Philips 47pfl6008 test-ten model robi furorę na całym świecie,czy tak będzie w Polsce

WojtR

Member
Bez reklam
Jeżeli chcesz, napiszę że Philips jest do dupy, zadowolony?

Kolego cały czas nie odrzucam z listy 6008 , miałem zamiar kupić 6007 ale ogrom problemów mnie zniechęcił więc poczekałem na kolejny model testu nie ma do dzisiaj , testowałem i serie 5 i serie 6007 i oprogramowanie nie oczarowało mnie prędkością

co do dekodera... wyobraź , że po to się kupuje TV z wbudowanym TV sat , żeby nie mieć kolejnego pilota z forum nie z testów dowiedziałem się , że 6008 poprawnie współpracuje z aston crypt ( choć oficjalnie Philips wspiera tylko moduły UPC , pomijam problem z 2 kanałami , których nie oglądam ) więc się tak nie nadymaj na to , że ktoś chce kupić świadomie TV a nie marketingowy bełkot i potem płakać na forum przez 2 lata , że nie działa to czy tamto

Swirek00

New member
Kolego cały czas nie odrzucam z listy 6008 , miałem zamiar kupić 6007 ale ogrom problemów mnie zniechęcił więc poczekałem na kolejny model testu nie ma do dzisiaj , testowałem i serie 5 i serie 6007 i oprogramowanie nie oczarowało mnie prędkością

co do dekodera... wyobraź , że po to się kupuje TV z wbudowanym TV sat , żeby nie mieć kolejnego pilota z forum nie z testów dowiedziałem się , że 6008 poprawnie współpracuje z aston crypt ( choć oficjalnie Philips wspiera tylko moduły UPC , pomijam problem z 2 kanałami , których nie oglądam ) więc się tak nie nadymaj na to , że ktoś chce kupić świadomie TV a nie marketingowy bełkot i potem płakać na forum przez 2 lata , że nie działa to czy tamto

Ja problemu przełączania kanałów nie rozumiem.
Przełączam na jeden, oglądam 10 sek., przełączam na kolejny, 10 sek, i tak aż znajdę coś ciekawego (ale zazwyczaj wiem po co siadam do TV i nie pstrykam bez sensu).
Więc jeszcze raz napiszę że nie pojmuję argumentu "szybkiego przełączania kanałów", czy to TV czy dekoder.

Co do marketingowego bełkotu - to właśnie obawiam się że się na to nabierasz.
Ale myślę że możemy skończyć tę dyskusję.
Ja napisałem że TV jest super (nie bez wad, jak każdy TV) i odpowiadam za tę wypowiedź, bo działam mocno na nim od 3 tygodni (TV przez kabel, przez dekoder, SmartTV, dźwięk z netu na ampli), dzisiaj zamierzam pobrać aplikację MyRemote i podziałać prze tablet, będę oglądał filmy z tabletu. Ciągle testuje go osobiście i nie zauważyłem problemów.

Jak masz konkretne pytanie - zadaj. Odpowiem.

Reynold

New member
@Swirek00:
Ja mam kilka pytań odnośnie PFL6008:

- czy matryca chociaż trochę odbija promienie słoneczne?
- sprawdzałeś może input lag przy grze na konsoli?
- czy można zmieniać kolor/wielkość napisów przy odtwarzaniu plików avi/mkv?
- czy funkcjonalność smart oferuje różnież tvp vod?
- czy porty usb są na tyle silne aby zasilić przenośny dysk hdd (NTFS) ?

Ostatnia edycja:

cougar911

New member
Wczoraj po raz 3ci przejechałem się do salonu RTV (tym razem Avans i 3ci inny egz. TV)- w celu upewnienia się czy 6008 jest och i etc. ...

Plusy:
Przyznaję ponownie obraz super/extra - nic dodać nic ująć...!!!
- wyraźny i ostry obraz w HD i zdjęciach
- duża płynność obrazu HD
- świetne kolory
- świetny ambilight
- jakość wykończenia
- design

Minusy:
- b.wolne rozpoznawanie (flash`a, dysków HDD & SSD), wczytywanie filmów, przełączanie po katalogach
- b.wolne przełączenie kanłów DVB-T (5-6s) i zdjęć (2-3s) ~4MB z flash`a i dysku SSD muli (brak zoomu zdjęć)
- nie czyta napisów (nie mam ochoty wgrywać napisów w materiał)
- brak obsługi DTS (3/4 filmów posiadam w tym formacie) - wiem kino załatwi sprawę (to w przyszłości)
- nieintuicyjne i b.wolne menu oraz pilot (przycięcia/zwiechy menu i przy przewijaniu filmów / 1-2s braki reakcji na pilota / "doczytywania" przy przechodzeniu pomiędzy opcjami menu / materiałami / Smart)
- powolny SMART (poprzez hotspot w tel. z LTE)

SwirekOO - pomiń proszę tego posta lub nie odpowiadaj. To moje odczucia i nic Ci tego nie zmieni.

WojtR

Member
Bez reklam
@Swirek00:

dorzucam do tego jak wygląda czerń wieczorem / noc na AVForum black level określili na średnim poziomie wiem jakie wartości z pomiarów osiągnał ten TV i wiem jakie wartości osiągają ten poziom tv z notką Excellent i które widziałem i miałem możliwość oglądać w całkowicie ciemnym pomieszczeniu, niestety nie miałem takiej możliwości z 6008/7008 - ponoć matryce są te same

Swirek00

New member
@Swirek00:

- słońce w pokoju mam tylko z samego rana, więc nie jestem w stanie tego sprawdzić, ale nawet jak jest bardzo jasno to wszystko widzę (słońce świeci z drugiej strony, nie bezpośrednio w TV, ale mocno oświetla pokój).
- nie gram, tu musisz poczekać na test Kikiego, albo jego podpytać
- avi/mkv - sprawdzę, ale raczej w weekend (sam takowych nie oglądam)
- w domyślnych nie ma, ale sprawdzę czy można dodać - jutro napiszę
- na razie nagrywam na dekoderze, więc póki co mi wystarcza, będę chciał to sprawdzić, ale nie wiem kiedy

Reynold

New member
OK dziękuję.

- słońce w pokoju mam tylko z samego rana, więc nie jestem w stanie tego sprawdzić, ale nawet jak jest bardzo jasno to wszystko widzę (słońce świeci z drugiej strony, nie bezpośrednio w TV, ale mocno oświetla pokój).
- nie gram, tu musisz poczekać na test Kikiego, albo jego podpytać
- avi/mkv - sprawdzę, ale raczej w weekend (sam takowych nie oglądam)
- w domyślnych nie ma, ale sprawdzę czy można dodać - jutro napiszę
- na razie nagrywam na dekoderze, więc póki co mi wystarcza, będę chciał to sprawdzić, ale nie wiem kiedy

Swirek00

New member
dorzucam do tego jak wygląda czerń wieczorem / noc na AVForum black level określili na średnim poziomie wiem jakie wartości z pomiarów osiągnał ten TV i wiem jakie wartości osiągają ten poziom tv z notką Excellent i które widziałem i miałem możliwość oglądać w całkowicie ciemnym pomieszczeniu, niestety nie miałem takiej możliwości z 6008/7008 - ponoć matryce są te same

Dla mnie czerń jest super, również w nocy. Mimo to ciągle pracuję (zmieniam ustawienia) żeby było jeszcze lepiej. Dzisiaj zrobię fotkę z TV ze zdjęciem testowym, zobaczysz jak wygląda.

Tylko ja oceniam całość obrazu. Nie robię pomiarów, więc tylko piszę o tym, co widzę.

WojtR

Member
Bez reklam
ok dziękuje za info , a możesz zobaczyć szybkość z jakim zmienia kanały DVB-T ( przed chwilą padło info 5-6 s to lekka masakra )

Swirek00

New member
SwirekOO - pomiń proszę tego posta lub nie odpowiadaj. To moje odczucia i nic Ci tego nie zmieni.

Tylko szybka odpowiedź :grin: - wydaje mi się że na działanie SmartTV bezpośrednie przełożenie ma jakość/szybkość netu - ja mam 60 Mb i u mnie nie zamula, znaczy pewnie da się szybciej, tylko nie traktuje TV jak kompa.

Swirek00

New member
ok dziękuje za info , a możesz zobaczyć szybkość z jakim zmienia kanały DVB-T ( przed chwilą padło info 5-6 s to lekka masakra )

Sprawdzić mogę szybkość zmiany kanałów analogowej TV z UPC podpiętej bezpośrednio do TV (chyba że już mi wyłączyli :)
ale to jak będę w domu

anteny do naziemnej cyfrowej nie posiadam

skorup84

New member
Mam do was pytanie, czym się różni pfl6008 od pfl7008? Opłaca się dołożyć parę groszy i mieć 7008 czy nie ma sensu?

Jesli tv 42 calowy to myśle że warto bo różnica w cenie to ok 500 zł a za to masz to co wymienili poprzednicy plus pointer w pilocie i kamerke:) W przypadku tv 47 czy 55 cali różnica w cenie ponad 1000 zł więc tu już tak kolorowo nie jest zwłaszcza że tak wygórowana różnica nie ma żadnego logicznego uzsadnienia bo matryce w 6008 i 7008 są takie same:)

Jesli tv 42 calowy to myśle że warto bo różnica w cenie to ok 500 zł a za to masz to co wymienili poprzednicy plus pointer w pilocie i kamerke:) W przypadku tv 47 czy 55 cali różnica w cenie ponad 1000 zł więc tu już tak kolorowo nie jest zwłaszcza że tak wygórowana różnica nie ma żadnego logicznego uzsadnienia bo matryce w 6008 i 7008 są takie same:)

co to jest ten pointer??

Czy ten telewizor ma takie problemy z odczytem plików do filmu?
Chodzi mi o to cz gdy na penie będę miał w osobnym pliku film a w osobnym napisy w txt to będą problemy?

A czy jest opcja powiększania napisów??

cougar911

New member
Czy ten telewizor ma takie problemy z odczytem plików do filmu?
Chodzi mi o to cz gdy na penie będę miał w osobnym pliku film a w osobnym napisy w txt to będą problemy?
A czy jest opcja powiększania napisów??

Samo odtwarzanie działa super, lecz myśli / muli się przy samym odczycie na początku plików 720p, 1080p - miałem pena Corsair Voyager 32GB (odczyt 31Mb/s) + przy przewijaniu skoki.
6008 nie czyta txt - więc będą problemy ;)
Nie ma opcji zoomu txt - bo ich nie czyta ;)

Może ktoś podpowie jak jest z napisami SRT.

Ostatnia edycja:

cougar911

New member
A które TV z podobnej półki odczytują TXT i mają dodatkowo opcję zmiany rozmiaru napisów?

Wczoraj sprawdzałem też LG 42LA691s... wszystko bez problemu.
Dodatkowo widziałem w nim opcje napisów: język - łacina1/2 (czyli polskie znaki diaktryczne ą, ć, ę są widoczne), wielkość, wysokość, kolor i synchronizację +- w sekundach.

Do góry