opinia
Witam
O 2 miesięcy jestem posiadaczem palazmy tx-p42u10e ,którą kupiłem za 2490,- .W najbliższej rodzinie pracuje pięć ekranów plazmowych 3 to lg -modele HD ready,oraz 2 panasoniki .Na forum często poruszany jest problem powidoków i trwałość ekranów plazmowych.Najstarsza plazma lg pracuje od prawie 4 lat,przy oglądaniu np.tvn24 przez dłuższy czas powidok występuje,ale nie jest trwały efekt.Efekt ten występuje we wszystkich tv lg,ale nie jest groźny przy normalnym oglądaniu i po czterech latach codziennej pracy niema żadnych trwałych wypaleń.Zaznaczam że użytkownicy tych tv nie stosowali się żadnych forumowych zaleceń dla pracy ekranów plazmowych.O początku tego roku miałem zamiar kupić plazmę,początkowo wybór padł na lg pq6000 bardzo dobry obraz i dobra cena.A tu nagle pojawia się ten panasonic w super cenie.Dzień zastanowienia i ma go.
Telewizor oglądam z około 2,8m spokojnie można z 1,5m
Tv podłączony jest do tk przez tuner cyfrowy SD tchni-sat przez kabel euro,mam nadzieje że do końca roku bedzie to tuner HD,dodatkowo mam
podłączone dvd Wiwa kablem hdmi.
Po podłączeniu nie stosowałem żadnego trybu wygrzewania plazmy,ma ją ustawioną w trybie normal , a proporcje na auto.A teraz trochę o obrazie:
-przy sygnale kablowym analogowym obraz dobry ,dużo zależy od stacji np.TVN i Polsat bardzo dobrze a tvp info tak sobie,ze skalowaniem sygnału tv radzi sobie bardzo dobrze.
-przy sygnale cyfrowym Sd obraz jest bardzo dobry,kolory naturalne,gradacja odcieni rewelacyjna,czarny bardzo dobry ,na niektórych kanałach obraz jest soczysty np.tvn24 że zastanawiam się czy przy sygnale HD będzie dużo lepszy?Tryb auto formatowania działa bardzo dobrze,tyłeczki pozostają kształtne

.W audycjach sportowych i filmach nie
występuje smużenie,obraz jest zawsze płynny i ostry.I co mnie zaskoczyło na matrycy panasonica nie występują żadne powidoki nawet po kilku godzinach oglądania tvn24-a wiem czego szukać-nic absolutnie nic!
-przy filmach dvd po hdmi obraz rewelacyjny,wszystkie filmy oglądam od nowa ta głębia obrazu,kolory aż człowiek przysuwa się bliżej tv.
Jeżeli chodzi o głośność pracy elektroniki to mój i brata egzemplarz są ciche,no chyba że włożę głowę za tv to słychać lekkie syczenie.
Brat do tej plazmy ma podłączoną konsolę PS3,a oto parę spostrzeżeń
-obraz oczywiście rewelacja filmy blu-ray super
-gra killzone 2 rewelacja,obraz bajka żadnego opóźnienia gry nie zauważyłem grało się normalnie
-gra ratchet&clank kolory i obraz super grało się normalnie.
Po paru godzinach grania delikatne powidoki,które szybko znikły.
Moim skromnym zdaniem w tej cenie jest to najlepszy płaski ekran full hd na rynku.