weslee napisał:
Właśnie od wczoraj jestem posiadaczem pierwszej plazmy 46s10. Cały czas kombinuję czy faktycznie "wypalać" ją czy mimo wszystko jechać na takich ustawieniach jakie mnie i mojej rodzinie odpowiadają. Czytając forum w tym temacie można odnieść wrażenie, że "na dwoje babka wróżyła"...
Obecnie mam CP podłączony przez HDMI i zauważyłem, że na Discovery HD po jakimś czasie obraz mi klatkuje... czy to wina dekodera, sygnału... mam nadzieję, że nie nowego nabytku...
Proszę jeszcze o podpowiedz czy w naszym tv jest też możliwość sprawdzenia czasu pracy telewizora i ilość włączeń...
Pozdrawiam serdecznie.
Nie kombinuj, tylko docieraj na obniżonych ustawieniach. Rodzina przeżyje i nic Wam się nie stanie, jak przez około miesiąc-półtora, nie będziecie oglądać obrazu takiego, jak wam się podoba (rozumiem, że bardziej nasyconego niż kinowy). Ale nie wiem, czy rodzina przeżyje, jak trwale uszkodzicie panel. Wtedy będzie płacz i zgrzytanie zębów. Nie chcę twierdzić, że tak na pewno się stanie, jak nie będziesz uważał. Ale po co kusić los...
I unikaj długiego oglądania kanału z jakimś logami, paskami w tych samych miejscach, bo może źle się skończyć. W SZCZEGÓLNOŚCI dotyczy to podłączenia komputera i konsoli. Tam jest dużo statycznych obrazów.
Odnośnie rwania obrazu. Mam to samo, ale bardzo rzadko i tylko na Polsacie Sport HD. Jestem absolutnie przekonany, że to wina sygnału, a raczej nawet dekodera, a nie TV. Zauważyłem też, ę jak antena była mokra po deszczu, czy był silny wiatr (jak ostatnio wiały), to bywało to częściej.
Nie wiem jak u ciebie, ale u mnie wystarcza przełączyć na inny kanał i wrócić i wszystko wraca do normy.
Dlatego myślę tak sobie, że być może w którymś momencie nastąpił jakiś krótkotrwały defekt sygnału i potem dekoder jakby nie mógł tego nadrobić i tak klatkuje (pogubił się w dekodowaniu wysokiego bit-rate'u).
Pokombinuj z polepszeniem jakości sygnału, ja siedziałem cały dzień i ustawiłem zielony pasek tak na około 90% (nie chcę się jakoś chwalić, ale ja u wszystkich znajomych takiego sygnału jak u mnie to nie widziałem.)
Sprzedawca powiedział, że najgorsze problemy są z 4funtv- jeśli ten kanał się nie tnie, to sygnał jest ok. Ale zawsze można popróbować ustawić najlepszy.
Na marginesie- czy ktoś już czytał test porównawczy S10 i G10? Bo mnie cholera wzięła- od razu z ciekawości wykupiłem subskrypcję i do tej pory mi nie aktywowali. Wcześniej odbyło się to w kilka minut (płaciłem w ten sam sposób). A z drugiej strony to kiki trochę przesadził z wrzuceniem wszystkiego do strefu zamkniętej. Przynajmniej kilka słów komentarza to już mógłby sprzedać no otwartym forum.
Rivam napisał:
Prawie wszystkie zapodane obrazy lepiej pokazywał S10.
Rivam, thanks.
To rewelacyjny news. Jednak moje przemyślenia okazały się trafne.
Cieszę się podwójnie, bo choć podałem w tym i w wątku o G10 szereg argumentów za S10, to urządzono tam na mnie nagonkę, że jestem głupi, bo G10 jest NA PEWNO lepszy, a ja kupiłem badziewie. To teraz kriswasowi i innym mądralom, co kupili G10 miny porzedły. I dobrze im tak, bo nie myśleli logicznie, tylko łykali te bajki, co im producent naopowiadał.
@ zibi01011968
No jak jesteś w słonecznej Italii to chyba jednak stać na kabelek. HEHE
Ale do rzeczy.
Jeszcze raz posiedziałem trochę porównując jakość sygnału po HDMI i Euro i powiem ci, żeby cię uspokoić, że jakbyś się uparł, to nie musisz kupować HDMI (ale lepiej kup). Sygnał po Euro też jest bardzo dobry, bo jak zauważyłem TV po Euro włącza dużo algorytmów ulepszających obraz (niedostępnych po HDMI), które naprawdę muszą sobie świetnie radzić. Obraz również jest ładny, ostry, kolorki nawet chyba lepiej nasycone niż po HDMI. HD to jednak porażka, ale to zrozumiałe, Euro nie służy do przesyłu HD.
Ogólnie po HDMI jest troszeczkę lepiej- przede wszystki ogólna plastyczność i wyrazistość obrazu jest lepsza.