Również widziałem dziś serie x10, 37 (3000zł) oraz 42 (3300zł) cali w Euro AGD. Obok stała starsza ver 42pv80, panas lzd800, w4000, samsung 7 lcd na ledach i ich plazma z serii 6, jeszcze jakieś sharpy. Puszczone było MTV HD, z winy sygnału obraz na wszystkich beznadziejnie rozmazany, bez kontur, ale mimo to x10 i pv80 wydobywały najgłębsze kolory ze wszystkich, bezapelacyjnie.
Pierwsze zaskoczenie było dla mnie takie że w miarę dobrze wypadł też LZD panasa a to przecież LCD
, słaby sygnał jak i ciemna scena
. Na całej reszcie tvków kolor skóry był wyblakły. Bardzo negatywnie zaskoczyła mnie natomiast plazma samsunga. Kolory jakieś nienaturalne ale nawet reszta wyglądała jak rasowy lcd, "szarość" nie radość. Może to kwestia braku odpowiednich nastawień ale faktycznie wyglądało to tak tragicznie jak w swojej recce opisał gmeru, z sąsiedniego forum hdtv.
W warunkach sklepowych trudno docenić prawdziwą czerń z racji bardzo mocnego oświetlenia ale powiem szczerze że ten element wyglądał bardzo ok na x'ach10, tak samo jak pv80. Jestem gotowy uwierzyć w opinie wielu recenzentów według których ten tv po prostu znika w domowych ciemnościach przy czarnym tle
. Dodatkowo w nowszym modelu nie zaobserwowałem migotania, oczy nawet z bliska mi się nie męczyły
.
Suma sumarum x10 wygląda mi na bardzo dobry tv, z DVD klasy XDE obraz pewniakiem musi wymiatać. Na razie x10 jest moim faworytem :krol: