Philips 46PFL7007K/12 - test otwarty . Stawiamy na najwyższą jakość .

tvboy

New member
poprawcie mnie albo upewnijcie w obserwacjach, nie mogłem przeżyć jednej denerwującej sytuacji -ja to nazywam pixelozą a chodzi mi o szybki obraz i np na znaczkach stacji jak TVN jak i w ich bliskim otoczeniu powstają duże piksle -kwadraty jakby się matryca nie wyrabiała ale wkońcu odkryłem że to wina polepszacza : HD Natural Motion ma on 3 poziomy i nie zauważyłem nic pozytywnego ale wyłączenie go !!!! wreszcie jest normalnie szybki i płynny obraz bez pikeli na znaczkach ;-)
----------------------------------------------------------------------------------
teraz siedzę przed TV (mam 46") oglądam DISCOVERY HP na jaskrawym stylu, Perfect Natural Motion fabrycznie na tym stylu jest na "średnio" i żadnych kwadratów nie widzę na znaczku stacji przy szybkim ruchu. Dla mnie ten polepszacz jest idealny przy programach "na żywo", dokumentach, przyrodniczych programach, dzisiaj Mast Be the Music po prostu bajka. Jedynie co na niektórych programach dziwny jest kolor czerwony, odcień tego koloru, albo za blady albo tak jaskrawy że aż wychodzi z "ram"

dream4you

New member
ja mam to na swoich ustawieniach ale sprawdziłem że przy ruchu kamery szybkie prawo lub lewo zwłaszcza w filmach bo w programach i serialach ciężko to zobaczyć ale w filmach już się niźle potrafi skrzaczyć gdy to jest włączone, wyłączamy i po kłopocie, sprawdziłem na kilku scenach - na nagrywarce klatka stop i odtwarzanie w kółko kilku sekund i włączanie i wyłączanie tego polepszacza , sceny szybkiej jazdy samochodem i nasze loga stacji jak i te z ograniczeniem wieku koszmarnie się psuły ale teraz jak już wiem skąd to się brało pełnia szczęścia.
ps.
na jaskrawym stylu - jak kto lubi ale to sado maso dla oczu ;-)

tvboy

New member
Dream4you możesz podać swoje ustawienia obrazu, sprawdzę u siebie, może to będzie to czego szukam w obrazie

SDman

Banned
To jest temat Philips 7007.
Dongla z Androidem jest w innym wątku, więc proszę nie zaśmiecaj tematu.
.

Witam,
ok. faktycznie przeoczyłem, jest temat o Android for TV .
Nadal nie zmienia to faktu jak możesz to polecać w wątkach 7007, 8007, 6007, gdzie jakość obrazu z tego urządzenia jest mierna.
Podpięty Laptop (nawet po WiDi) czy Tablet biją to urządzenie jakością obrazu na głowę

http://www.hdtv.com.pl/forum/newsy/...lewizorze-w-twoim-telewizorze-rowniez-11.html
Pozdrawiam i już milczę nt. androida for TV.:popcorn:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Po 2 dniach testów i oglądania różnej jakości materiałów musze uczciwie przyznać, ża Kiki naprawdę wie co mówi ! Obraz jest bardzo ładny, zwłaszcza nasze polskie HD ( tvn, tvp a nawet polsat ). Sygnał SD także jest dobry. Jeśli ktoś chce Smart Tv niech kupi Samsunga, ale jeśli chcesz mieć naprawdę dobrą jakość obrazu ( kino domowe ) to podpisuję się pod tym co pisał Kiki i także polecam Philipsa. - tu masz odpowiedź użytkownika.

To proste - najważniejszą cechą telewizora jest jakość - inne rzeczy możesz dokupić .

SDman

Banned
Po 2 dniach testów i oglądania różnej jakości materiałów musze uczciwie przyznać, ża Kiki naprawdę wie co mówi ! Obraz jest bardzo ładny, zwłaszcza nasze polskie HD ( tvn, tvp a nawet polsat ). Sygnał SD także jest dobry. Jeśli ktoś chce Smart Tv niech kupi Samsunga, ale jeśli chcesz mieć naprawdę dobrą jakość obrazu ( kino domowe ) to podpisuję się pod tym co pisał Kiki i także polecam Philipsa. - tu masz odpowiedź użytkownika.

To proste - najważniejszą cechą telewizora jest jakość - inne rzeczy możesz dokupić .

Ne rozumim; napisał kiki, że Kiki wie co mówi ?

mikeg

New member
Odczucia

Witam serdecznie(pierwszy post na forum).
Od tygodnia jestem posiadaczem powyższego modelu, jednak w 55calach. Długo przeglądałem różne posty, szukałem opinii użytkowników, dlatego postanowiłem podzielić się na forum moimi "pierwszymi" wrażeniami.
1.Pierwsze wrażenie. Montaż.
Po wyjęciu telewizora z pudła potwierdziła się ogólna opinia o idealnym wykonaniu telewizora. Nic nie skrzypi, wszystko jest idealnie spasowane. Po prostu bajka.
Telewizor zawisł na ścianie, więc pierwszą czynnością było zmontowanie podstawy w pozycji wieszaka. Na pierwszy rzut oka, nie mogłem uwierzyć, że 3 drobne śrubki mocujące podstawę do telewizora są w stanie utrzymać na wieszaku tego kolosa. Za to olbrzymim plusem jest system umieszczenia wieszaka na ścianie pozwalający w prosty sposób wypoziomować telewizor.
Po zamontowaniu telewizor trzyma się mocno. Moje obawy minęły.

2.Uruchomienie telewizora.
Telewizor uruchamiałem wieczorem, więc z niecierpliwością oczekiwałem na pierwsze wrażenia z wychwalanej pod niebiosa czerni. I..... po włączeniu telewizora trochę się podłamałem. Pierwszy moment po odpaleniu telewizora to szara latarka z delikatnymi chmurkami po rogach. Na szczęście nie zdążyłem się załamać, gdyż telewizor wyświetlił pierwsze MENU będące prostym kreatorem konfiguracji. Menu w tle czarnym i ...... szczęka mi opadła. Czerń jest wyśmienita. Zero latarek, zero cloudingu. Coś pięknego. Niesamowite. (na marginesie, tej wstępnej brzydkiej i plamiastej szarości nie zobaczyłem nigdy więcej, czy ktoś wie, co to było???)
Menu działa słabo. Jest zamulone (po załączeniu pliku 3D SBS, nie da się go praktycznie używać). Lecz wiem, że to kwestia aktualizacji softu. Nie mam w mieszkaniu jeszcze netu, więc się pomęczę.

2a. Ambilight.
Co tu opisywać. Ambilight spowodował, że moja połowica zakochała się w tym TV. Ostatecznie zakończyła wywody o cenie tego urządzenia i jego "zbyt dużych gabarytach".

3.Obraz.
Statyczna czerń MEnu to jedno. Chciałem jak najszybciej zobaczyć jak sprawa wygląda w filmach.
Na pierwszy rzut. Najnowszy Harry Potter (ciemny film) z BD. Włączone polepszacze obrazu. I tak. Obraz - żyleta. Czerń, kontrast. Coś pięknego... ale. Po 10 minutach. Żona (kompletny laik) mówi do mnie tak: "jakiś dziwny jest ruch w tym filmie. Kojarzy mi się z teatrem w telewizji" - przysięgam. Użyła słowa teatr telewizji, nie mając bladego pojęcia, że tak zwie się w naszym światku nadpłynność obrazu :)))))) i rzeczywiście. Poprawiacze obrazu zdecydowanie przesadzają z nadpłynnością ruchu. Dynamiczne sceny w filmach wyglądają po prostu NIENATURALNIE. Na tą chwilę nie jestem w stanie się do tego przyzwyczaić.
Wracając do obrazu. Obraz z BD perfect. Obraz z DVD też lepiej niż się spodziewałem.

4.Obraz 3D.
Wiele naczytałem się na forum o słabej jakości 3D (w porównaniu do np. hx850ki). Powiem tak. Może ja jestem laikiem w tej dziedzinie. Ale film Amazing Ocean 3d w SBS sprawił, że z żoną przez 40 minut siedzieliśmy przed TV ze szczękami na podłodze. Więcej mi nie trzeba.

5.Dźwięk.
Głośniczki w podstawie na prawdę dają radę. Do słuchania wiadomości i oglądania seriali wystarczają. Jednak moim zdaniem jest to lekki szczegół. Każdy kto kupuje taki telewizor posiada chyba w domu lepszej klasy zestaw KD. Tyle w temacie (jak już jestem przy dźwięku, może ktoś coś poradzi. Za żadne skarby nie mogę zmusić TV do wypuszczenia dźwięku po HDMI ARC. Jak wymuszam w menu dźwięk na Wzmacniacz, to telewizor krzyczy, że "głośniki telewizora są aktywne". ARC oczywiście włączone w TV i KD).

Podsumowując.
Wykonanie, obraz - miazga.
Nadpłynność na tą chwilę baardzo źle.

Czy bym kupił ponownie. Taaak. Zakochałem się w tym TV (lecz zaznaczam, jest to mój pierwszy TV z takiej półki, więc jestem laik ) ;)

Pozdrawiam,
Michał

dream4you

New member
3.Obraz.
Po 10 minutach. Żona (kompletny laik) mówi do mnie tak: "jakiś dziwny jest ruch w tym filmie. Kojarzy mi się z teatrem w telewizji" - przysięgam. Użyła słowa teatr telewizji, nie mając bladego pojęcia, że tak zwie się w naszym światku nadpłynność obrazu :)))))) i rzeczywiście. Poprawiacze obrazu zdecydowanie przesadzają z nadpłynnością ruchu. Dynamiczne sceny w filmach wyglądają po prostu NIENATURALNIE. Na tą chwilę nie jestem w stanie się do tego przyzwyczaić.
Pozdrawiam,
Michał

i tu Cię pociesze - sprawa prosta :
[FONT=&quot]HD Natural Motion : wyłącz
- tylko ta 1 funkcja niby miała poprawiać a w moim odczuciu psuje - wyłączasz i z głowy problem - teatru lub jak ja to określam pixeli przy szybkich scenach [/FONT]

mikeg

New member
i tu Cię pociesze - sprawa prosta :
[FONT=&quot]HD Natural Motion : wyłącz
- tylko ta 1 funkcja niby miała poprawiać a w moim odczuciu psuje - wyłączasz i z głowy problem - teatru lub jak ja to określam pixeli przy szybkich scenach [/FONT]

zgadza się. wyłączone ;) poza tym brak zastrzeżeń. Jeszcze muszę wykombinować coś z wypuszczeniem audio po ARC.

Leeonsjo

New member
Bez reklam
zgadza się. wyłączone ;) poza tym brak zastrzeżeń. Jeszcze muszę wykombinować coś z wypuszczeniem audio po ARC.
Jak masz problem z hdmi to spróbuj wypuscić optykiem.U Mnie działa super nie trzeba przepinać kabli jak chce słuchać przez kino to wystarczy załączyć ampli a na pilocie z tv mute.

hdfan

New member
a nie ma pośrednich opcji ?
ludzie się zachwycają w hx850 płynnością bez teatru, a w philipsie bida

Philips 46PFL7007 Review | TVs | CNET UK
motion processing system doesn’t seem to be as good as the competition's, as even on the minimum setting it has a tendency to cause flickering around the edge of moving objects. This happens with most picture processing systems to some degree, but I felt it was worse in this particular instance.
a te artefakty "flickering" było widać?

Ostatnia edycja:

mikeg

New member
albo ja jestem laik, albo nie założyłem okularów albo nic złego się nie dzieje z artefaktami ;) obraz śliczny. Jak dotąd jedyny minus to ten teatr.

Poolek

New member
Zakupilem ten model telewizora do celow wystawowych. Mam dwa pytania związane z funkcjami telewizora.
1) Z tego co widzę, nie ma możliwości wyświetlania prezentacji (PPT/Prezi) bezpośrednio na telewizorze. Można jednak wyświetlać zdjęcia oraz filmy z USB. W jaki sposób należy uruchomić pliki z USB, aby filmy automatycznie wyświetlaly się na przemian ze zdjęciami w określonych interwałach czasu? Chodzi mi o to, żeby uzyskać sekwencję w stylu prezentacji: zdjęcie (20 sekund) -> film (3 minuty) -> zdjęcie (20 sekund) itd.
2) Chciałbym skorzystac z funkcjonalności WiFi Smart Screen i przesyłać materiały z iPada. Niestety sieć WiFi posiada zabezpieczenia, których nie da się ustawić w telewizorze. Czy istnieje inny sposób na połączenie (najlepiej bezprzewodowe) iPada z telewizorem niż przez zewnętrzną sieć WiFi?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Przecież to nie Prima Aprilis.
Ktoś coś wkleił i to my być co ???
Ja wkleję że coś miga , bo będzie awaria sieci i co ???

Wow....

dream4you

New member
może koleś miał wgrany jakiś alternatywny soft bo gdzieś czytałem, że takie są albo poprostu trafił mu się felerny model, ja kłopotów tego typu nie zauważyłem

Do góry