Panasonic TX-P50X60

amstaf81

New member
OK, dzięki za szybką odpowiedź,
W takim razie wybór jest tylko jeden - Panas,
TV ma zawisnąć na ścianie najpóźniej w przyszłym tyg.

pozdrawiam,

astw

New member
dzięki digitalu,
Widziałem Panasa na żywo i powiem, że robi wrażenie, niestety w sklepie mieli podpięte tylko jakieś czerstwe demo z BD i dość statyczne obrazy, TV pierwsza klasa, zastanawia jedna rzecz, sprzedawca doradzał LG 50PN6500 jako TV o lepszych parametrach (cena ta sama). LG to full HD twierdził również że sam 2 mies wcześniej miał taki sam dylemat i wybrał LG. Trochę mi to namieszało bo na LG był wyświetlany mecz (dlatego ciężko było porównać) i również robił dobre wrażenie. Czy powinienem go brać pod uwagę, czy jednak Panas będzie lepszy?

z góry dzięki za radę,

Dla mnie obraz tv plazmowego x60 (widziany w sklepie) ma w sobie coś męczącego.
Led Panasonica ma obraz przyjemny, spokojny. Czy ktoś odnosi także podobne wrażenie? Z czego może ono wynikać? Oba telewizory: plazmowy i LCD z podświetleniem led wisiały koło siebie i na obu był transmitowany ten sam obraz.

Rocco31

New member
Dla mnie obraz tv plazmowego x60 (widziany w sklepie) ma w sobie coś męczącego.
Led Panasonica ma obraz przyjemny, spokojny. Czy ktoś odnosi także podobne wrażenie? Z czego może ono wynikać? Oba telewizory: plazmowy i LCD z podświetleniem led wisiały koło siebie i na obu był transmitowany ten sam obraz.
Ale w sklepie nie będziesz oglądał, tylko w domu.
ja mam tx-p50x60e i jest nieporównywalnie lepszy od Sony LED 47cali który w sklepie kosztuje 3800zł(ten telewizor ma moja koleżanka) i ma lepszy tuner satelitarny z procesorem STI ja mam tuner z procesorem ALI. Obraz w domu na jej TV tragedia.

xinu

New member
Dzięki forum i koledze digitalus'owi od dziś jestem posiadaczem Panasa 42X60E. Jak na razie jestem mega zadowolony. Przesiadłem się z 21 crt na 42 cale i telewizor wydaje mi się mega duży :D. Ustawienia mam na "prawdziwe kino" ale chciałbym przetestować jakieś optymalne ustawienia obrazu w tym modelu. Wiem, że gdzieś na forum były podane (jakiś plik z ustawieniami obrazu bodajże) ale nie mogę znaleźć. Czy ktoś mógłby podać takie ustawienia ?

digitalus

Banned
Ostatnia edycja:

Rocco31

New member
ja mam tak ustawione na tv tx-p50x60
ustawienia własne
kontrast 50
jasność -20
kolor 46
odcień -3
ostrość 34
temperatura barwowa Normalny
intensywne kolory Wyłączony
Czujnik otoczenie włączony
Redukcja szumów wyłączony
Redukcja szumów MPEG wyłączony

ustawienia zaawansowane:
Ustaw. luminacji panelu Min
adaptacja kolor gamma 6
korekcja czerni 12
gama kolorów normalny

Balans bieli
R-W -3
G-W -5
B-W 9
R-C 2
G-C -3
B-C -7

Zarządzanie kolorami
R-O 4
R-N 0
R-L 9
G-O 2
G-N 4
G-L 7
B-O 1
B-N 0
B-L 0

Gamma 2,4

to są moje ustawienia na których mam bardzo dobry obraz znacznie lepszy niż na standardowych

sturek

New member
Na moim 42x60 powyższe ustawiania masakrują obraz (szczególnie HD), powstają przepalenia na twarzach i w jasnych partiach, a całość wygląda jak LED w ustawieniach dynamicznych.
Dla zdrowia oczu i ekranu polecam coś łagodniejszego:

ustawienia Prawdziwe kino
kontrast 60
jasność 0
kolor 52
odcień -2
ostrość 30
temperatura barwowa Normalny
intensywne kolory Wył.
Czujnik otoczenie Włączony
Redukcja szumów Wył.
Redukcja szumów MPEG Wył.

ustawienia zaawansowane:
Ustaw. luminacji panelu Min
adaptacja kolor gamma 1
korekcja czerni 0
gama kolorów Normalny

Balans bieli
R-W 0
G-W -4
B-W 0
R-C 0
G-C -4
B-C 0

Zarządzanie kolorami
Domyślne - 0

Gamma 2.2

cabanmat

New member
Panie... w tych "piniądzach" to tylko Panasa ;)
Użytkuję swojego 50X60 od grudnia 2013r i nie żałuje wyboru, panie igłaaaa ;)

Wrzucam coś od siebie, robione telefonem :
5968766200_1388768008.jpg

Ostatnia edycja:

digitalus

Banned
Telewizor ladnie sie prezentuje . Na oprawe graficzna na kanale tvn24 trzeba uwazac bo beda powidoki po paskach informacyjnych i logo.
TVN 24 HD - Strona 10 - Forum platformy nc+ :: forum HD
Ograniczyc ogladanie tego kanalu do minimum lub ogladac tylko w zoom 3. Na kanale tvn24 nadawanym w wersji hd powidok pojawi sie znacznie szybciej .
Nie ogladam kanalu tvn 24, szkoda telewizora.Informacje sa w internecie.

zdjecie z hdforum, powidok po pasku informacyjnym z kanalu tvn24.
tvn24jpg_enpewee.jpg

Ostatnia edycja:

Sebollah

New member
Witam serdecznie..
Czy moge prosić uzytkowników tego tv o informację czy podczas oglądanai z usb można wypuścić audio poprzez złącze scart. W moim dotychczasowym tv można tylko podczas oglądania tv. Podczas oglądania filmów z usb głosniki w kinie domowym milczą niestety...

Brazylia123

New member
Witam może to komuś pomoże przy wyborze , tv zakupiony zdecydowałem się na panasonic 42 x 60 , obraz bo to jest chyba najważniejsze w tym przedziale cenowym na kanałach HD typu nsport , canal + sport szczegółowy , bez " widocznego efektu kompresji " mimo tylko rozdzielczości natywnej 1024 komfortowo się ogląda . Głębia czerni moim skromnym zdaniem bardzo dobra , adekwatna do klasy segmentu tv i jego ceny 1300zł , wierność oddania kolorów bardzo naturalne zwłaszcza kiedy oglądamy filmy o tematyce przyrodniczej 720 p , 1080p nie posiadam w tej rozdzielczości .
Płynność w ruchu , po mimo braku układu kompensacji IFC , uważam że nie ma skoków , szarpań przy przesuwającej się kamerze np. relacje piłki nożnej .
Być może nowe modele led panasonic mają też dobrą czerń ,ale ja postawiłem na tą plazmę .
Kwestia często poruszana buczenia , bzyczenia ( chyba od zasilacza impulsowego / przetwornicy ) u mnie dopiero jak się przyłoży ucho do obudowy to lekkie bzyczenie oczywiście jest , nie jest to coś uciążliwego w normalnym użytkowaniu , obcowaniu z tv .
Odblaski , rolety załatwiają sprawę moim skromnym zdaniem .
Reasumując jeżeli ktoś szuka w niskiej kwocie tv , którego będzie wykorzystywał do platformy cyfrowej typu nc+ i filmy nie koniecznie 1080p , a 720 p myślę że powinien rozważyć ten tv w tej przystępnej cenie .

Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za dyskusję i pomoc wyborze .

Do góry