Jestem pod wielkim wrażeniem, że akurat Ty potrafisz tyle napisać o TV. Fajnie, przepraszam za osobistą uwagę, ale pierwszy raz spotykam się z taka osobą na forum tematycznym
Zgadzam się że funkcie SmartTV w Samsungu są ZDECYDOWANIE lepsze, cóż wolę jednak ładniejszy obraz no i Ambi. Ponadto dźwięk jest bardzo dobry ale jeśli podbijesz basy na +3 conajmniej, a soprany obniżysz do -2 ,no i tylko na kanałach HD jest świetnie, na zwykłych programach SC cienko i faktycznie takie "pudełka" grają. Oczywiście, każde większe głośniki podpięte do TV/wzmacniacza bedą lepsze.
Co jest z tą głośnością w trakcie uruchamianai TV? Nie kumam..Ja nie mam żadnego problemu.
Witam. Napiszę po kolei. PO pierwsze nie mam problemów z osobistymi uwagami, więc, jest ok. Osoba niewidoma na dobrą sprawę to telewidz ja każdy. Myślę, że nie ma co porównywać tv innych niż dokładnie ta sama klasa, bo to się mija z celem. Co ztego, że porównam TV samsunga coś tam z seri 8000 jak to po prostu inny rodzaj tv, więc nawet Ambilight nic tu nie daje. Problemem w moim odczuciu jest też co innego,a mianowicie jakość naszej tv w porównaniu z zachodnimi stacjami Niemcy UK czy Skandynawia. Przykładem np było euro 2012, gdzie na kanałach niemieckich, jakość była widocznie lepsza, niż na naszych, mimo, iż transmisję realizowała UEFA, podobnie ostatnio będąc w Norwegii, osoby będące ze mną mówiły mi, że jakość tv naziemnej w porównaniu z naszą, jest raczej nieporównywalna. Dlatego, też jeśli już się podniecać jakąś jakością t w odczuciu ślepego, z BR czy pełnego HD a nie Polsatem czy tam czymś podobnym w pseudo hd, no ale nie jestem znawcą, po prostu spostrzeżenia przekazane mi przez osoby trzecie, a nie jakieś prawdy objawione. Ja osobiście czekam na TV który będzie miał udźwiękowione MENU i TTS do czytania napisów, Panasonic już coś takiego ma ale tylko po Angielsku i wjęzykach azjatyckich TZn japońskim. CO się tyczy jakości, pisałem już o tym gdzieś, że ten tv robi wrażenie gdy np zapoda się Avatara z pełnego BR lub filmy 3D jakieś przyrodnicze, no ale to też opinia tylko mojej partnerki. Jeśli zaś mówimy o dźwięku, co zrozumiałe, zwracam na to szczególną uwagę i zgadzam się z przedpiścą, że tylko na niektórych kanałach ta jakość dźwięku jest naprawdę dobra. Dlatego właśnie zdecydowałem się kupić głośniki 2.0 Microlaby solo 7c dla kogoś pewnie jest szczytem idiotyzmu podpinanie głóśników wartych 25% t telewizora tylko po to aby coś tam sobie obejrzeć, ale zapewniam, że warto, pórównywać wiadomo nie ma co, ale wrażenia są naprawdę ciekawe. Za radą jednego z forumówiczów, nabyłem przetwornik analogowo-cyfrowy i podłączyłem ww głośniki do tv korzystając ze złącza optycznego, gdyż wcześniej miałem je podpięte do dekodera cyfry+. Teraz jednak oglądając coś z USB dźwięk mam z głośników właśnie i o to chodziło... Każdemu kto ma trochę miejsca, polecam jednak coś zewnętrznego.
Dźwięk np z radiowych kanałów nadawanych na Astrze czy Hotbirdzie, jest doskonały, a np kanały nadające muzykę klasyczną, to już poezja dla ucha, no ale o tv ma tu być a nie o głośnikach. CO do brania pilota do góry nogami, jak to już ktoś pisał, zgadzam się z tym, może się to przytrafić, wcale nie jest on ani przemyślany wg mnie ani ergonomiczny, pisałem o tym przy okazji zmiany ścieżki dźwiękowej. Menu działa wg mnie normalnie, ani wolno ani szybko, zresztą każdy kto ma dekodr cyfry, wie, że wolniej niż on działa tylko coś z TP. Więc to dla mnie nie jest wadą. Bardzo żałuję, że nie kupiłem wersji 47 cali no ale budżet, wiadomo. Mój tv kupiłem jeszcze przed świętami i dałem 3k bez złotówki widzę, że ceny nie maleją... ALe mnie to akurat nie martwi
Teraz może o tej głośności, chodzi o to, że po uruchomieniu TV i dekodera Cyfry głośność od razu jest na bardzo wysokim poziomie, oba ustrojstwa oczywiście włączane z trybu Standby. ALe zaczynam dochodzić do wniosku że to WIna dekodera Pace. Brakuje mi w Philipsie jakiejś fajnej internetowej aplikacji radiowej, odpowiednik internetowego vtuneraq właśnie byłby super, aby można było posłuchać większości stacji polskich, czy po prostu komercyjnych z interesującego nas kraju, sporo mam takich stacji ulubionych z Niemiec Czech CZy nawet Antypodów więc to by mi pasowało. Ktoś tu pisał, że ma problem z Iplą u mnie działa bardzo dobrze,i muszę, przyznać, znów źródłem są osoby trzecie, że niektóre pozycje, spokojnie można porównać jakościowo do bezpośredniego odbioru z TV.
Z pewnością powinna zostać nieco poprawiona, obsługa aplikacji smart tv za pomocą klawiatury i myszki zewnętrznej, bo nie zawsze działa to tak dobrze jak by się chciało.
No i właśnie ta ilość aplikacji, więce, więcej, więcej, nie dużo więcej, nie sto nie tysiąc, ale więcej... Na pewno nie jestem tak zafascynowany tym tv jak testujący, i mimo, że mniej takiego sprzętu w życiu widziałem niż on jak sądzę, to myślę, że te wszystkie peany są mocno przesadzone. Za rok czy dwa ten tv będzie jednym z setki z taką jakością, więc te wszystkie Ochy i Achy w moim odczuciu jak jużnapisałem, są wyolbrzymione. Zresztą bardziej do mnie trafiają dane świadczące na korzyść danego telewizora mówiące o lepszym kontraście, kontach widzenia, i innych parametrach deklasujące inne tv z tej samej półk cenowej niż te wszystkie wykrzyniki. ALe w żadnym razie to nie ma być krytyka, szacun za to, że komuś się w ogóle chce, bo porównując ilość testów w polskim a np niemieckim internecie właśnie telewizorów, to jak zwykle jesteśmy daleko na końcu.
Koniec tej pisaniny bo mnie z roboty wywalą.
--
Pozdrawiam serdecznie