Panasonic seria X10 (TX-P37X10, TX-P42X10, TX-P50X10) test, opinie, wszy

Zulus

Member
Plasmy firmy Panasonic maja dwie wady!

1. Krata na obrazie. Prosze postawic obok siebie dwie plasmy, jedna Panasonica i innej firmy, a zobaczycie, ze na plasmie Panasonica jest kratka, Nie ma czystego obrazu. Obraz jest osiatkowany.

2. Prosze postawic dwie plasmy obok siebie, Panasonica i innej firmy i prosze sie przyjzec. Na Panasonicu nie ma czystych bialych liter, Kazdy napis ma zielona obwoludke. Na innych plasmach nie ma czegos podobnego. Mowie o bialych napisach, bo na kolorze moze tego nie widac.

Edit: Prosze tez zwrocic uwage na to,ze plasmy Panasonica migoczą, czyli mozna miec odczucie, ze nie ma w nich 100Hz.

Ten temat nie podlega dyskusji dotyczacej, ze sie czegos czepiam. Mowie o faktach, a z tymi sie nie polemizuje.

Podsumowane:

Do czasu, kiedy Panasonic nie zlikwiduje obu tych wad, ja plasmy Panasonica nie kupie.

Ostatnia edycja:

kowal801

New member
Bez reklam
Zulus napisał:

1. Krata na obrazie. Prosze postawic obok siebie dwie plasmy, jedna Panasonica i innej firmy, a zobaczycie, ze na plasmie Panasonica jest kratka, Nie ma czystego obrazu. Obraz jest osiatkowany.

2. Prosze postawic dwie plasmy obok siebie, Pamasonica i innej firmy i prosze sie przyjzec. Na Panasonicu nie ma czystych bialych liter, Kazdy napis ma zielona obwoludke. Na innych plasmach nie ma czegos podobnego. Mowie o bialych napisach, bo na kolorze moze tego nie widac.

Podsumowane:

Do czasu, kiedy Panasonic nie zlikwiduje obu tych wad, ja plasmy Panasonica nie kupie.
Niestety ,ale ten Pan ma niestety racje

broda1725

New member
Bez reklam
Mam i użytkuję od piątku i szczerze to przyglądam się i wyszukuje tych twoich wad i albo ja jestem ślepy i po prostu nie widzę ich albo szukasz dziury w całym. A tak poza tym w każdym tv znajdziesz jakąś wadę. Każdy ma jakieś wady, bez wad to tylko ERA jest :p:D.

robiw

New member
kowal801 napisał:
Niestety ,ale ten Pan ma niestety racje

Pewnie tak. Potwierdzam kratę. Zastanawiam się jednak czy inne plazmy nie mają większych wad, ot np. duża podatność na wypalanie LG i większe zapotrzebowanie na moc. Zapewne każda ma swoje wady, no może nie licząc Pioneera... ale to jakby porównywać Golfa do S-klasy. Mam tu na myśli niedrogie plazmy Panasa a nie modele cenowo zbliżone do Pionka...robiw

bogaty

New member
Bez reklam
Kratę widać ale tylko jak świeci światło na ekran,w normalnym użytkowaniu nie widać.Green ghosting lekki można dostrzec tylko gdy biały napis jest na czarnym tle i porusza się, w pozostałych przypadkach nie widać.Inne plazmy też mają green ghosting, ale w X10Y jest on bardzo mały.

amlas

Member
panowie, mam takie pytanie:
50x10y, który przecież swoje waży, chciałbym powiesić na ścianie.
Szkopuł w tym że ta ściana to ścianka działowa o grubości jednej cegły tj. około 11cm. Czy mogę powiesić tego panasa na standardowym uchwycie? Myślę o jakimś uchwycie z allegro (ok.100zł).
To chyba nie jest kwestia samego uchwytu tylko śrub montowanych w ścianie.
Doradźcie mi.

robiw

New member
amlas napisał:
panowie, mam takie pytanie:
50x10y, który przecież swoje waży, chciałbym powiesić na ścianie.
Szkopuł w tym że ta ściana to ścianka działowa o grubości jednej cegły tj. około 11cm. Czy mogę powiesić tego panasa na standardowym uchwycie? Myślę o jakimś uchwycie z allegro (ok.100zł).
To chyba nie jest kwestia samego uchwytu tylko śrub montowanych w ścianie.
Doradźcie mi.

Spoko, ja kupiłem uchwyt KRAFTMANN za 100zł (grubość tylko 3cm), ścianę mam 10cm, kołki 4 z góry i 2 na dole (8mm). Trzymały się średnio ;-) bo cegła dziurawka dlatego dałem ich więcej - do tego (już tak na wszelki wypadek) ramka wieszaka na klej montażowy do ściany. TV przecież działa na ścinanie. Miałem pewne obawy ale się trzyma ;-). Wcześniej 42PV80 wisiał przez 1.5 roku i było OK. Bez obaw...robiw

broda1725

New member
Bez reklam
Napiszcie jakie macie/mieliście nastawy obrazu przy docieraniu, co powyłączaliście z tych dodatków.

I jeszcze dwa pytanka jak ustawie na złączu antenowym Zoom1 to jak przełączę na dvd (HDMI) też jest Zoom1 a jak zmienię sobie na 16/9 tak jak powinno być to gdy przełączę z powrotem na tv to mam też 16/9 po prostu nie zapamiętuje ustawień formatu obrazu na danym złączu, dlaczego ??? a może jest jakiś sposób aby zapamiętał jaki ma być format na danym złączu ? bo to troszkę uciążliwe.
I drugie, mam taki fajowski gadżet jakim jest ściemniacz światła programowany na pilota i niestety nie mogę go zaprogramować, wszystkie piloty w domu łyknął a tego nie chce. Nie wiem co jest grane w czym tkwi problem.

Może jeszcze tylko pytanko do czego jest tryb w ustawieniach (tryb oszczędzania).

I jeszcze jedno bo zapomniałem potrzebuję namiary na jakiś porządny wieszak pod ten tv odległość od tv bez różnicy ale czym dalej tym lepiej dla tv a poza tym będzie pomiędzy szafą a witryną więc nie będzie widać ważne możliwość regulacji kąta nachylenia.

Ostatnia edycja:

DM914

New member
Zulus napisał:

2. Prosze postawic dwie plasmy obok siebie, Panasonica i innej firmy i prosze sie przyjzec. Na Panasonicu nie ma czystych bialych liter, Kazdy napis ma zielona obwoludke. Na innych plasmach nie ma czegos podobnego. Mowie o bialych napisach, bo na kolorze moze tego nie widac.

Edit: Prosze tez zwrocic uwage na to,ze plasmy Panasonica migoczą, czyli mozna miec odczucie, ze nie ma w nich 100Hz.

Ten temat nie podlega dyskusji dotyczacej, ze sie czegos czepiam. Mowie o faktach, a z tymi sie nie polemizuje.

Podsumowane:

Ad1 Cóż w takim razie nie kupi Pan plazmy , niestety jak się Pan wyraził "krata" jest nieodzowną częścią każdej plazmy, taka ich już budowa . Jak już pisałem każdy piksel plazmy ( nie tylko w Panasonicu ) składa się z trzech oddzielnych subpikseli RGB umieszczonych naprzemian Red ,Green, Blue w oddzielonych korytkach tworzących ożebrowanie ( widoczne lub , ja nie widzę ) ilość ożebrowania określa rozdzielczość poziomą ekranu , rozdzielczość pionowa okreslają paski przezroczystych elektrod sterujących , całość tworzy kratę:cool:

Ad2 - S10 sobie z tym radzi :D

Ad3 - Tak to wada wszystkich Tv opartch na wyładowaniach elektrycznych , niestety gdy ogladamy z bliska a dodatkowo oglądający ma wprawne oko a jego mózg szybko przetwarza to migotanie zobaczy :(.

DM914

New member
Zulus napisał:

Podsumowane:

Ad1 Cóż w takim razie nie kupi Pan plazmy , niestety jak się Pan wyraził "krata" jest nieodzowną częścią każdej plazmy, taka ich już budowa . Jak już pisałem każdy piksel plazmy ( nie tylko w Panasonicu ) składa się z trzech oddzielnych subpikseli RGB umieszczonych naprzemian Red ,Green, Blue w oddzielonych korytkach tworzących ożebrowanie ( widoczne lub , ja nie widzę ) ilość ożebrowania określa rozdzielczość poziomą ekranu , rozdzielczość pionowa okreslają paski przezroczystych elektrod sterujących , całość tworzy kratę:cool:

Ad2 - S10 sobie z tym radzi :D

Ad3 - Tak to wada wszystkich Tv opartch na wyładowaniach elektrycznych , niestety gdy ogladamy z bliska a dodatkowo oglądający ma wprawne oko a jego mózg szybko przetwarza to migotanie zobaczy :(.

Dig Dug

New member
Wady wadami, ale nikt oprócz Panasonica nie produkuje plazm 37 cali, wiec przy tym rozmiarze nie ma wyboru.
A nawet jakby ktoś chciał wybierać w większym rozmiarze to i tak nie znajdzie produktu bez wad "w normalnej cenie".
W sumie, jak ktoś nie wie czego może się spodziewać to wiekszości wad nie widać lub każdy widzi inne wady.:|
Ja w Panasonicu nie widze wad tych, które opisujecie, może dlatego, że widze go żadko (u znajomych) a poza tym nie widziałem na co patrzeć. Teraz może zauważe, ale dotychczas oglądając u nich TV zachwycałem się obrazem, kolorami i czernią. :)

Wg. mnie największą wadą plazm jest posiadanie szyby refleksyjnej robiącej za lustro. Nie piszcie dlaczego ona jest i jakie spełnia funkcje bo wiem, ale chciałem tylko zwrócić uwagę, że ogranicza to możliwość zastosowania Plazm w nasłonecznionych i posiadajacych dużo okien pomieszczeniach. :( Ja przez to musze kupić LCD :(

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
jest demokracja więc każdy ma prawo pisać wg własnych spostrzeżeń.
Ale wiele rzeczy jest niedorzecznych :D
Obecnie nie tylko plazmy - które notabene mają powłoki antyrefleksowe - ale również prawie wszystkie nowe LCD mają błyszczące matryce.
Kraty są nie tylko w plazmach , nie tylko w plazmach Panasonica ale również w tv LCD. Jeśli komuś to przeszkadza - jego problem . Chociaż konia z rzędem temu kto z odległości kilku metrów zobaczy to na ekranie :D.
Jeśli komuś plazmy migoczą - to musi szukać innej technologii.
Jedni to widzą inni nie .
U mnie dla moich potrzeb nie migocze. U tysięcy osób też nie migocze .
I z tym się też nie dyskutuje.
Testowałem V10 Panasonica i nie ma żadnych zielonych obwolutek , może masz uszkodzony telewizor.

greend

New member
Zulus napisał:

Podsumowane:

Dobrze że o tym napisałeś bo sam bym tego w życiu nie zobaczył, i żyłbym
w nieświadomości:D Mam swojego x10 od jakiegoś czasu i cieszę się wspaniałym obrazem o którym wiele droższych modeli innych firm może pomarzyć, ale mnie zainspirowałeś, sprawdzę może i ja mam rentgena:shock: w oczach i po całym dniu uda mi się odnaleźć te "poważne" wady:razz:

cukiernik

New member
Zulus napisał:

Podsumowane:

Do czasu, kiedy Panasonic nie zlikwiduje obu tych wad, ja plasmy Panasonica nie kupie.[/quote

A ja się zastanawiam, dlaczego szukamy dziury w całym zamiast się cieszyć tym co mamy.

Przecież nie ma rozwiązań idealnych. Ta krate aby zoabczyć to chyba z lupą siedziec przed ekranem!!!.
Cóż. Jest takie jedno staropolskie przysłowie: "Jeszcze się taki nie narodził co by wszytkim dogodził".

Nie narzekać tylko oglądać!

Pozdrawiam

phoba

New member
robiw napisał:
Ja mam bardzo słoneczny salon, do tego rolety materiałowe (kolor ecru) i spoko, da się oglądać :)...robiw

Robiw...z tego co wyczytałem gdzieś na tym forum masz P50X10Y....piszesz też o nasłonecznionym pomieszczeniu i roletach w kolorze ecru....zupełnie jakbyś był u mnie! :D

Ja chciałbym właśnie też P50X10Y kupić, ale walczę z moją połówką (słynny czynnik WAF). Za nic się nie daje przekonać do 50-ki, tylko że za duży i za duży. Dla niej nawet 42" jest za duża :( A od TV do oczu będziemy mieć 3,5-3,9m, więc dla mnie to jedyny wybór bo w Full HD pchać się nie chcę. Wg mojej połówki 50ka będzie zbyt przytłaczała swoją wielkością salon jako całość i ścianę, na której zawiśnie.

Czy mógłbyć bardzo proszę w kilku słowach napisać jak dokładnie wygląda to w Twoim salonie? Chodzi mi o wymiary poprzeczne pokoju, w jakiej odległości od TV oglądasz, okna zakładam masz z boku, ale na dłuższej czy na krótszej ścianie, na jakiej wysokości (podłoga-dolna krawędź TV) powiesiłeś TV? Mam nadzieję, że może Twoje doświadczenia i potwierdzenie, że naprawdę jest OK pomoże mi ją przekonać.

greend

New member
phoba napisał:
Robiw...z tego co wyczytałem gdzieś na tym forum masz P50X10Y....piszesz też o nasłonecznionym pomieszczeniu i roletach w kolorze ecru....zupełnie jakbyś był u mnie! :D

Ja chciałbym właśnie też P50X10Y kupić, ale walczę z moją połówką (słynny czynnik WAF). Za nic się nie daje przekonać do 50-ki, tylko że za duży i za duży. Dla niej nawet 42" jest za duża :( A od TV do oczu będziemy mieć 3,5-3,9m, więc dla mnie to jedyny wybór bo w Full HD pchać się nie chcę. Wg mojej połówki 50ka będzie zbyt przytłaczała swoją wielkością salon jako całość i ścianę, na której zawiśnie.

Czy mógłbyć bardzo proszę w kilku słowach napisać jak dokładnie wygląda to w Twoim salonie? Chodzi mi o wymiary poprzeczne pokoju, w jakiej odległości od TV oglądasz, okna zakładam masz z boku, ale na dłuższej czy na krótszej ścianie, na jakiej wysokości (podłoga-dolna krawędź TV) powiesiłeś TV? Mam nadzieję, że może Twoje doświadczenia i potwierdzenie, że naprawdę jest OK pomoże mi ją przekonać.

Moja też się darła że 42 cale z 3 metrów to za wielki, a po godzinie stwierdziła że lepszy byłby 46 a 50 też by nie zaszkodził, a później mnie jeszcze opieprzyła :xczemu ja się jej głupi słuchałem.
Także moja rada nie słuchaj jej zdania tylko kup 50x10y a po fakcie będzie zadowolona.
Twoja odległość to tylko 46-50

DM914

New member
phoba napisał:

Miałem ten sam problem z żonką właściwie jeszcze gorzej ( Jej wystarczyło by 32 cale , ale dzieci to jak kawaleria z odsieczą i mam 42 cale ) Słoneczny salon 4,2 m x 5,6 m okna na dłuższej ścianie od południa TV stoi na szafce rtv dość nisko ( jak się nie mylę ok 40 cm od podłogi ) na krótszej ścianie, oglądam siedząc naprzeciwko w narożniku ok 3,9 m ale częściej w jedynym fotelu ok 3-3,5 m i w moim odczuciu nie chciałbym większego i tak już TV optycznie zajmuje większość część ściany. Podczas oglądanie w dzień mogę zapewnić że jest dużo lepiej niż w moim starym 32 CRT ( CRT odbijał światło strasznie )a w Panasonicu czujnik światła zrobi swoje. Wybór okazał się kompromisowy forsowana przeze mnie 50" była by za wielka a w salonie to nie tylko Tv stoi.
Ale niestety tak już jest że po sakramentalnym TAK już sami w pewnych sprawach nie decydujemy :D
Udanych negocjacji

rilicek

New member
Wszystko zależy od aranżacji wnętrza. Jeżeli masz wolną ścianę ewentualnie dużą szafkę TV, to będzie dobrze. Jeżeli wciśniesz na styk między 2 regały będzie to wyglądało tak sobie. Jeżeli telewizor będzie miał „czym oddychać”, nie będzie za duży. 4 m dla 50” to bardzo dobra odległość do oglądania.

PS.
U nas to ja byłem na początku za mniejszym TV, ale żona mnie łatwo na szczęście przekonała

Do góry