Panasonic TX-50DS630E czy Sony KDL-50W809C

Petrol21

New member
No i odebrałem mój wyczekany, upragniony TX-50DS630E.
Faktycznie TV nowy, oryginalnie zapakowany.
Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne jeśli chodzi o obraz teledysku z YouTube, później poszedł na tapetę dekoder NC+ i Avatar akurat emitowany na Polsacie - też bardzo pozytywne wrażenie.
No i łyżka, a może nawet beczka dziegciu - sport.
Niezależnie czy oglądam piłkę nożna, czy NBA, obraz wydaje się być tym mniej ostry im większe jest oddalenie.
Mam nadzieję że to tylko kwestia odpowiednich ustawień obrazu, bo puki co najlepszy obraz jest paradoksalnie w ustawieniu obrazu "Prawdziwe Kino", ale i tak jest kiepsko.
Normalnie wzrok boli, muszę się wysilać żeby skupić się i rozpoznać który piłkarz jest który ...
Ogólnie po pierwszym dobrym wrażeniu jestem mocno rozczarowany, do tego stopnia że mam ochotę spakować ten TV i oddać do MM ...
Do dziś użytkowałem KDL-32W4000 i obraz był jak dla nie idealny w porównaniu z TX-50DS630E ...
Poradzicie coś ??

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Niestety nie jesteś osamotniony w ocenie jakości tego modelu.
Oni niestety też oddali model do sklepu.
Prawdziwe kino powinno być tym wzorcem w Panasonic ale nie jest.
Ale do sportu tu sprawdź podświetlenie standard i powinno być lepiej.
Ale zawsze możesz wymienić na inny model.

Petrol21

New member
Na żadnych ustawieniach nie jest lepiej. W zależności od jakości sygnału jest źle albo gorzej .... Pikseloza i nieostre obraz w ujęciach kiedy jest kaszy kadr i więcej piłkarzy na ekranie - lepiej (ale nie idealnie) jest przy zbliżeniach.

Zastanawiają mnie 2 sprawy:
1) kiedy pisałem odnośnie wyboru TV nikt słowem się nie odezwał odnośnie tego że w scenach sportu ten TV radzi sobie kiepsko - dlaczego?
2) jeśli wymieniać to na jaki model? Tak jak pisałem mam budżet ograniczony do 3 tyś zł max.
Ale chyba jeśli o jakość obrazu to jestem chyba perfekcjonistą i nie wiem czy znajdę coś odpowiadającego moim wymaganiom.

Co powiecie?

H_o_G

New member
Na żadnych ustawieniach nie jest lepiej. W zależności od jakości sygnału jest źle albo gorzej .... Pikseloza i nieostre obraz w ujęciach kiedy jest kaszy kadr i więcej piłkarzy na ekranie - lepiej (ale nie idealnie) jest przy zbliżeniach.

Zastanawiają mnie 2 sprawy:
1) kiedy pisałem odnośnie wyboru TV nikt słowem się nie odezwał odnośnie tego że w scenach sportu ten TV radzi sobie kiepsko - dlaczego?
2) jeśli wymieniać to na jaki model? Tak jak pisałem mam budżet ograniczony do 3 tyś zł max.
Ale chyba jeśli o jakość obrazu to jestem chyba perfekcjonistą i nie wiem czy znajdę coś odpowiadającego moim wymaganiom.

Co powiecie?
Nic nie wymieniaj. Masz domyślnie włączone upłynniacze, które niestety ale w takiej kombinacji dają taki efekt. Zaraz na pw postaram się wysłać Ci informacje co i jak ustawić.

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka

Petrol21

New member
Pozmieniałem ustawienia wg wskazówek:
Menu -> Obraz -> Redukcja szumów -> Wyłączony

Menu -> Obraz -> Redukcja szumów MPEG -> Wyłączony

Menu -> Obraz -> Ustawienia na ekranie > 16:9 Overscan -> Wyłączony

Do tego pobaw się jeszcze Inteligent Frame Creation

... bez większych zmian, jest trochę lepiej w zasadzie jak pozmieniam ustawienia Inteligent Frame Creation.

Dodatkowo dla trybu "Prawdziwe Kino" znalazłem na YouTube film o nazwie: Panasonic 50DS630E DS630 settings after calibration - poustawiałem cały tryb "prawdziwe kino" wg ustawień z tego filmu, ale nie widzę jakiejś znaczącej poprawy dla wyświetlania meczu - dalej odnoszę wrażenie że postacie są rozmyte (nieostre) w scenach kiedy jest oddalona kamera i widać np prawie całą połowę boiska.

Spróbuję się jeszcze pobawić ustawieniami wieczorem podczas meczu ligi mistrzów, ale
szczerze mówiąc na chwilę obecną niewiele zmieniło się w moich odczuciach co do tego TV i obrazu jaki wyświetla w relacjach sportowych i dalej jestem raczej za tym żeby go oddać do sklepu. Trochę mnie to dziwi mnie bo w obu testach jakie przeczytałem był polecany jako TV do oglądania Euro2016 ...

Zaczynam się zastanawiać czy problemem nie jest jednak zbyt mała odległość oglądania - w zależności od tego jak siedzę jest to 2,2 m - 3 metry.

Jakieś pomysły / porady ??

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Nie potrzebnie ironizujesz.
Mam jaki mam i nic Ci do tego.
Chodzi o wielkość. A uwagi - jeśli dobrze czytasz po Polsku - wyraźnie napisałem. Ja ... i to moja ocena.

Petrol21

New member
Koniec końców udało się poustawiać zadowalające / dobre ustawienia dla sportu.
Zacznę od tego że dekoder NC+ miał ustawiony sygnał wyjściowy 1080i, po przestawieniu na 1080p odnoszę wrażenie że jest lepsza jakość obrazu.
Dodatkowo dla trybu "Prawdziwe Kino" zrobiłem wszystkie ustawienia wg filmu z YT: "Panasonic 50DS630E DS630 settings after calibration".
Takie same ustawienia kolorów i nasycenia barw jak w wyżej wymienionym filmiku ustawiłem dla trybu "Ustawienia Własne" ale pozmieniałem wg własnych upodobań wartości Kontrastu, Podświoetlenia, temperatury barwowej i Ostrości.
Jeśli ktoś będzie chciał szczegółowe wartości po kolei mogę wysłać na prv bo jest tego trochę.
Zaznaczam że wg mnie minimalna odlęgłośąć od TV żeby nie było widać "chmurek" wokół piłkarzy przy "dalszych" ujeciach kamery to min. 2 metry. Ogólnie wydaje mi się że mam tak wyczulony wzrok że oglądanie poniżej 2 metrów staje się nieco drażniące, ale to może być tlyko moje osobiste odczucie.

Podsumowując:
Jakość filmów i treści niesportowych określam jako bardzo dobrą. Jakość teledysków HD z Youtube wygląda świetnie. Jakość sportu zależnie od sygnału oceniam na 4+ ewentualnie 5-.

Niniejszym dziękuję Forumowemu Koledze "H_o_G" za wsparcie na prv, maile z ustawieniami i ogólną pomoc bo gdyby nie On to pewnie TV byłby już z powrotem w sklepie.

Pozdrawiam wszystkich i służę pomocą gdyby ktoś miał podobny "problem" do mojego.

H_o_G

New member
Czyli jednak to był problem sygnału :) dobrze że się wyjaśniło

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka

strazakp

Banned
Koniec końców udało się poustawiać zadowalające / dobre ustawienia dla sportu.
Zacznę od tego że dekoder NC+ miał ustawiony sygnał wyjściowy 1080i, po przestawieniu na 1080p odnoszę wrażenie że jest lepsza jakość obrazu.
Dodatkowo dla trybu "Prawdziwe Kino" zrobiłem wszystkie ustawienia wg filmu z YT: "Panasonic 50DS630E DS630 settings after calibration".
Takie same ustawienia kolorów i nasycenia barw jak w wyżej wymienionym filmiku ustawiłem dla trybu "Ustawienia Własne" ale pozmieniałem wg własnych upodobań wartości Kontrastu, Podświoetlenia, temperatury barwowej i Ostrości.
Jeśli ktoś będzie chciał szczegółowe wartości po kolei mogę wysłać na prv bo jest tego trochę.
Zaznaczam że wg mnie minimalna odlęgłośąć od TV żeby nie było widać "chmurek" wokół piłkarzy przy "dalszych" ujeciach kamery to min. 2 metry. Ogólnie wydaje mi się że mam tak wyczulony wzrok że oglądanie poniżej 2 metrów staje się nieco drażniące, ale to może być tlyko moje osobiste odczucie.

Podsumowując:
Jakość filmów i treści niesportowych określam jako bardzo dobrą. Jakość teledysków HD z Youtube wygląda świetnie. Jakość sportu zależnie od sygnału oceniam na 4+ ewentualnie 5-.

Niniejszym dziękuję Forumowemu Koledze "H_o_G" za wsparcie na prv, maile z ustawieniami i ogólną pomoc bo gdyby nie On to pewnie TV byłby już z powrotem w sklepie.

Pozdrawiam wszystkich i służę pomocą gdyby ktoś miał podobny "problem" do mojego.
Ja też mam NC+ i dekoder Turbo (ten większy czarny). Zmieniajac ustawienia rozdzielczości nie mam 1080p a jedynie 1080i.
Ja w swoim panasie też trochę się naustawialem metoda prób i błędów by dojść do czegoś co mi będzie najlepiej pasowało. Wyślesz mi swoje ustawienia?

Petrol21

New member
Szczerze mówiąc to należy odpowiedzieć sobie jakiej jakości sygnał masz i w jakiej odległości od TV siedzisz.
Uważam że dla 50" musisz siedzieć powyżej 3m bo wg mnie (może mam nadwzrocznosć bo kto by u mnie nie był to mówi że jakość obrazu jest OK - SUPER) oglądanie programów które są poniżej jakości Full HD 1080P denerwuje wzrok.

Mam NC+.
Jakość obrazu w kanałach HD jest bardzo różna. ... Różnica jest do tego stopnia że sport na Eleven Sport HD jest tragiczny a na Canal + Sport jest OK (ale nie bardzo dobry).
Kompletnie nie mam rozeznania jak wygląda sygnał z tv nazirmniej ale na nc+ wiadomości sportowe po g. 20 na TVP1 HD mają jakość mierną.
Dla porównania TVP HD w filach i serialach ma jakość bardzo dobrą.

Na osłodę dodam że treści HD z YouTube są swietne.

Podsumowując kupiłbym chyba coś max 43" dla oglądania TV z odległości 2,5-3m oraz zastanowiłbym się nad matrycą IPS bo nie zawsze oglądam TV na wprost a zmiana kąta oglądania większego niż 8-10 stopni powoduje utratę ostrości, ale za to obraz jest ostrzejszy i ma mniej przekłamań.

Po tygodniach użytkowania mogę podsumować że:
Odległość od TV ma znaczenie
Jakość sygnału nadawanego ma jeszcze większe znaczenie.

strazakp

Banned
Ja mam TV 58" i oglądam z odległości ok 2,5m. Wg mnie taka odległości do tego rozmiaru tv jest OK a nawet przydałoby się już 65";-)

Petrol21

New member
W takim razie albo faktycznie ja mam jakąś nadwzroczność, albo dekoder NC+ daje tak kiepski sygnał. Lub też uszkodzony telewizor :)
Każdy ma swoje odczucia.

strazakp

Banned
Ja też mam NC+ i w zasadzie wszystkie kanały które oznaczone są jako HD to dla mnie mają bardzo fajny i poprawny obraz. Oczywiście gorzej jest z pozostalymi ale nie tragicznie. Mam też podpięta TV naziemna ale tutaj jakość jest już słabsza nawet na tych HD.

Do góry