@racuh: o NAS-ach można by pewnie długo i szeroko, lecz raczej w innej dyskusję. Powiem tylko, że świadomie poszedłem w stronę gotowca, rozwiązania, że tak napiszę "z pudełka". Jedni wolą budować dom od zera, sami nosząc cegły, zaprawę, etc. i na koniec szlifują parkiety znajdując w tym przyjemność, a i oszczędzając przy tym w portfelu. Ja jestem już trochę leniwy wolałem kupić prawie urządzony apartament

Od 2 lat sprawuje się nienagannie, pełniąc przede wszystkim rolę mojego centralnego magazynu danych, takie było podstawowe założenie. A przy okazji wiele innych zadań, oprócz serwera multimediów przez DLNA, pobieranie plików/torrentów, wykonywanie kopii zapasowych i na dysk USB, i do chmury, i jeszcze robi parę innych rzeczy, służy nawet jako nagrywarka z DVB-T. I to wszystko w niewielkim pudełku przy poborze prądu max. ok. 20W przy włożonych 2 dyskach. Możliwość instalowania aplikacji może nie jest tak elastyczna, jestem ograniczony do tego co oferuje producent lub firmy trzecie robiące soft pod synology, ale z nawiązka spełniają moje potrzeby. Jest też wsparcie producenta w postaci dosyć częstych aktualizacji softu. Z tym, że kupując dzisiaj NAS, chyba bym jednak poszedł w stronę Qnapa, którego niektóre modele mają HDMI, dzięki czemu można podpiąć bezpośrednio do telewizora i mieć mediacenter bardziej z prawdziwego zdarzenia. Oraz mieć tym samym z głowy problem z (nie)odtwarzaniem jakichś plików/formatów (przynajmniej na tym jednym telewizorze) - zainstalowany w Qnapach Kodi "łyka" chyba niemal wszystko, a na pewno widzi pliki MOV
A'propos MOV - cóż, spodziewałem się tego. Skoro napisali w instrukcji, że Twój tv go obsługuje, to go widzi i obsługuje. Chyba tylko się cieszyć

Nie wiem czym jest spowodowany brak mov w nowszych modelach (choć czy we wszystkich? tego nie wiem). Może jakieś sprawy licencyjne powiązane z Apple? Chociaż z drugiej strony mój "myk" ze zmianą nazwy rozszerzenia, wykazał, że pliki .mov jednak są wówczas odtwarzane. Stąd mój wniosek, że mój tv zawiera odpowiednie kodeki, aby je obsłużyć.
Przy czym tak to wygląda w moim DT60, a jak jest rzeczywiście w CXE720 kolega @_Kajman_ milczy, chociaż wywołał ten temat...
A do kolegi @_Kajman_, w sprawie DTS. Pozwoliłem sobie kolejny raz sięgnąć do oficjalnego stanowiska producenta, czyli instrukcji obsługi. DTS nie jest tam nigdzie wymieniony, słowo DTS
nie istnieje. Dla porównania - w instrukcji mojego tv, choć modelowo 2 lata starszym, wśrod wyspecyfikowanych formatów DTS istnieje jak najbardziej. Oczywiście DT60 odtwarza pliki zawierające ścieżkę audio DTS. Hm, czyżby kolejny krok wstecz?
Jeśli chodzi o zacinanie plików z wiekszym bitrate - wspominałeś zdaje się, że tv łączyłeś z siecią przez wifi. Być może tu jest przyczyna, wąskie gardło. Wyznaję zasadę, że to co stacjonarne, najlepiej niech idzie przez kabel, jeśli jest tylko taka możliwość. Chociaż jeśli te same pliki tną się przez USB, raczej nic już nie da się wykombinować.
Pozdrawiam.