Witam. Przeczytałem cały wątek od pierwszego posta. Byłem pewny, że wezmę 55PUS7303, lecz zastanawiam się, czy jednak będę miał wyraźny obraz, gdyż nie korzystam z Netflixa itp, a sportu też za bardzo nie oglądam. Najwięcej to filmy, seriale i BAJKI. Dodam, że mam zwykły dekoder orange uhd 88, ewentualnie CP - też najzwyklejszy dekoder - byle bajki na drugim TV były
. Fakt, że obraz i dźwięk mam puszczony przez amplituner Pioneer-a VSX 930 ( ma skalowanie do 4k według instrukcji i opisów ) - HDMI - do wiszącego jeszcze na ścianie Philips-a 50PFH6550, no, ale niestety po 3 latach użyteczności zaczął padać - ledy się przepalają. Dlatego czas na zmianę. Chociaż zawiodłem się, że tak szybko pał Philips, ale Ambilight robi swoje i stąd padło na w/w model. Lecz jak pisałem, obawy są co do obrazu, czy nie będzie gorszy od 6550, ze względu na brak sygnału wyjściowego 4k z dekodera? Bo różne padały wypowiedzi. I oczywiście jak z działa teraz TV? Po aktualizacjach. Bo nie powiem, mój potrafił się nieraz włączyć po minucie, kiedy dioda przestała mrugać. Jak już wspomniałem, różne zdania i opinie są. Byłbym wdzięczny za pomoc.
Mam wersję 65 " 7303 i na mój gust skalowanie tego tv jest OK.
Materiały HD wyglądają bdb, SD również (niektóre tv HD gorzej sobie radzą z sygnałem SD niż ten philips).
Do HDMI 4 mam podłączony tv box android, działa bdb, PolsatGO i ncGO po LANie ogląda się przyjemnie.
Co do w/w wydaje mi się, że zainstalowane bezpośrednio na tv mają nieco plastyczniejszy obraz.
Odbiór bezpośrednio z sat. kanałów SD jest dobry, z kablówki (przez gniazdo tv naziemnej) również.
W mojej opinii telewizor bardzo dobrze "obrabia" wszelki standardy obrazu a obawiałem się, że skalery 4K zrobią na ekranie "mleko".
Tak więc nie musisz się martwić, że dosyłasz sygnał HD, tv bardzo dobrze sobie z nim poradzi i wyświetli ładny obraz.
Na pewno lepiej skaluje niż robiłby to dołączony dekoder CP lub nc+.
Na szczęście obraz jest bardzo ładny, pomimo, że nie cierpię matryc VA i wolałbym go mieć na IPS.
edit.
Co do aktualizacji, nie zauważyłem niczego niepokojącego w działaniu tv po ich dokonaniu.
Po prostu aktualizuje się i działa dalej, pewnie w następnej dojdą ikony kilku stacji bo nie wszystkie się wyświetlają.
edit2.
Przydatną okazała się klawiaturka bezprzewodowa z padem, taka mała, bo nie wszystkie aplikacje z androidem (te nie dedykowane do tv) prawidłowo obsługuje pilot.
Myszka bezprzewodowa również nie zdawała egzaminu z takimi aplikacjami(co ciekawe, na boxie z androidem muszka wystarcza w zupełności).
Taki gadżet ułatwia obsługę na hboGO, nc+ GO, polsatGO, czy eskaGO.