Głowa puchnie od tego wszystkiego...
Z jednej strony pojawiają się testy, gdzie mierzą nowym Panasom kontrast poniżej 2000:1, co głównie wynika z niskiego poziomu bieli. Z drugiej strony są LEDy, które co prawda świecą jak diabli i nawet zbliżają się juz czernią do standardowych modeli plazm, ale z kolei smużą. Z trzeciej strony kolory LCD sa mniej naturalne, ale z czwartej strony plazmy sa narazone na powidoki.
Dla kogoś, kto dostrzega na ekranie coś więcej niż numer kolejnego odcinka serialu, a chce kupic swój pierwszy płaszczak jest to sytuacja bardzo niekomfortowa.
No i cóż tu mamy .
Dwa telewizory : z lewej Sony 40EX 500 , z prawej Panasonic 42 G20
Żeby nie było wątpliwości - obydwa modele są skalibrowane - jak widać (żeby znów nie było wątpliwości) .
kiki napisał:jtd -
SZOK W tym teście Panasonikowi VT20 zmierzyli realny kontrast 1714:1 a Sonemu EX700 aż 4182:1 szok szok szok...
Może inni też zwyczajnie zauważyli
Dzisiejsze badania z kalibracji - Gammut kolorów poza ramami ucieka w lewo
Ja mam inną konstatację po zobaczeniu tej foty IMHO ekspozycja w aparacie ustawiona pod obraz na lewym TV. Tyle i tylko tyle. Gdybyś przymknął przesłonę, tak by prawy nie był przejarany, to lewy obraz chyba by zniknął. Pierwszy raz plazma jest jaśniejsza od LCD?treścią wpisu był pokaz różnicy czerni .
Pokaz który powtórzyłem po pierwszym porównaniu - Panasonic vs Sony - żeby upewnić się co intencji . Czyli czy lcd Sony ma lepszą czerń niż plazma Panasonica.
Tutaj jest ciemna scena i możliwe lcd sony przygasiło podświetlenie (większość LCD wtedy przygaszane podświetlenie by czerń nie raziła szarością) , u siebie na plazmie od dawna zauważyłem dużo jaskrawszy, ładniejszy kolor w ciemnych scenach niż na LCD. Sprawa się zmienia w jasnych scenach, gdy cała połać ekranu jest jasna i LCD pokazuje moc.Pierwszy raz plazma jest jaśniejsza od LCD?