widzę, że niektórzy dość przemądrzali są.... nic to.
TV u mnie nabił już 2350 h; czyli chyba raczej dość intensywnie jest eksploatowany (chyba?). Praktycznie cały ten czas na nastwie thx czyli dość odległe od max. Fakt, że ostatnio tvn24 często gościł na nim. Powidoki zginęły już po 2 dniach unikania tej stacji - nawet wrzuciłem śnieg wychodząc z domu, ale zapomniałem, że tv się wyłączy z powodu braku sygnału
Na początku faktycznie - przejęty nowym zakupem - patrzyłem czy powidoki nie powstają, ale ponieważ nic się nie działo odpuściłem sobie. Te z tvn24 zauważyłem w momencie gdy na tv pojawiło się logo polsatu 2 - pomarańczowe bohomazy na białym tle. Z odległości ok. 5 metrów. Mi rzuciły się w oczy, być może ktoś inny musiałby w tym celu nos w tv wsadzać. Teraz ponownie poprzyglądałem się tv pod kątem powidoków (owszem, już z bliska) i rzeczywiście zostają mi np. po dłuższym przeglądaniu (ok. 2h) na tv youtuba - gdy obraz jest wyświetlany na części ekranu a obok playlisty. Ale znikają po kilku - kilkunastu minutach, więc ok.
Piszę to tylko dlatego, że gdzieś w tym wątku przeczytałem info, które ktoś dostałod panasonica - że na tych nowych panelach ten problem nie występuje. Już wiem że występować może.
Przy okazji - wczoraj bardzo się zdziwiłem, bo myślałem, że powidoki to wyłącznie bolączka plazm. Tymczasem czytając instrukcję od nowego monitora widzę w niej zdanie:
Kiedy na ekranie przez dłuższy okres czasu wyświetlany jest statyczny obraz, mogą pojawić się efekt powidoku (pozostawanie widocznego poprzedniego obrazu). Należy korzystać z wygaszacza ekranu lub funkcji timer, aby uniknąć wyświetlania tego samego statycznego obrazu, przez dłuższy okres czasu
złośliwcom od razu napiszę że monitor wg mnie raczej z tych lepszych - Eizo S2243wfs