To mój pierwszy post na forum, więc najpierw witam wszystkich.
Stojąc aktualnie przed zakupem telewizora, zacząłem czytać różne wątki na hdtv.com.pl, aby wyrobić sobie jakąś opinię na temat różnych modeli. Szybko przyszło jednak rozczarowanie. Okazalo się bowiem, że dzisiaj to co najbardziej interesuje ludzi w telewizorach to "inputlagi", formaty napisów, dźwięk dts w mkv itd. Oczywiście mocno przesadziłem, ale dla człowieka zainteresowanego głównie obrazem w TV - czytanie wątków zdominowanych przez takie kwestie, to jednak męczarnia.
Postanowiłem więc wytypować kilka interesuących - z mojego punktu widzenia - modeli w oparciu o strony internetowe producentów, na podstawie suchych danych technicznych. Nie interesuje mnie 3D i internet a odtwarzanie plików z USB też właściwie nie ma znaczenia, bo niedawno zakupiłem odtwarzacz Asus, który odtwarza wszystko.
Wytypowałem następujące modele (podaję również poziom minimalnych cen z netu):
Philips 46PFL5007K/12 - 3200
Panasonic TX-L47E5E - 3450
Panasonic TX-L47ET5E - 3900
Sony KDL-46EX650 - 3600
Oczywiście brałem pod uwagę również inne firmy i modele, ale żeby poszukiwaniom nadać konkrety wymiar ograniczyłem się do tych czterech. Chodziło też o to, aby były to nowe modele. W tym momencie powróciłem do opinii i na początek trafiłem na test modelu 40PFL5507K/12 zrobiony przez @kiki. Wobec konkluzji tego testu i innych opini znalezionych w necie, wybór stał się oczywisty - zakupię 46PFL5007K/12.
Przeczytałem cały ten wątek i widzę, że mocno jest tutaj kontestowana metodologia kiki'ego. Mnie osobiście ona odpowiada, również z tego powodu, że jest obarczona subiektywizmem. Ja nie mam zamiaru liczyć ile gwiazd widać na czarnym tle, na 1 cm2 w poszczegółnych modelach, chociaż rozumiem ludzi, którzy chcą żeby wszystko było policzone i naniesione na skalę bezwzględną. Wracając do moich modeli, przy okazji Euro2012, chciałbym zaproponować trochę inny test TV a mianowicie "test Ronaldo". Oglądamy rzut wolny w wykonaniu Ronaldo (zakładam, że czytający widzieli jak to wygląda
), następnie powtórki z różnych kątów i w zwolnieniu. Koniec sceny. No i pytanie na koniec mojego długiego wywodu; czy 46PFL5007K/12 zapewni mi właściwy komfort oglądania takiej sceny, czy może inny model - ale tylko z listy powyżej - odwzorowałby ją lepiej?