Panowie, dajcie sobie już spokój...
Przesadzacie z tymi wzajemnymi atakami.
Gdybym przy zakupie kierował się TYLKO opiniami na tym forum - pewnie nie zdecydowałbym się na zakup tego modelu, będąc "przerażony" ilością jego wad. Niestety, tak jak napisali przedmówcy - masa informacji krytykujących ten model na tym forum jest zaczerpnięta z innych forów, ze słyszenia, bo ktoś tak napisał, bo "podobno"... I najgorsze jest to, że większość wad jest naświetlana przez osoby które NIE SĄ W POSIADANIU tego modelu... Śmiem podejrzewać, że nawet nie widzieli tego modelu w działaniu na żywo...
Na szczęście przeciętny człowiek ma na tyle dobry wzrok, że jest w stanie sam ocenić jakość TV. Mnie osobiście to forum pomogło w jednym - oceniając WŁASNYM WZROKIEM ten model, próbowałem wyłapać owe nagłaśniane "wady". I co stwierdziłem? Ano to, że dla mnie te wady są praktycznie niezauważalne, natomiast ilosć zalet tego modelu (głównie jakość obrazu) kilkukrotnie przewyższa owe "wady".
Przez miesiąc (chyba dłużej) używania VT30 owe dyskwalifikujące zdaniem niektórych w zakupie ten model >skoki jasności< zauwazyłem raptem... dwa razy... Jest to dla mnie na tyle nieistotna "wada", że nawet przestałem myśleć o aktualizacji softu... Po prostu nie ma takiej potrzeby... Jeśli soft pojawi się oficjalnie - oczywiście go wgram, ale bynajmniej nie czekam na niego z "utęsknieniem"...
Drugiej słynnej wady - >rwania< - nie zauważyłem w ogóle. Owszem, nie siedziałem godzinami jak detektyw próbując dostrzec ową "dyskwalifikującą" model wadę. Po prostu użytkuję TV normalnie i nie szukam na siłę dziury w całym. Może brak rwania wynika z faktu, że aktualnie testuję CyfrowyPolsat, nie N - w każdym razie rwania nie zauważyłem.
Bzyczenie, pyrczenie... przynajmniej w moim TV to nie występuje. Oczywiście jak włożę głowę za TV i wyłączę dźwięk - to słyszę pracę wentylatorów. Ale przy normalnym oglądaniu, nawet z odległości 1 m - jest to niesłyszalne.
Skalowanie SD - cały czas twierdzę, że jest bardzo dobre. Materiał SD z DVB-T (a przynajmniej z nadajnika emitowanego w Raszynie) jest rewelacyjnej jakości.
Wady?
Owszem są, pisałem już o tym kilkukrotnie na tym forum.
Dla mnie wadą tego TV i to niestety dużą - są refleksy powstające na szybie. Oczywiście wystarczy przesłonić okna i wada znika, ale jednak jest to coś co mnie dosyć często denerwuje.
Innych wad na razie nie stwierdziłem. Nie dostrzegłem też różnicy w rachunku za prąd (ale oglądam nie więcej niż 3-4 godz. dziennie).
Reasumując.
Trzeba zdać się na własne oczy i własny rozum, a nie czytać bezkrytycznie opinii na forach. Znajdą się tutaj zarówno przeciwnicy-teoretycy jak i bezkrytyczni właściciele zakupionego modelu, którzy bedą wychwalać go pod niebiosy (w końcu wydali niemałą kwotę - więc idealizują poniesiony wydatek).
I najważniejsze - nie ma rzeczy idealnych. I nigdy nie będzie...!
Zawsze trzeba rozważyć zalety vis wady konkretnego przypadku - i samodzielnie zdecydować.