I decyzja zapadła ,mimo dużych chęci nie wytrzymałem i zwracam 55pus7303. Spędziłem z Nim 10 dni i mogę napisać tyle:
Minusy
-przeciętny dźwięk a nawet bym napisał że słaby
-Bardzo słaba jakość obrazu ,ziarnistość w tym tv to nieporozumienie ,najlepsze jest to że czasem widać to bardziej a czasem Mniej ,tak jakby coś było nie tak z oprogramowaniem ,może w przyszłości to naprawią jakąś aktualizacją (od razu pisze że próbowałem kilkunastu ustawień i kalibracji )
-Kolory nienaturalne ,biel żółta, mimo wielu ustawień oko niezadowolone
-Mimo aktualizacji do Androida 8 nadal chodzi tak sobie i potrafi ciąć filmy na youtube w jakości 4k
-Wbudowany odtwarzacz plików co prawda ciągnie wszystkie formaty plików video ale zacina co 2-3 film i to nie koniecznie w najwyższej jakości na alternatywnych odtwarzaczach chodzą ale tez bywa że są problemy z płynnością albo jakością wyświetlanego obrazu np mxplayer film odpalam w HW+ obraz śliczny ale tnie zmieniam na SW i obraz chodzi płynnie ( i tez nie zawsze ) ale występuje duża ziarnistość
-bardzo słabe kąty widzenia mimo matrycy ips
-długo przełącza kanały i czasami dłużej się uruchamia
-Android bardzo mocno okrojony
-HDR ta funkcja nie działa na aplikacjach internetowych typu Youtube ,Netflix itp
PLUSY :
-Ambilight jest świetny ,to pierwszy Mój tv z tą technologią i trzeba przyznać że uzależnia i chyba właśnie na tym bazuje Philips
-Paradoksalnie android który dale sporo możliwości mimo iż jest okrojony
-dosyć niezła czerń mimo matrycy IPS (nawet z wyłączonym ambilight który ją potęguje )
-duża jasność matrycy
-Fajny pilot z klawiaturą oraz wybieraniem głosowym które działa bardzo dobrze
Niestety ziarno które przypomina Mi stare czasy anten naziemnych oraz zacinanie się treści wideo spowodowały że ten dobrze wyglądający na papierze TV jest przeze mnie skreślony .
Do tych co piszą że VA jest lepsze to napisze tylko że widziałem 50pus7303 VA obok 55pus7303 Ips i na tym pierwszym obraz wypada o wiele gorzej ...Sam byłem zdziwiony ale to był tylko materiał promocyjny w sklepie więc nie jest to do końca miarodajne co nie zmienia faktu że Ips wypadał lepiej i nie tylko ja to stwierdziłem .
Jutro Jadę do sklepu i robię dokładne testy ale póki co myślę o dokupieniu Nvidia Shield i Samsunga 55nu7472 ( nie czyta Avi.
) lub lg 50uk6500 (tylko boję się małej jasności) aczkolwiek pobawiłem się u znajomego 70uk6500 i pod względem jakości wykonania,obrazu ,płynności i szybkości menu zdecydowanie wygrywa z wyżej wymienionym Philipsem .
Pozdrawiam i mam nadzieję że pomogłem
Ps. Nie stać Mnie na tv oled jak to poleca Pan Kiki dlatego szukam lepszej alternatywy i prosze Mi wierzyć że w tej kategorii cenowej Sporo tv gra lepiej niż omawiany tu model .