Panasonic TX-42AS750E Zasilenie dysku 2,5 cala i jakość softu telewizora

Stanley

Member
Bez reklam
@Stanley Tak, chodzi mi o funkcję dublowanie w Panasonicu.
U mnie jest to samo. Co prawda mam stary amplituner i z Panasa wypuszczam tylko dźwięk stereo po analogu, ale koledzy potwierdzili mi kiedyś w wątku o DT60, że przy połączeniu cyfrowym jest identycznie. Tzn. w amplitunerach cisza, dźwięk idzie tylko przez głośniki wewnętrzne telewizora. Ponadto jakość jest u mnie dramatycznie kiepska, dynamika i pasmo obcięte, jakby telefoniczne, co słychać nawet w głośnikach tv (z Panasem także czasem paruję całkiem nienajgorzej brzmiące słuchawki BT, więc słyszę w nich tym bardziej... :( ). A ponoć standard Miracast ma pozwalać przesyłanie dźwięku Surround 5.1...

Co do zakupu dysku sieciowego, <...> zdecydowałem się na Twoją opcję, czyli zakup dysku sieciowego NAS. Twoja stopka o której wspominasz, tylko pomogła mi w podjęciu jedynie słusznej decyzji, bo u mnie dysk sieciowy już o dwóch dni pracuje i spełnia swoje zadanie.
Heh, no to gratuluję :) Ścieka-w-ości: jaki model?

Ostatnia edycja:

Heniek12345

New member
@Stanley. Trochę mnie zmartwiłeś, informacją, że inni też mają problem z dźwiękiem w czasie korzystania z funkcji dublowania ekranu. Trochę mi zależało na sprawnym działaniu tego połączenia telewizor-telefon, bo lubię słuchać audiobooków i czasami w domu puszczałem je sobie przez głośniki kina domowego. Wychodzi na to, że Netgear nie pójdzie jeszcze na emeryturę (allegro). :) Zobaczę jeszcze co mi odpiszą z suportu Panasonica.

Co do NAS-a, to nie miałem większego wyboru, ograniczały mnie finanse jakie mogłem przeznaczyć na zakup. Wahałem się między WD My Cloud 2TB a Synology DS115j plus dysk 2 TB. Wybrałem DS115J.

Stanley

Member
Bez reklam
@Stanley. Trochę mnie zmartwiłeś, informacją, że inni też mają problem z dźwiękiem w czasie korzystania z funkcji dublowania ekranu. Trochę mi zależało na sprawnym działaniu tego połączenia telewizor-telefon, bo lubię słuchać audiobooków i czasami w domu puszczałem je sobie przez głośniki kina domowego.
Hm, masz przecież teraz inne możliwości, np. w firmowej aplikacji TV Remote 2, w opcji Swipe&Share tylko przeciągasz wybrany plik multimedialny (foto, muzykę, video) do góry i po chwili leci z telefonu na telewizorze... Dźwięk pójdzie wtedy z tv na ampli, na pewno ;) Poza tym skoro masz teraz serwer Synology: zrzucasz wszystkie audiobooki na NAS-a, odpalasz na urządzeniu przenośnym aplikację DS Audio i odtwarzasz muzę gdzie chcesz: na telewizorze, bezpośrednio na amplitunerze (jeśli obsługuje DLNA), albo na samym telefonie... :))
Wychodzi na to, że Netgear nie pójdzie jeszcze na emeryturę (allegro). :) Zobaczę jeszcze co mi odpiszą z suportu Panasonica.
Szczerze pisząc z tej funkcji Dublowanie (mirroring, itp. - różnie ja zwą) praktycznie w ogóle nie korzystam, traktuje raczej jako bajer. Coś-tam na poczatku, żeby sprawdzić czy w ogóle hula... No i dzisiaj, żeby sprawdzić, czy coś się zmieniło z dźwiękiem (nie zmieniło). Obraz - duże opóźnienia, o fonii już pisałem. Poza tym wystarczają mi inne funkcje tv - DLNA, aplikacje smart typu YT, itp. Aczkolwiek ciekawe, czy i co odpisze support, bo z tym dźwiękiem uważam jednak przegięcie, kicha.
Co do NAS-a, to nie miałem większego wyboru, ograniczały mnie finanse jakie mogłem przeznaczyć na zakup. Wahałem się między WD My Cloud 2TB a Synology DS115j plus dysk 2 TB. Wybrałem DS115J.
Ok, jasne. Nie miałem w rekach, ale moim zdaniem do strumieniowania multimediów do Panasa powinien wystarczyć. A i do paru innych zadań, typu pobieranie z netu też ;) W takim razie zapraszam na forum TUTAJ.

Ostatnia edycja:

Heniek12345

New member
@Stanley. Zgodzę się z Tobą, że funkcja Swipe&Share w Panasonicu działa sprawnie. Jak dla mnie nawet lepiej niż w Sony, jest dużo bardziej intuicyjna i szybsza. Jednak kopia lustrzana/dublowanie ma pewną cechę która daje jej przewagę. Z własnego doświadczenia wiem, że w czasie oglądania zdjęć, prędzej, czy później zawsze pada pytanie „mógłbyś trochę powiększyć to zdjęcie?”. Dublowanie pozwala na lepsze dopasowanie zdjęcia, lub jego fragmentu do ekranu. Dotyczy to szczególnie kadrów pionowych.

Co do aplikacji DS audio o której piszesz, to odtwarzacz do odsłuchu audiobooków musi mieć funkcję biblioteki i trwale zapamiętywać miejsce w którym przerwało się słuchanie kilku niezależnych książek. Niestety żaden typowy odtwarzacz muzyki nie ma takiej możliwości. W telefonie mam zainstalowany Smart Audiobook Player. Nie wiem czy DS. ma taką możliwość, będę musiał sprawdzić.

Z Synology jestem zadowolony. Dla mnie jest w pełni wystarczający. Za zaproszenie dziękuję, jak będę miał jakieś problemy, czy pytania na pewno skorzystam.

Dziękuję za poświęcony czas. Jak suport Panasonica się odezwie to dam znać co mi odpisali w sprawie dźwięku.

Pozdrawiam.

Stanley

Member
Bez reklam
@Stanley. Zgodzę się z Tobą, że funkcja Swipe&Share w Panasonicu działa sprawnie. Jak dla mnie nawet lepiej niż w Sony, jest dużo bardziej intuicyjna i szybsza. Jednak kopia lustrzana/dublowanie ma pewną cechę która daje jej przewagę. Z własnego doświadczenia wiem, że w czasie oglądania zdjęć, prędzej, czy później zawsze pada pytanie „mógłbyś trochę powiększyć to zdjęcie?”. Dublowanie pozwala na lepsze dopasowanie zdjęcia, lub jego fragmentu do ekranu. Dotyczy to szczególnie kadrów pionowych.
Heh, najpierw była mowa o Dublowaniu w kontekście przesyłania audio, teraz o fotkach ;) Ale fakt, faktem, odtwarzając zdjęcia bezpośrednio w Panasie, czy to przez DLNA, czy przez USB (z dysku, pena, itp.) nie ma opcji skalowania. Można zdaje się (nie jestem teraz przy tv) fotki obracać, można włączyć slideshow, ale powiększać nie da rady. Przynajmniej w DT60.

Co do aplikacji DS audio o której piszesz, to odtwarzacz do odsłuchu audiobooków musi mieć funkcję biblioteki i trwale zapamiętywać miejsce w którym przerwało się słuchanie kilku niezależnych książek. Niestety żaden typowy odtwarzacz muzyki nie ma takiej możliwości. W telefonie mam zainstalowany Smart Audiobook Player. Nie wiem czy DS. ma taką możliwość, będę musiał sprawdzić.
Tworzenie bibliotek na pewno ma, chociaż nie korzystam, jakoś przyzwyczajony jestem do słuchania utworów wg. folderów. Czy trwale zapamiętuje miejsce przerwania tego nie wiem, a w tej chwili nie mam jak sprawdzić. Natomiast jeśli zaczniesz przy pomocy DS Audio odtwarzać kawałki z NAS-a na tv (czy innym urządzeniu DLNA - ja to nazywam "trybem zdalnym DLNA") i nawet zamkniesz aplikacjęna urządzeniu przenośnym (np. wyłączysz telefon), to odtwarzanie kolejki utworów będzie trwało nadal. A po włączeniu, DS Audio zsynchronizuje się z tym co aktualnie leci na tv.

Heniek12345

New member
Dostałem odpowiedź z suportu Panasonika w sprawie braku dźwięku na kinie domowym. Odpowiedź jest krótka i lakoniczna, więc przytaczam ją w całości:

„Funkcja dublowania ekranu umożliwia przesłanie tylko i wyłącznie obrazu, dźwięk nie jest przesyłany.”

Stanley

Member
Bez reklam
„Funkcja dublowania ekranu umożliwia przesłanie tylko i wyłącznie obrazu, dźwięk nie jest przesyłany.”
Heh, dziwna ta odpowiedź Panasa. W sumie nie wiadomo jak zinterpretować. Bo dźwięk jest przecież przesyłany. Co prawda kiepskiej jakości, oraz tylko do głośników (słuchawek) telewizora, ale jest. Tak jakby nie bardzo wiedzieli jak działa ich sprzęt ;)
Ale i tak przynajmniej coś Ci odpowiedzieli. Kiedyś pytałem ich o krzaki w EPG w DVB-S - do dzisiaj zero odzewu.

Heniek12345

New member
@Stanley Pisząc do działu pomocy Panasonica w sprawie dźwięku miałem jeszcze nadzieję, że to może ja czegoś w telewizorze nie włączyłem/ustawiłem. Ponieważ jednak napisałem pytanie na gorąco, nie zawarłem w nim informacji, że dźwięk jest słyszalny z głośników telewizora przy wyłączonym kinie. Nie będę już dłużej drążył tego tematu z suportem, bo przypominało by to „kopanie się z koniem”. Jak dla mnie to odpowiedź udzielona przez osobę nie do końca orientującą się w działaniu funkcji i oprogramowania telewizora.

Nie chciałbym jednak tylko narzekać na jakość działu pomocy , więc powiem, że przy okazji zapytałem się też o działanie funkcji „Telewizja tam gdzie chcesz”. Miałem problemy z zalogowaniem się na konto poza domem i ta sprawa została załatwiona bardzo profesjonalnie, bez zbędnego tłumaczenia. Dostałem na maila trzy instrukcje w języku polskim w PDF-ach, opisujące konfigurację routera, aplikację TV Remote 2 i konfigurację TVAnywhere. Wszystko ładnie i czytelnie opisane krok po kroku.

Wczoraj sprawdzałem jak z telewizorem działają słuchawki bezprzewodowe i głośnik bezprzewodowy. Parują się bez problemów z telewizorem. Przy dublowaniu ekranu nie zauważyłem spadku jakości dźwięku. Co prawda nie jestem audiofilem, ale raczej bym zauważył różnicę w brzmieniu muzyki. Dzisiaj wieczorem dokładniej się wsłucham jaka jest jakość dźwięku w słuchawkach przy funkcji dublowania.

maxiec

New member
Jak wygląda jakość i płynność nagrywania w serii AS750? Bo mam 47AS750 i podczas odtwarzania nagranych programów co jakiś czas, np co ok 2-5 minut są zacięcia. Żeby to jeszcze przycięło jak na wolnym necie i szło dalej, ale to jakby błędy kodera/dekodera - widać kwadraty pikseli i na ułamek sekundy wypada i obraz i dźwięk. SW zainstalowany w tv jest 3101-10102, czyli najnowszy. Macie też takie problemy?

Heniek12345

New member
Pytasz się o programy nagrywane z TV na dysk twardy? Jeżeli tak, to u mnie płynność i jakość takich nagrań jest bez zastrzeżeń. Nie występują żadne z objawów które opisujesz. Telewizor mam zaktualizowany do najnowszej wersji.

Próbowałeś nagrywać na innym dysku, lub zmienić kabel USB?

maxiec

New member
HMM, No dysk jest nowy HGST SATA III 250GB, więc raczej wydoi transferowo, do tego adapter USB 3.0 Plextor (kabel USB wbudowany). Mam jeszcze inne do ew. testów, ale musiałbym skopiować dane, bo tv formatuje dysk do cna, wiec na razie drążę temat u innych. A jakiego sprzętu używasz (dysk 5400 czy 7200, ew. jaki adapter)?
A zapomniałem dodać że przy oglądaniu TV DVB-T nie ma żadnych problemów z dekodowaniem, tylko przy odtwarzaniu nagranych programów

Ostatnia edycja:

Stanley

Member
Bez reklam
Witam

Co prawda mam model rocznikowo o rok starszy (DT60), ale jak to się mówi, tv z tej samej stajni. Myślę, że hardware/software odpowiedzialne za nagrywanie b. podobne. Od ponad 1,5 roku podłączony dysk 2,5" 320GB USB 2.0 (w środku obudowy bodaj Toshiba), kupiony już dobrych parę lat temu w dyskoncie. Więc na pewno nie najwyższych transferów. ŻADNYCH problemów. Uruchomiona funkcja REC LIVE VIEW (timeshift), zatem oprócz nagrywania jakiegoś programu, dysk równocześnie non stop zapisuje program bieżący, aktualnie oglądany. Próbowałem niedawno przez dwa-trzy tygodnie także drugi podobny 320GB (LG), kupiony mniej więcej w tym samym czasie - też nie sprawiał żadnych kłopotów.

Zatem tak jak radzili wcześniej koledzy - przede wszystkim wypróbuj inny dysk. Przy okazji: rozumiem, że podłączasz do portu USB nr 3? Ponadto producent o ile pamiętam w instrukcji zaleca dyski z dodatkowym zasilaniem zewnętrznym. Jednak port 3 podobno ma większą wydajność prądową (900mA) i u mnie wspomniane dyski pracowały bez zarzutu bez dodatkowych zasilaczy. Tzn. jeden pracuje wciąż ;)

Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:

Heniek12345

New member
@maxiec Wszystkie dyski które podłączałem do swojego telewizora to były dyski 2,5 cala zewnętrzne, czyli bez żadnych przejściówek i zasilaczy. Piszę w liczbie mnogiej, bo ten pierwszy Samsung USB 3.0 640 Gb (figurujący w moim pierwszym poście), miał przypadłość polegającą na tym, że w czasie szybkiego przewijania na podglądzie nagranego materiału, resetował telewizor. Chcąc sprawdzić, co jest tego przyczyną, pożyczyłem od znajomego dysk A-DATA USB 2.0 320 Gb. Ten dysk pracował bez zastrzeżeń. Ostatecznie kupiłem i do dzisiaj używam WD Elements 1.5 Tb USB 3.0. Prędkość obrotowa wszystkich trzech testowanych dysków to 5400 Rpm.

Dlatego proponuję Ci zrobić próbę z innym dyskiem zewnętrznym, bez żadnych przejściówek i adapterów.

Stanley

Member
Bez reklam
Dlatego proponuję Ci zrobić próbę z innym dyskiem zewnętrznym, bez żadnych przejściówek i adapterów.
Jeśli dobrze zrozumiałem, ten adapter to po prostu obudowa SATA z interfejsem USB 3.0, do dysku 2,5". Ale tylko gdybam ;)

Natomiast odnośnie transferów przyszła mi do głowy jeszcze jedna rzecz. Chodzi mi o szybkie dyski, USB 3.0, czy wydoli, itp. Zakładając, że "najszybsze" bitrate niektórych programów HD jest rzędu 1MB/s (tak teraz obserwuję na DVB-S (nie w Panasonicu, w innym dekoderze), zresztą chyba tak gdzieś czytałem: ok. 9Mbit/s, czyli zgadza się - ok. 1MB/s), a nastepnie zakładając, że dysk nagrywa 3 takie strumienie (załóżmy nagrywamy dwa programy, a trzeci to timeshift), czyli łącznie 3MB/s - zatem zdaniem moim każdy sprawny dysk, nawet kilkuletni z USB 2.0 powinien spokojnie obsłużyć taki transfer. No chyba, że wpływ tu mają jeszcze jakieś inne parametry, czasy dostępu do plików, itp. Oczywiście też tak tylko sobie gdybam, nie wiem jak to dokładnie jest z tym zapisem z tv ;)

Tak czy siak zachowanie jest nienormalne, oraz najlepiej i najprościej sprawdzić na innym dysku.
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:

maxiec

New member
Dokładnie, adapter czyli obudowa USB do dysku SATA. A więc podłączyłem inną obudowę z tym samym dyskiem i od rana działa bez problemów :)
Btw, ta obudowa zawiera ten sam adapter co poprzednia, czyli AS2105, ale grunt że działa.
Dzięki za wskazówki!

Stanley

Member
Bez reklam
@chris211: w DT60 wyłącza się po mniej więcej minucie, rzecz jasna jeśli nic w tym momencie nie nagrywa. Myślę w AS750 jest podobnie.

Zauważyłem również, że w trybie standby (chyba?) nie wyłącza się , jeśli odstęp między zakończeniem i rozpoczęciem zaprogramowanych zadań nagrywania jest mniejszy niż ok. 10-15 minut. Chodzi zapewne o zmniejszenie ilości "niepotrzebnych" zatrzymań i rozruchów dysku. Ale dokładniej tego nie sprawdzałem.

Do góry