Pozwolcie, ze znow podziele sie swoimi wrazeniami. Biorac pod uwage moje zaangazowanie proponuje aby dyscypline "
kupowanie TV" wprowadzic na
Olimpiade w Londynie !
Oklaski dla Saturna Tychy!
Pierwszy z wilekopowierchniowych marketow, ktory w sekcji z TV wygasil gorne swiatla. Pozostawiajac jedynie slabe lampki. Oprocz tego jeszcze strefa hifi obudowana z pelna ciemnia.
...do porownania widza obok dwa samsungi LCD w wersji 5 (przypadkowo akurat tak bylo).
1. 42G30 dodatkowo obudowany z bokow w specjalnym stoisku Panasonica, wreszcie mozna zobaczyc na co go stac. Sprzedawcy bardzo uprzejmi, dali pilota do reki i pozwolili na dwugodzinne zaprzyjaznianie sie z TV, asystujac i odpowiadajac na wszystkie pytania. Na nie wszystkie znali odpowiedzi ale mieli odwage sie do tego przyznac. Dlatego zrobie im reklame i powiem ze maja w weekend bez vat. tv u nich 3999zl czyli bez vat bedzie 3080zl. (Najtaniej fizycznie widzialem w 2850 ale w rtvagd, wiec reklama taka sobie
)
2. Plazme da sie ustawic aby grala jak LCD - obraz dynamiczny, eco wl, podbity kontrast, kolory itd. LCD nie potrafie ustawic tak by grala jak plazma (porownanie na pieknie grajacych samsungach, zeby nie bylo)
3. Zdjecia wygladaja na G30 naturalnie. Zblizenie do rzeczywistosci piorunujace. Na LCD zdjecia wygladaja pieknie. Sa podrasowane, dla mnie za zimne, przekolorowane. Nie jeden jednak dla zdjec wybierze LCD i wcale mu sie nie dziwie.
4. Sport - pilka nozna i F1 na plazmie bez porownania. Zadnej cukierkowatosci. Za to na LCD kazde zdziebelko trawy osobno blyszczy a czerwony na bolidach az krzyczy.... no to teraz co kto lubi, razem o dziwo te efekty nie wystepuja w zadnej z technologii
5. Przeprowadzilem powtorny test na "powidoki" z tym samym zdjeciem. Zalaczylem. Odczekalem 5 minut i szybka przerzutka na jednolite tlo. Wynik = 0 powidokow ! No to mamy 1:1, na jednym TV bylo, na drugim nie. Od czego to zalezy? Nie jestem w stanie ocenic.
6. Redukcja szumow? Wyglada na to ze to algorytm odpowiedzialny za niwelacje powidowko. Mozna go ustawic od wyl do maximum. Dziala zupelnie odwrotnie niz sie nazywa. Poniewaz powidoki Panasonik niweluje wlasnie szumami, wiec max szum nazwac redukcja szumow - moim zdaniem bezcenne. Z 1,5m widze te szumy. Na 3m sie nie moglem cofnac. Na wlaczonej redukcji szumow na max pojawia sie takze to co inni uzytkownicy wspominali, mianowiczie TV jak sie przyjasnia, raz przyciemnia. Doskonale bylo to widac na zdjeciu z przewaga czerwonego. Raz byl bordo raz ostra czerwien. Jeszcze nie wiem na czym ten algorytm polega. Wylaczona daje obraz stabilny. (Panasonic twierdzi ze funkcja ta redukuje szum rozowy na konturach. Trudno mi ocenic)
7. Genialne wbijanie tekstu z pilota. Pilot ma klawiature jak komorka, wiec kazdy tekst sie pisze jak SMS. Wyszukanie w youtube "Shakira live concert waka waka" wpisuje sie w 5sek. BRAWO!. Mozna podpiac tez zwykla klawiature usb i dziala.
8. Minus - w Youtube nie wyszukal mi wszystkich wynikow. Nie dosc tego filmy ktore znalazl, na komputerze ogladalem w 1080i natomiast tutaj puszczal chyba w 240.... cos nie tak - do wyjasnienia. Lacze mieli raczej marne w sklepie. Za to Iplex nadal jest wartoscia dodana na tyle, ze nie jeden sie zdecyduje tylko z tego powodu.
Konkluzje na dzis: Jak chcesz TV do gier, filmow animowanych (komputerowych) i do przeslicznionych zdjec oraz nie wadzi ci "cukierkowatosc" bierz LCD. Jak chcesz miec obraz jak za oknem, zdjecia w barwie prawdziwej to plazma. Jesli to drugie to na chwile obecna nie mam watpliwosci co do modelu. Wciaz mnie jednak zastanawia dlaczego wiekszosc trybow jest ciemna i wygaszona? Moze dopiero w domowej ciemni pokaze pazurki? (Juz uprzedam, ze temat prezentacji domowej u mnie umarl, z roznych wzgledow musze wybrac w sklepie)
Na koniec puszczam na samsungu to piekne demo kwiatowe Panasonica, ktorego Panasonic nie wyswietla (mpg bez strat BDAV bluray 1080i). Juz ja zaraz naskrobie nastepnego maila do nich bo to jest niedopuszczalne aby wlasnych dem nie puszczac !
I jeszcze jedno.... przeglanie zdjec... interface + dla Samsunga. Szybkosc dzialania DUUUUUZY plus dla Panasonica. Panasonic wyswietla wszystkie zdjecia w jednym katalogu... pomimo ze pogrupowane sa w kilku Minus. W trakcie slideshow oba telewiozory maja problem z "plynnoscia" pilota. Czasem trzeba cos nacisnac dwa razy aby zaskoczylo... czyzby patenty nokii jakies tu byly
?
P.S.
a) Jak sie wchodzi w menu w celu sprawdzenia ilosci wyswietlonych godzin?
b) Czy plazma tez wymaga szczegolowej zaawansowanej kalibracji jak LCD? Czy tez fabryczna jest ok a reszta pod siebie.