Obstawiałbym słaby odtwarzacz wbudowany w TV.
Witam,
Posiadam telewizor wymieniony w temacie (42 VT30E) i mam pewien problem z odtwarzaniem filmow z dysku twardego.
Mianowicie, dość często (szczegolnie na filmach 3D, rzadziej 2D) wystapuja "smugi" przy zmianach kadrow (nie wiem jak dokladnie to okreslic, tak jakby obraz z poprzedniego ujecia zostawal a na niego "nachodził" nowy kadr w wyniku czego powstaja dziwny efekt 'rozlania' sie obrazu, smugi te znikaja po kilku sekundach). Jesli mialby to do czegos porownac to powiedzialbym, ze do filmow odtwarzanych na PC przy braku odpowiednich kodeków.
Problem ten mam praktycznie w niemal każdym filmie 3D i kilku filmach 2D. Same filmy sa OK, gdyz u znajomych (telewizor Sharp i Samsung) te same filmy działają prawidłowo.
Czy ktoś wie jaka może być tego przyczyna?
Pozdrawiam.
Nawet w serwisie Unitry za PRLu nie byli tak bezczelni Koledzy, którzy mięli problem z zieloną poświatą teraz się nie wypowiadają.W sewrisie powiedzieli , że to moja wina , ponieważ wypaliłem ją statycznymi obrazami i nie będą naprawiać. Co wy na to ?
Tylko że Ty Alcatraz jesteś jedną z bardziej aktywnych osób, dyskutujących o VT30, a nigdy go nie miałeś. Najczęściej osoby które nie posiadają jakiegoś sprzętu, w wątku własnie jemu poświęconemu, pytają o rady osoby, które go już mają. Ty go nie miałeś, ale jesteś głównym znawcą jego wad.
Jesteś mądrzejszy, i bogatszy w doświadczenia od osób które z nim mają do czynienia codziennie.
Rewelacyjny z Ciebie teoretyk. Ale bardziej cenne są uwagi praktyków.
Jako bodajże pierwsza osoba z tego forum zauważyłem na kiepskiej jakości materiale, kłopoty z płynnością, w VT30. Ale udzielono mi porady żebym zmniejszym poziom ulepszaczy i jak ręką odjął. Od tego momentu jest O.K.
Zauważ że kłopoty z płynnością zauważają nowi posiadacza tego TV. Najczęściej również są to nowi użytkownicy tego forum. Czyli całkowicie zieloni w temacie. Po skorygowaniu ustawień również u nich będzie wszystko O.K.
Od kilku m-cy posiadam TX-P50VT30. Niestety doświadczam także problemu płynności (a przynajmniej mam takie wrażenie). Próbowałem już różnych kombinacji "polepszaczy". Przy ich włączeniu faktycznie jest lepiej, ale przeskoki i tak są. Przy ich wyłączeniu przeskoki są chyba jeszcze większe i dochodzi jeszcze jakieś takie "podwajanie obrazu". TV oglądam z odległości ok. 3,3m. Oczywiście nie jest to zawsze widoczne, ale zdarzają się filmy gdzie jest to problem dosyć spory. Nie wiem czy jest to problem "50Hz", bo gdyby tak to teoretycznie przy wyłączeniu IFC powinno być płynnie (bo nie ma konwersji) a nie jest. Chyba, że jest to problem Cyf. Pol., ale tuner ma opcję nagrywanie live i po cofnięciu i odegraniu przeskoczonego fragmentu filmu drugi raz odtwarza płynnie. Stąd prośba jak masz ustawione polepszacze (nie tylko IFC).
Kolego . W dziale dla VT20 już o tym pisałem , a że miałem dwa 50VT20 i teraz mam 55VT30 to mogę się wypowiadać swobodnie w kazdym z tych wątków jako praktyk. Problem o którym piszesz jest bardzo widocznym problemem i nic z tym nie zrobisz . Mam tuner na linuxie i udało mi sie zmusić na kilku zaledwie kanałach satelitarnych aby wyświetlił obraz w 60 Hz a nie 50 Hz . Problem zniknął jak ręką odjąć . Jest to problem tego że czy w Japoni czy w USA na które to rynki jest przedewszystkim ten telewizor skierowany oni mają własnie 60 Hz i nie widzą tego problemu . Do kolegi HQ 150 . Jak widzisz w przeciwieństwie do Alcatrasa miałem i mam styczność z tymi telewizorami jak się okazuje większą jeszcze aniżeli Ty . I nie opowiadaj że po wyłączeniu ulepszaczy problem jak ręką odjął , bo tak nie jest . To jedna z wad tego telewizora na stałe . Powidoki to druga wada , oraz brzęczenie przy jasnym tle jak również czsami słyszalne wiatraki . Te wady są wpisane w ten telewizor na stałe . I może sobie kto chce i co chce pisać ale to prawda . Teraz sprzedaje powoli moje VT30 i będe kupował 55VT50 o ile ten problem z 50 Hz już nie istnieje . Bo jeżeli tak to tej plaźmie również podziękuję . Żeby być uczciwy w mojej wypowiedzi chce powiedzieć iż ten telewizor tak dla porządku ma najlepszy obraz jaki kiedykolwiek widziałem porównując do wszystkiego co jest na rynku
(nie wyłaczając w tym Sony KDL 55HX920 , o który bodajrze toczył się spór ). Oczywiście wtedy kiedy w/w zjawiska nie występują , a nie zawsze występują . Poprostu każdy tv ma wady i jedne są dla kogoś istotniejsze ,a inne mniej ale są . Ja jestem na tyle wzrokowcem że potrafie dosłownie na 3 planie zauważyć nawet maleńkie zniekształcenie . Więc widzę dokładnie na czym się obraz i kiedy wykłada. Zapewne w stosunku cena do jakości ten telewizorek miażdży każdego przeciwnika . A jak Ty HQ150 nie widzisz tego zjawiska to powiem Ci kiedy ono zawsze występuję i na każdym materiale . Jak masz jakiś film czy program na którym kamera będzie się dość szybko poruszała w prawo lub w lewo i pokazywałą np tłum ludzi siedzących czy to w studio jako widownia czy w kinie lub zbliżenie ludzi na stadionie na meczu , wtedy ta sytuacja obnaża mizerność tej plazmy niesamowicie . Rozchodzą sie kolory na 3 składowe i ostrość spada do zera , a ludzkie twarze wyglądają wtedy jak zjawy rodem z horroru . Tego niczym nie wyeliminujesz żebyś padł . Pozdrawiam
Bo z tunera sat powinno wychodzić 50Hz (zgodnie z tym co nadają stacje TV).posiadam tuner sat na linuxie i oglądanie w trybie 60hz jest męczące