Cześć. jestem nowy na forum, więc może się przedstawię. Grzechu jestem i jestem też (chyba) zainteresowany tym modelem. Ale ponieważ w internecie spotkałem się z różnymi opiniami na temat tego Philipsa, chciałbym się jeszcze upewnić i zadać kilka pytań posiadaczom tego telewizora.
1) Matryca. Na stronie testu o matrycy tego Philipsa tester pisze w samych superlatywach. Tymczasem w internecie znalazłem informacje, że wcale tak różowo nie jest. Że niby podświetlenie wcale nie takie równomierne, występuje clouding, że czerń jednak szara... Wiadomo, w internetach co człowiek, to opinia. Nie wszystkimi opiniami trzeba się od razu przejmować. Ale zapytać zawsze warto. Więc jak to jest z tą matrycą? A może po prostu jakość matrycy w tym modelu (jak w wielu innych modelach różnych producentów) to loteria?
2) Multimedia z USB. Niby w opisie producenta wymienione są wspierane formaty. Tyle tylko, że MPEG to nie tyle format kompresji wideo, ani nawet kontener, co bardzo szeroki standard. Np. w taki MPEG-4 wpisują się zarówno formaty DiviX, jak i H.264, jak i DivX (MPEG-4, cześć 2). H.264 i AVC są wymienione wprost, o DivX ani słowa. To samo dotyczy obsługiwanych kontenerów: wymienione .avi i .mkv. A co ze zdefiniowanym w MPEG-4 MP4? Więc co właściwie oznacza to MPEG-1/2/4 w opisie technicznym i jakie formaty (kompresji i kontenera) łyka naprawdę ten Philips?
3) Smart TV i aktualizacje. Niby Philips miał zapewnić aktualizację dodającą obsługę popularnych u nas VoD i napisów w .txt. I co z tą aktualizacją? Wyszła? Nie wyszła? Wyjdzie? Generalnie: co już działa i jest obsługiwane, co panuje się dodać, a na co nie ma szans? Np. wiadomo coś o napisach w .srt?
4) Rzecz która najbardziej mnie przeraża kiedy czytam opinie o tym TV: lagi i zawiechy softu. Wiec jak to z tym jest? Naprawdę są tak częste i irytujące? A może któraś aktualizacja już sobie z tym poradziła?
Sorry za zarzucenie pytaniami, ale naprawdę chciałbym dokonać świadomego wyboru i nie wtopić. pewnie część odpowiedzi na swoje pytania mógłbym znaleźć gdzieś w poprzednich postach w tym wątku, ale niestety nie jestem w stanie przebić się przez ponad trzy setki stron postów. wybaczcie jeśli zapytałem po raz kolejny o kwestię, która pojawiała się już wiele razy. Przydałby się w tym wątku jakiś FAQ

.
Z góry dzięki za pomoc.
Gresiek
EDIT. Przepraszam - myślałem ze poprzedni post mi przepadł (strona się nie przeładowała poprawnie po wciśnięciu "Wyślij" w Chrome), wiec napisałem nowego.