andre1305 - dzękuję za odpowiedź

, która mnie usatysfakcjonowała. Przyznam, że na taką odpowiedź odnośnie wyglądu, materiałów i obrazu liczyłem . Nie ma co się oszukiwać - kolor i wygłąd też się liczy, trzeba wybrać to co się podoba NAJbardziej. Dokładnie tego samego oczekuję od tv tzn. spokoju dla oka, kolorów, skalowania, brak smużenia itd. Co do podjęcia tej ostatecznej decyzji, to oczywiście Twoją wypowiedzią jeszcze bardziej utwierdziłeś mnie w przekonaniu się do v20 - to już tylko raczej kwestia czasu i znalezienia dobrej ceny.
Czarny1212 - co do wyboru (
w zasadzie jeszcze wybieram, ale z przekonaniem 90% dla v20) modelu 42', to wynika z kompromisu tzn. rozpatrywałem kwestię jakości obrazu (v20) i oszczędności energi (sharp le820), a z większej chęci osiągnięcia jak najlepszej jakości obrazu i wyeliminowania wad o których pisałem
(smużenia, refleksów, błyszczącego materiału przyciągającego kurz itd.) wybór pada na właśnie model 42', bo jest bardzo dobry i pobiera prądu nie aż tak dużo jak 50' a nie aż tak więcej niż ledowe (
przynajmniej jakoś tak - nie umiem tego dokładnie wytłumaczyć) - ogólnie muszę znaleźć kompromis. U mnie również "pozostaje parę złotych"

ale nie ma co na siłę wydawać i ogłupiać się. Lepiej kupić chyba TAKI DOBRY i ewentualnie kiedys tzn. za 3-5 lat ulokować go w 2 pokoju podpinając do laptopa (
mówię o sobie 
). Szczerze mowiąc to na tv jestem "prawie" zdecydowany, ale jeszcze (
faktycznie) rozpatruję kwestię cali czy 42' czy 50, ale tak jak mowiłem muszę pozostać przy kompromisie najlepiej - tak podpowiada rozsądek.
Na marginesie - mówiąc o
"zwiększonej aktywności licznika elektrycznego" 
ja już to raz przerobiłem, kiedy uruchomiłem kino domowe. Popatrzcie sobie ile ten smok ciągnie prądu (
onkyo 905) plus sub quadrala

- wydatki drastycznie wzrosły, ale już się do nich przyzwyczaiłem, więc te kilka złociszy więcej, to już mnie nie załamie. Szczególnie, że podłączając dobry tv, chyba z nienajgorszym dzwiękiem (
a napewno lepszym niż w starym crt-philipsie), będę mógł wyłączyć ampli przy oglądaniu zwykłej tv - to pomyślałem, że i tak mniej powinienem zapłacić za prąd

.