Miałem już tylko obserwować dyskusję w tym wątku, jednak spróbuję w miarę możliwości dodać coś sensownego. Przypomnę tylko, że na swoim rozkładzie użytkowania zaliczyłem CRT Philip 32PW9509, G10, V10 no i teraz /od listopada ub.r./ Philip 46"PFL9704. Dlatego uprzedzając zdecydowanie "mondre" uszczypliwości oraz filozoficzne wywody o zabarwieniu spiskowej teorii dziejów, pozwolę sobie na kilka uwag natury ogólnej.
Po pierwsze, zamieszczane zdjęcia w testach
kikiego są poparciem tylko dla spostrzeżeń poczynionych na żywo, organoleptycznie i wyrażonych w konkretnych stwierdzeniach, za wyjątkiem tych przedstawiających urządzenia pomiarowe z uwidocznionymi wynikami /np. miernik/. Jeżeli ktoś z Was na konkretnym zdjęciu widzi coś innego aniżeli ten, który wykonywał test, to jest to już niestety, ale Wasz problem, Waszego subiektywnego odczucia. Jeżeli zamieszczone zdjęcie nie potwierdza tez, to może wina leży po stronie fotoprzekazu lub innych obiektywnych czynników. Nie starajcie się wymusić na
kikim, aby udowadniał, że nie jest wielbłądem. Sam, kilka razy chciałem poprzeć swoje spostrzeżenia i wypowiedzi wykonując odpowiednie fotografie ekranu, ale niestety, fotki nie były w stanie uwiarygodnić tego co widziałem /słaby sprzęt i mała wiedza praktyczna/. Nie wiem, czy nawet zawodowy fotograf byłby w stanie dokonać tego. Dlatego zawsze staram się namawiać wszystkich wypowiadających się, aby opisywali swoje spostrzeżenia, uwagi i sugestie na podstawie tego co sami zauważają na swoich panelach, w warunkach domowych lub podawali dokładnie w jakich warunkach zauważyli to czy inne zjawisko. Natomiast sugerowanie nieczystych intencji
kikiemu to wg. mnie przejaw naszych narodowych słabości, by nie rzec wręcz psychozy.
Po drugie, jak już ktoś wcześniej napisał w tym wątku, w zakresie cen 2-5 tys.zł plazmy Panasonica w pełnym zakresie produktów, jeszcze jakieś 6-9 miesięcy do tyłu, były bezkonkurencyjne w porównaniu do LCD, TO JEST MOJE ZDANIE, do którego mam prawo po wielogodzinnych obserwacjach, porównaniach, testach sklepowych. Potwierdzam ten sąd praktycznie kilkumiesięcznym użytkowaniem ww. egzemplarzy. Wniosek po obserwacji G10 i V10 -
warto poczekać na model wyższy! Może wypowiedzą się Ci, którzy nadal użytkują np. V10. Podejrzewam, że podobnie będzie pomiędzy modelem G20 i V20.
Po trzecie, sprawa czerni, jej głębi i odcieni. Powiem krótko, można, czytając wypowiedzi niektórych userów nieźle się ubawić. Jak można ustosunkowywać się do czegoś, czego się nie widziało. JEŻELI NIE MIAŁEM OBOK SIEBIE NA ŻYWCA DWÓCH CZY TRZECH EKRANÓW, to na jakiej podstawie mogę krytykować? Na podstawie zamieszczonych fotek??!! Śmiechu warte. Dlatego Panowie dajcie sobie na wstrzymanie jeżeli chodzi o zarzuty w stosunku do
kikiego. GOŚĆ NA CO DZIEŃ MA DO CZYNIENIA Z EKRANAMI i chociażby z tego tytułu ma przewagę nad...teoretykami. Natomiast, jak ktoś chce dowiedzieć się co znaczy pełna głębi czerń, to powinien poświęcić trochę czasu właśnie dla Philipa 9704. Ten model jest wzorcem. Potwierdza to również sąsiad z Pionkiem 5090. To, na co pozwala 9704, to
wyartykułowanie różnic w tym samym materiale HD, właśnie dzięki tej czerni. Robiłem doświadczenie na zarejestrowanym materiale HD na DM8000. Ten sam materiał na 9704, a później na V10...komentarz zbyteczny, bo to... nie ten wątek.
Podsumowując:
Panowie wsłuchujcie się w to co pisze kiki i jemu podobni, to są praktycy i ludzie z pasją. Takich warto słuchać, a i zadawać trudne pytania. Natomiast zawsze, ale to zawsze jeżeli chcesz mieć pewność, że wydasz swoje pieniądze właściwie, kieruj się swoimi, subiektywnymi odczuciami...bo jak mówi przysłowie, jeden woli gruszki, a drugi córkę ogrodnika. Jak ktoś chciałby konkretnie zapytać o powyższe zagadnienia, to proszę na PW. Nadmieniam tylko, że nie jestem żadnym ekspertem i nigdy za takiego nie uchodziłem. Kikiego nie znam osobiście, nigdy też nie byłem jego klientem, choć nie twierdzę, że to się nie zmieni. Pozdrawiam.
PS. Powyższy tekst pisałem, zanim przeczytałem post kikiego, ten powyższy.
Do @maciek_m1:
nie chcę żebyś odebrał to osobiście, ale czy możesz nam podać czym raczysz swoje oczy, jeżeli chodzi o TV? Bez urazy.