dokładnie sprawdziłem test pionnera na płynność poziomą (sample dane kontrolne) w komputroniku 55pus7303 i jestem zawiedziony

raz, że na wąskich pasach występuje smużenie, to jeszcze obraz przycina co 3sek co jest winą już chyba samego androida. Zapuściłem w domu na 40 calowym Samsungu 120hz ten sam test i chodzi płynnie, nic się nie zacina co 3sek, płynność rewelacja. Telewizor z 2014 roku.
Sprawdziłem również inne sample w jakości 4k (mecz oraz Sintel) oraz 1080p (avatar i james bond).
Mogę powiedzieć tyle, telewizor jest 4k i świetnie radzi sobie z obrazem 4k, moim zdaniem obraz rewelacja przy tej rozdzielczości.
Natomiast testując już fragmenty 1080p to o niebo lepiej wyglądają na Samsungu który wcześniej wymieniłem z przed 4 lat. Po prostu widoczna jest pikseloza, i nie wiem czy to wina tego, że telewizor jest większy 40'' vs 55'' czy po prostu telewizor jest kiepski. Przecież wiadomo, że nie będę oglądał wszystkich transmisji sportowych w 4k i puszczał filmy 4k ze wszystkich źródeł.
podsumowując:
jak wspomniałem mój drugi telewizor Samsung UE40ES6100 z 2014 przetwarza lepiej obraz 1080p, SD oraz płynność jest lepsza a niżeli pus7303. Do ambilight i 4k nie mam zastrzeże, to wypada super
p.s. mogę jeszcze dodać, że jak plik 4k fragment meczu, przewinąłem do połowy i dałem play to już się nie uruchomił

telewizor się nie zawiesił ale system android nie dał rady wznowić w wybranym fragmencie , czekałem minutę i uruchomiłem plik od nowa.
wcześniej miałem ochotę kupić ten telewizor głównie pod PS4 i podłączenie PC, ale po pikselozie którą zobaczyłem przy 1080p i dziwnym rozmyciem ekranu mam wątpliwości jak będą wyglądały gry 1080p z konsoli. Myślę, że na 50 calowym ekranie obraz wyglądał by lepiej. Oczywiście jak odsunąłem się jakieś 4m to było spoko ale z 2m widoczność dobra ale nie tak dobra jak na moim starszym tv do którego mam porównanie.
Jako, że uprałem się na ambilight i 55cali w przystępnej cenie to raczej zdecyduję się na 55pus7502 ze względu na 120hz pomimo, wad w postaci zbierania się kurzu za matrycą (myślę, że to dotyczy tylko przypadkowych modeli a nie wszystkich). Jednak różnica 1000zł między 55pus7502 a 55pus8303 jest znacząc a ja jako zwykły Kowalski nie odczuję różnicy przed telewizorem (to będzie mój 3 w życiu

)