Menu->Pomoc ->Informacje o systemie->ID Modelu4 po wielkiej literze jest liczba godzin jakie matryca pracowałaPanowie ktoś się wypowie odnośnie menu serwisowego w TX-50DS630E? Jak sprawdzić czas święcenia TV?
Nic nie wymieniaj. Masz domyślnie włączone upłynniacze, które niestety ale w takiej kombinacji dają taki efekt. Zaraz na pw postaram się wysłać Ci informacje co i jak ustawić.Na żadnych ustawieniach nie jest lepiej. W zależności od jakości sygnału jest źle albo gorzej .... Pikseloza i nieostre obraz w ujęciach kiedy jest kaszy kadr i więcej piłkarzy na ekranie - lepiej (ale nie idealnie) jest przy zbliżeniach.
Zastanawiają mnie 2 sprawy:
1) kiedy pisałem odnośnie wyboru TV nikt słowem się nie odezwał odnośnie tego że w scenach sportu ten TV radzi sobie kiepsko - dlaczego?
2) jeśli wymieniać to na jaki model? Tak jak pisałem mam budżet ograniczony do 3 tyś zł max.
Ale chyba jeśli o jakość obrazu to jestem chyba perfekcjonistą i nie wiem czy znajdę coś odpowiadającego moim wymaganiom.
Co powiecie?
Ja też mam NC+ i dekoder Turbo (ten większy czarny). Zmieniajac ustawienia rozdzielczości nie mam 1080p a jedynie 1080i.Koniec końców udało się poustawiać zadowalające / dobre ustawienia dla sportu.
Zacznę od tego że dekoder NC+ miał ustawiony sygnał wyjściowy 1080i, po przestawieniu na 1080p odnoszę wrażenie że jest lepsza jakość obrazu.
Dodatkowo dla trybu "Prawdziwe Kino" zrobiłem wszystkie ustawienia wg filmu z YT: "Panasonic 50DS630E DS630 settings after calibration".
Takie same ustawienia kolorów i nasycenia barw jak w wyżej wymienionym filmiku ustawiłem dla trybu "Ustawienia Własne" ale pozmieniałem wg własnych upodobań wartości Kontrastu, Podświoetlenia, temperatury barwowej i Ostrości.
Jeśli ktoś będzie chciał szczegółowe wartości po kolei mogę wysłać na prv bo jest tego trochę.
Zaznaczam że wg mnie minimalna odlęgłośąć od TV żeby nie było widać "chmurek" wokół piłkarzy przy "dalszych" ujeciach kamery to min. 2 metry. Ogólnie wydaje mi się że mam tak wyczulony wzrok że oglądanie poniżej 2 metrów staje się nieco drażniące, ale to może być tlyko moje osobiste odczucie.
Podsumowując:
Jakość filmów i treści niesportowych określam jako bardzo dobrą. Jakość teledysków HD z Youtube wygląda świetnie. Jakość sportu zależnie od sygnału oceniam na 4+ ewentualnie 5-.
Niniejszym dziękuję Forumowemu Koledze "H_o_G" za wsparcie na prv, maile z ustawieniami i ogólną pomoc bo gdyby nie On to pewnie TV byłby już z powrotem w sklepie.
Pozdrawiam wszystkich i służę pomocą gdyby ktoś miał podobny "problem" do mojego.