witam wszystkich
...w końcu po paru tygodniach (miesiącach czytania tu i tam) padła decyzja: panas 50G20ES. chciałem 46" ale nie było srebnego, więc padło na 50" srebne. oto moje pierwsze spostrzeżenia po pierwszym dniu oglądania (może się przyda obecnym i przyszłym użytkownikom panasa):
1. od tv mam 3,5m do oparcia kanapy - 50" jest w sam raz! nie żałuję
2. srebna obudowa jest zaje...sta
wszelkie fotki tego nie oddają. kolor jest raczej grafitowy, do tego czarne obwódki...wygląda świetnie (ale to rzecz gustu...mojej drugiej połowie się b.podoba - to już sukces)
3. przy wyłączonym tv panel jest coś jak zgniły, ciemny szary...fajnie to wygląda z obudową
4. przy włączonym tv czarny jest czarny (jak dla mnie, nie mogę się czepiać. przesiadłem się z crt thomsona, tam było gorzej. kolega ma samsunga 50" A565 czy jakoś tak...panasa czarny jest lepszy)
5. pokój mamy jasny, więc obawiałem się o odbicia i inne refleksy świetlne ale...panas miło mnie zaskoczył. jest o wiele lepiej niż z poprzednim crt, są odbicia ale nie dają po oczach, nie są ostre i wyraźne jak w crt a raczej rozmazane, nie przeszkadza to nam w oglądaniu. nie jest to efekt lustra
6. bzyczenie ? byłem pełen obaw po przeczytaniu forum...ale znowu sukces! zero brzęczenia! przy kompletnej ciszy nie słychać nic! nawet jak ucho przyłożę do obudowy, to nic...lekkie bzzzz, mój dvd onkyo chodzi głośniej
8. czy obraz mruga? - dla mnie stabilny jak skała, mrugał to crt
przy ustawieniu 1080/50Hz widać lekkie mruganie obrazu, ale tylko przy menu z dekodera sat, po przejściu na 60Hz wszystko ok. nie mogę powiedzieć, że obraz miga/mruga czy coś tam
9. obraz: HD rewelacja! SD ok. generalnie zależy to od programu (tvp najgorsze), ale i tak miło mnie panas zaskoczył. u góry stoi lcd sony...tam jest masakra przy SD
10. viera cast działa znakomicie (mam podłączone po kablu). generalnie net chodzi ok: zaktualizował się soft bez problemu, usługi chodzą ok. muszę jeszcze postawić media serwer
9. obraz wieczorem/w nocy - dopiero pokazuje co panas potrafi.
11. ...i na koniec - kupiłem w czerwonej papryce, bez zarzutów, tv po sprawdzeniu godz. "nówka". przestawiłem przy okazji tryb hotelowy na hdmi i mam spokój z przełączaniem wejść
12. sygnał z cyfry+ i dvd onkyo skalowany do HD
...to tyle na początek. teraz muszę się pobawić ustawieniami, cu later. jestem b.zadowolony z tej plazmy
btw. znalazłem w necie (strona panasonic), że panasonic potwierdza działanie bezprzewodowej sieci z kartą NETGEAR WNDA3100 v.2 (*) z TX-P50G20 (i reszty z serii).
USB Information of VIERA 2010-year Models (Option 2) | TV | Digital AV | Consumer Products | Support | Panasonic Global
Netgear kosztuje ok.150 pln
pozdrawiam