Panasonic TXL47ET60E czy Samsung UE46F6640

digitalus

Banned
W telewizorach sprzedawanych w polsce przez samsunga tez montowane byly takie same zasilacze i usterka jest identyczna jak w telewizorach samsunga sprzedawanych w usa.

zdjecie z amerykanskiej internetowej strony
Samsung_TV_Failure_More_Capacitors.jpg

zdjecie z forum elektroda.Zasilacz telewizora samsung
4_1252700945.jpg

Ostatnia edycja:

tdx

New member
Bez reklam
Jasne wystarczy tylko taki TV z USA przywieźć i podłączyć do naszego gniazdka by się przekonać że są takie same....

Zresztą mniejsza o to czepiłeś się tego 2008 roku...
Temat jest oczywiście nie o tym...

Może załóż temat Samsung jest be, plazma jest najlepsza a już najlepiej kupić X60

I będziesz tylko linka wklejał jak się ktoś będzie pytał którego leda kupić

digitalus

Banned
Zaraz udowodnie ze nie jest to telewizor przywieziony z usa. Ma polski symbol.
oczywiscie kilka praktycznych przykladow
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1421452.html
cytat z forum elktroda
PS: zauważyłem cztery spuchnięte elektrolity 1000uF 10V koło siebie w prawym górnym rogu płytki koło wyjść niskich napięć więc stawiam na to, jutro postaram się wymienić i napiszę z jakim skutkiem

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=7999480&highlight=hansol+lcd+rev+1.5&sid=#7999480

Witam,mam problem z tym LCD miesiąc temu wymieniałem w nim elektrolity po stronie wtórnej w zasilaczu,były spuchnięte przekaźnik długo cykał aż sie załączył,po wymianie ok,dzisiaj załączyłem tv a tu ciemność głos jest a obrazu brak,po włączeniu dioda mruga cztery razy pilot reaguje normalnie,moje pytanie co może być powodem braku obrazu czy można odłączyć inwerter od zasilacza,co go może obciążać,może ktoś ma taką płytę-Hansol REV 1.5 BN44-00134A.Pozdrawiam.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=7999480&highlight=hansol+lcd+rev+1.5&sid=#7999480

Startuje zasilanie plyty glownej i TV probuje sie wlaczac, gdyz dioda zasilania na przycisku Power zaswieca sie na stale lub miga. Nie startuje podswietlanie matrycy. Po otwarciu ewidentnie wybrzuszone 4 sztuki elektrolitow po wtornej stronie przetwornicy 4x1000uF/10V

model z uk, podobna usterka
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1827320.html

Startuje zasilanie plyty glownej i TV probuje sie wlaczac, gdyz dioda zasilania na przycisku Power zaswieca sie na stale lub miga. Nie startuje podswietlanie matrycy. Po otwarciu ewidentnie wybrzuszone 4 sztuki elektrolitow po wtornej stronie przetwornicy 4x1000uF/10V - wymienione na nowe, bez zmian. Bezpieczniki w porzadku, sprawdzilem tez wstepnie na zwarcia tranzystory kluczujace inwertera, nic sie nie pali ani nie grzeje.

Ostatnia edycja:

digitalus

Banned
Zaraz pewnie napiszesz ze przyklady z forum elektroda sa wymyslone.Moge wkleic 10 kolejnych.
Przez caly czas bedziesz powtarzal ze to stare telewizory a nowe samsunga sa najlepsze.

Ostatnia edycja:

tdx

New member
Bez reklam
W telewizorach sprzedawanych w polsce przez samsunga tez montowane byly takie same zasilacze i usterka jest identyczna jak w telewizorach samsunga sprzedawanych w usa.
zastanów się dlaczego zasilacz w USA i PL taki sam być nie może....

3 linki z czego 2 do tego samego tematu...
Podajesz przykłady tv wyprodukowanych w 2003/2005r :D

Może coś z model serii B/C/D/ES/F a nie z prehistorii??

Ja nie uważam że są najlepsze, uważam że są tak samo dobre.
Porównuje zawsze miedzy konkretnymi modelami i nie generalizuje....

Zaznaczam że temat był zupełnie o czymś innym wystarczy spojrzeć na 1 post :D

digitalus

Banned
Napiecie w sieci w usa jest nizsze niz w Polsce . Ale usterka w zasilaczach jest taka sama jak w telewizorach sprzedawanych w Polsce.
Niektorych linkow nie udalo sie poprawnie wkleic.Nie wiem dlaczego.Cytaty sa prawdziwe.
Pierwszy post dotyczyl samsunga.Telewizory samsunga sa bardziej awaryjne od innych i lepiej kupic telewizor bardziej renomowanej firmy np pansonic lub sony .

Ostatnia edycja:

tdx

New member
Bez reklam
Ok...
Jak zostawanie kiepskich kondensatorów 6 lat temu rzutuje na obecne modele tego producenta?

digitalus

Banned
Wczesniej byly przyklady ze nawet drogie telewizory samsunga po 14 miesiacach maja podobne usterki, czyli awaria matrycy w podobnym czasie . Jakosc i trwalosc produktu jest niska.

jeszcze jeden przyklad, czyli nierownomierne podswietlanie matrycy.

TV zakupiony w RTV EURO AGD Kraków Futura Park. Po godzinie od zakupu wrociłem z nim do sklepu. Nie wymienili na inny TV tego samego modelu. Po zakupie mają gdzieś klienta i proponują udanie się do serwisu bądź Rzecznika Praw Konsumenta. 15 - 30 min od włączenia tv i jego nagrzania taki jest efekt. Dwa serwisy Samsung stwierdziły jak dotąd że wszystko jest ok. Samsung twierdzi że jest to cecha tej technologii. Nie wiadomo jaki stopień tego syfu będzie miał wasz tv. Oczywiście nikt przy zakupie o tym nie mówi, w instrukcji, na pudełku, czy na stronie głównej producenta nic na ten temat nie znajdziecie. Życze wszystkim szczęścia przy zakupie

http://www.youtube.com/watch?v=DZ4-s7pOqMc

Dzisiaj na ekranie pojawił się pionowy zielony pasek
.................................................
Generalnie nic nie pomaga ............................. JEstem mega zły.
TV za 11 tyś zł i szlag go bierze po 14 miesiącach.
Czekam na serwis.

ps : to przypadek ,że w tym samym momencie pojawiły się takie problemy u innych ?

Niestety , nowego modelu nie dostałem.
Jestem po wymianie całej matrycy w moim ES8000.

TV za 11 tys zł padł po 14 miesiącach ..........................................
Zobaczymy ile tym razem wytrzyma.

Ostatnia edycja:

tdx

New member
Bez reklam
Jesteś mistrzem niedomówień... :) zresztą nie pierwszy raz...

Przeczytaj co ilustruje Twoje zdjęcie i jakie był tego rozwiązanie :D

digitalus

Banned
Nie wiem co masz na mysli?Jakie moje zdjecie?
Prawda jest taka ze usterki w telewizorach samsung sa bardzo czeste.

Ostatnia edycja:

tdx

New member
Bez reklam
Wykaż że w stosunku do ilości sprzedanych TV % odsetek usterek jest większy w samsungu...
Skoro tak twierdzisz to zapewne masz coś więcej niż przeczucie...

I mam prośbę nie edytuj swoich postów jak już ktoś na nie odpowiedział w wątku

digitalus

Banned
W poprzednim linku byla podana ilosc mozliwych telewizorow ktore posiadaja wadliwe kondensatory.
7 milionow telewizorow ,tylko w usa. Dochodzi jeszcze europa czyli samsung bedzie na pierwszym miejscu pod wzgledem usterek.Jeden z punktow napraw telewizorow wymiemia samsunga na drugim miejscu.Na pierwszym miejscu jest sony.Byc moze dlatego ze przez pewien czas sony korzystalo z matryc samsunga.Obecnie firma sony montuje panele innych producentow.
Panasonic nie jest wymieniany czyli nie psuje sie tak czesto jak samsung.

Naprawy telewizorw LCD

Tłumacz Google

Ostatnia edycja:

heca66

Klub HDTV.com.pl
VIP
Witam. czytam i gotuje się we mnie,u mnie w rodzinie są same samsungi:najstarszy 40a656 potem 37b630 .40c650.40d800 i 37d500 i żaden nie był w serwisie.digitalus przestań już wypisywać bzdurrrrry.

digitalus

Banned
Nie wypisuje bzdur,Potwierdzenie tej informacji z forum elektroda czyli osob ktore pracuja w mniejszych punktach napraw telewizorow, ktore naprawiaja telewizory samsunga i inny sprzet rtv.
Samsung potwierdzil ze ponad 7 milinow telewizorow ma taka usterke.Jest nawet komunikat samsunga i nie jest to bzdura.

http://hdguru.com/samsung-settles-hdtv-lawsuit-millions-affected/

http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2400675,00.asp&prev=/search%3Fq%3DSamsung%2BSettles%2BHDTV%2BLawsuit-%2BMillions%2BAffected%26biw%3D1680%26bih%3D911

cytat z forum elektroda, telewizor samsung

Wymiana kondensatorów 2x 100uF/450V w PFC oraz jeszcze raz podszedłem do drabinki rezystorów 1.5M / 5szt. / podłączonych do pin 1 FANa z 380V. Za pierwszym razem wylutowałem je z płyty i oczyściłem klej, którym są przyklejone zarówno na nich jak i na płycie. Drugim razem wyrzuciłem dwa ostatnie rezystory 1.5M oraz przelotkę / drut / do pin 1 układu FAN . Pomiędzy pozostałymi rezystorami 1.5M i pin 1 układu FAN podlutowałem dwa rezystory metalizowane 0,25W 1,5M od strony druku, łącząc ten obwód ze sobą. Myślę,że ten zabieg pozwolił pozbyć się rezystancji, którą mogły wnieść resztki kleju. Po tym zabiegu wszystko jest OK
Zaznaczę także, że w tej wersji możemy spokojnie odpiąć moduł MB a podświetlenie matrycy ma świecić się cały czas bez migania. U mnie niestety migało i to skłoniło mnie do dalszej pracy nad zasilaczem.

Ostatnia edycja:
Do góry