Witam, pierwszy post i konkretne pytania głównie do użytkowników a nie jasnowidzów (itp.). Przetrzepałem pierwszą setkę stronek w tego tematu. Ciężka lektura, momentami aż goniło do kibla. Zasłonę milczenia opuszczę na porównywanie sprzętów z diametralnie różnych półek cenowych czy tez o zupełnie odmiennej technologi (LCD VS PLazma). Dyskusja na temat czerni również mnie ubawiła (w kwestii metod argumentacji), abstrahując od tego że idealnej czerni nawet w kosmosie, w czarnych dziurach nie znajdziecie. Co mi po czerni w którą zlewa się masa szczegółów, przez co obraz może wygląda teoretycznie lepiej ale gubi sporo detali, z dwojga złego wole nieco szarawą (choć oczywiście bez przegięć w drugą stronę). Ok szkoda miejsca na pierdoły, przechodzę do konkretów. W kwestii współczesnych telewizorów mam blade pojęcie, oczywiście użyte technologie nie stanowią dla mnie problemu, chodzi głównie o producentów i ich modele (jest tego tyle że laik może się pogubić). Przestudiowawszy te pierwszych 100 stron odpowiedzi nie dowiedziałem się tego na czym mi zależało najbardziej.
1. Jaka jest w końcu w tym TV biel (biała, szarawa, różowawa)?
2. Jak z płynnością obrazu, zwłaszcza przy szybkich ujęciach (zarówno SD jak i HD)?
3. Czy efekt migania pomimo zastosowania 100Hz jest widoczny? Chodzi mi o odczucia użytkowników, niestety jestem uczulony na ten efekt i w tanich plazmach mocno go widzę, na bieli to aż mnie skręca :/
4. Czy odległość 2.7m do 50 cali to nie za mało, zwłaszcza przy SD (sygnał cyfrowy UPC)?
5. Pytanie do właścicieli modeli silver: Czy nie wyciera się kolor z obudowy.? Wiem śmieszne pytanie ale na moim srebrnym bańkowcu 29cala, z czasem zaczęła się wycierac farba z obudowy, efekt wizualny jak możecie się domyślać tragiczny.
6. Ilu z was docierało TV metoda statycznych kolorowych obrazów przy wysokiej jasności, kontraście o której pisał gdzieś kolega chyba bartek?
7. czy przy graniu z konsoli te 600Hz jest wyłączane czy nie (bo jedni mówią że tak inni że nie)?
Na obecną chwilę tyle mi się przypomniało... Stoję przed kupnem jakiegoś TV (a na LaserTv mnie jeszcze nie stać
) i obecna cena panasa jest dla mnie do przełknięcia.