Dziś dotarł w końcu długo oczekiwany (od czwartku

) Panasonic TX-L42ET5E

Nie miałem zbyt dużo czasu na testowanie go, ale co nieco obejrzałem.
Wygląd: TV prezentuje się świetnie - nie zerwałem jeszcze folii ochronnych z ramki, ale pomimo tego prezentuje się super. Chce tu również nadmienić solidność wykonania - wszystko jest dobrze spasowane i na pierwszy rzut oka wygląda solidnie i porządnie. Pilot wygląda trochę plastikowo, ale bardzo dobrze leży w dłoni, przyciski wciskają się miękko, ale zarazem pewnie.
Obraz Obraz prezentuje się również bardzo dobrze. Nie zauważyłem jak narazie nierównomierności podświetlania. Kanały cyfrowe HD z kablówki wyglądają super, nie HD również mi się podobają. Kanały analogowe też pozytywnie mnie zaskoczyły (po czytaniu różnych opinii na tym forum odnośnie skaczącego obrazu itp.) - obraz nie jest tak wyraźny jak HD, ale jest stabilny, nic nie lata, nie skacze i da się oglądać.
Multimedia Na szybko udało mi się uruchomić zdjęcia i filmy Full HD z karty SD zrobione aparatem CANON. Wszystko działało poprawnie - żadnych problemów. Zaskoczyło mnie to, że jak włączyłem podgląd zdjęć to włączyła się muzyczka w tle

Podłączyłem również laptopa po kablu HDMI w rozdzielczości Full HD. Również działało wszystko poprawnie. Nie miałem jednak dźwięku w TV (a jedynie w laptopie), ale być to kwestia ustawień. Lekki minus za nie do końca dobrze czytelną czcionkę, ale chyba również jest to kwestia odpowiedniego skalibrowania obrazu, którego nie zdążyłem zrobić. Udało mi się również podłaczyć bez problemowo laptopa do TV po kablu D-SUB.
Dźwięk Tu bardzo pozytywne zaskoczenie - na forach ludzie wypowiadają się dość negatywnie odnośnie dźwięku wydawanego przez coraz to cieńsze panele LCD LED. Spodziewałem się więc płytkiego dźwięku przypominającego ten z przeciętnego laptopa. Jednak trochę się przeliczyłem - dźwięk jest wyraźny, czysty, dość głęboki. Wiadomo, że nie jest to 200Wattowy SubWoofer, ale wg mojej oceny dźwięk jest bardzo przyzwoity.
3D Do tego modelu dostarczone są 4 pary pasywnych okularów pozwalających cieszyć się technologią 3D. Nie miałem do dyspozycji odpowiedniego materiału, więc nie mogę się za bardzo wypowiedzieć jak to wygląda. Skorzystałem jedynie z konwersji obrazu 2D do 3D zarówno przy sygnale z kablówki jak i przy odtwarzaniu filmu 720p. Efekt nie jest powalający, ale przyjemny dla oka. Da się zauważyć, głębię tła za postaciami i przedmiotami umieszczonymi na pierwszym planie. Dołączone okulary nie są zbyt masywne i nie sprawiają wrażenia super wykonanych: są giętkie, lekkie (co może być też zaletą). Plusik za to, że są tak zaprojektowane, iż mogą zakładać je również osoby noszące okulary korekcyjne
Menu Nie miałem wcześniej zbyt dużo do czynienia z telewizorami LCD - jedynie ostatnio na wakacjach miałem do dyspozycji w pokoju 32-calowego Philipsa. Przyzwyczajony do szybkiego przełączania kanałów w domowym CRT raziło mnie czekanie 2 czy 3 sekund na ukazanie się kolejnego programu. W moim odczuciu menu również było dziwne. W moim Panasonicu kanały przełączają się zadziwiająco szybko - może nie jest to czas mrugnięcia oka, ale czas jest na tyle krótki, że nie jest to dla mnie denerwujące. Menu również mi się podoba (jest kolorowe

) - działa szybko, EPG dostępny pod dedykowanym przyciskiem.
Internet To jedyna rzecz, której nie zdołałem przetestować. Podczas pierwszego uruchamiania skonfirurowałem połaczenie WiFi (test łącza przeszedł pozytywnie). Natomiast jak chciałem skorzystać z funkcji internetowych to wyskoczyła informacja o dostępnej aktualizacji - zrezygnowałem i zostawiłem to na wieczór
Podsumowując: Telewizor zaskoczył mnie jak narazie bardzo pozytywnie. Brałem również pod uwagę Philipsa 40PFL5507, którego oglądałem w EURO RTV i jak narazie uważam, że dokonałem dobrego wyboru. Wieczorem dokonam dokładniejszych oględzin i testów i w miarę możliwości opiszę to na forum. Postaram się również odpowiedzieć na pytania forumowiczów, którzy być może borykają się z podobnym problem odnośnie wyboru modelu TV.