P42XC10 i kilka pytań
Witam wszystkich. No i mam od niedzieli P42X10Y
Mniejszy niż planowałem, ale za 42" przemówiło kilka argumentów natury budowlano-meblowo-metrażowej
Gdy te argumenty się zmienią to zobaczycie w mojej sygnaturze, że chcę sprzedać 42X
Na razie jadę na analogu więc rewelacji nie ma, ale i tak jest lepiej niż się spodziewałem. To co mnie zaskoczyło (pozytywnie) to fakt, że na tylnym panelu TV posiada wyjście optyczne, bo w specyfikacji na stronie Panasonica nie ma o tym mowy.
Wczoraj pobieżnie przeleciałem instrukcję z CD i znalazłem dokładnie to samo stwierdzenie.
pionaj napisał:
maki
mam instrukcję i tam pisze jak byk
Gniazdo HDMI2 jest przeznaczone wyłącznie do obsługi cyfrowego sygnału audio.
Ponieważ nie jestem specjalistą od elektroniki zastanawiam się nad jedną kwestią - po pierwsze co właściwie oznacza powyższe? Domyślam się, że jak zapodam sygnał analogowy na HDMI2 to nie będę miał dźwięku. Czy oznacza to również, że są jakieś ograniczenia co do rodzaju sygnału video na tym porcie? I czy przez analogię oznacza to, że pozostałe 2 porty HDMI łykają wszystko - video/dźwięk analogowy i cyfrowy?
A teraz kombinacja
Chcę też kupić kino domowe, z wejściem optycznym. Czy wyjście optyczne na tylnym panelu TV oznacza, że jeżeli będę miał podłaczone różne źródła pod porty HDMI (konkretnie: n'ka, WD TV i komputer z HDMI) to z każdego z nich uzyskam dźwięk 5.1 wyprowadzony optykiem z TV i podłączonym do kina??
I na koniec z zupełnie innej beczki
Kilka(naście) postów wyżej ktoś wspomniał, że nie może u siebie n'ki założyć ze względu na niekorzystne ustawienie bloku. Domyślam się, że chodzi o brak możliwości ustawienia talerza w kierunku południowym, bo chyba tam wisi satelita, tak? Ale czy można jakoś, przed zakupem n'ki, określić czy pozycja bloku/balkonu jest wystarczająca do uzyskania dobrego sygnału czy po prostu wystarczy - kierunek: południe?