Witam kolegów (i koleżanki jeśli są tu jakieś). Od wczoraj mam sygnał cyfrowy z kablówki. Faktycznie, w porównaniu do sygnału analogowego jest duża róznica na plus. Co prawda podłączenie tuner<-->TV jest przez EURO i efekt mógłby być lepszy na innym złączu, ale niestety tuner nie posiada nic poza EURO.
Tuner wysyła obraz w 16:9, ale na kanałach, które nadają w tym formacie i przy wyłączonej opcji "Powierzchnia obrazu" na ekranie są czarne marginesy u góry i na dole po ok.1cm. Wygląda to tak, jakby tuner wysyłał trochę zmniejszone w pionie 16:9. Mam więc 2 wyjścia, albo właczyć powierzchnię obrazu, ale nie bardzo chcę to robić. Albo, zgodnie z jednym z powyższych maili, rozciągnąć sobie obraz w pionie.
I tu mam do was pytanie, a właściwie dwa

1. Po wejściu w menu serwisowe obraz przełącza się na włączoną powierzchnię obrazu przez co regulacji położenia i rozciągnięcia obrazu muszę robić na raty i na czuja po każdej zmianie wychodząc do normlanego obrazu i sprawdzając czy jest OK, czy nie. Czy można w menu serwisowym jakoś wyłączyć powierzchnię obrazu na czas gdy się w nim coś ustawia?
2. Czy zmiana pozycji i wielkości obrazu w menu serwisowym ustawia obraz jednakowo dla wszystkich wejść, czy tylko dla tego konkretnego, z którego akurat jest podawany dany sygnał? Bo korzystam także z O!Play'a podłączonego przez HDMI i tam obraz jest ustawiony idealnie na środku ekranu (sprawdzane płytą Boruscha).
Pozdrawiam