RE: Panasoinc a 720p
No dobrze....może się trochę rozpędziłem....trochę też ochłonąłem
Popatrzyłem sobie na plazmy innych producentów i wszyscy dla przekątnej 42" stosują takie rozdzielczości jak Panas. Niby wszystko OK, bo jak mówicie standard 720p to 720 linii, a nie pełna rozdzielczość HD Ready. Liczba linii jest odpowiednia więc w ogóle o co chodzi
A czy przy stwierdzeniu Panasa dla swoich nowych paneli NeoPDP Full HD gdzie liczba linii owszem wynosi 1080, ale jak sam Panasonic mówi, rozdzielczość ruchomego obrazu wynosi 900 linii też powiecie, że wszystko się zgadza i jest OK?:hmm:
Wg mnie chodzi o to, że nawet jeżeli nie jest to oszustwo to przynajmniej nie fair. Dlaczego można zrobić plazmę 50" w 1366x768, a 42ki już nie? Powiecie koszty, cena. OK, ale 42ka i tak jest sporo tańsza niż 50ka, a jest w tej samej linii produktowej (sądząc po oznaczeniach literowo-cyfrowych poszczególnych modeli). A skoro jest to ta sama linia to 42ka też powinna taką rozdzielczość mieć. Dobra, będzie te kilka procent droższa niż obecnie, ale i tak nadal będzie sporo tańsza od 50ki. Powiem więcej, pracuję w firmie produkcyjnej i na mój "chłopski" rozum przygotowanie linii produkcji paneli pod 42ki, ale z niższą rozdzielczością jest właśnie droższe niż robienie paneli w takiej samej rozdziałce jak 50ki, tylko w mniejszym, 42" formacie.
Do kolegi, który stwierdził, że HD Ready to dla biedaków i lubiących oszczędzać. Nie mam jeszcze TV HD Full ani Ready więc nie mogę z Tobą dyskutować na temat jakość generowanego obrazu. Ale z tego co czytałem na tym forum, i w kilku innych miejscach w internecie, obraz HD na TV Ready nie różni się wcale, lub różni minimalnie od Full'a. Zaś jeśli chodzi o SD to właśnie raczej Ready lepiej sobie z nim radzi. Pokaż mi listę programów TV w 1080i/p dostęnych w Polsce. Zapewniam, że będzie bardzo krótka. Po co więc kupować Fulla, jeżeli wykorzystam 2% jego możliwości na 2 kanałach na krzyż??? To tak jakby kupić sobie najnowsze Lambrogini na dziurawe i bezautostradowe, polskie drogi. Jak za 5 lat przynajmniej połowa kanałów TV w Polsce będzie w full HD to dopiero zakup Fulla zacznie nabierać sensu.
Jeżeli telewizory Full będą również minimalnie droższe od Ready (w proporcjach odpowiadających różnicy generowanego przez nie obrazu), a nie przeciętnie 30-50% więcej, to wówczas taki zakup będzie miał sens. Ready to nie jest opcja dla biedaków czy oszczędnych, tylko tych, którzy nie widzą sensu przepłacania za towar tylko dlatego, że będzie miał na obudowie nalepkę 1080p