TX-P42G10E który w trybie czuwania wydaje z siebie dziwne odgłosy co jakiś czas , coś bardzo przypominającego rozmagnesowanie monitora crt.
Jeżeli masz na myśli takie ciche cyknięcie (dla mnie duuużo cichsze niż rozmagnesowanie CRT) to jest to cyknięcie przekaźnika. Panasonic zastosował coś dla mnie dziwnego - w trybie czuwania telewizor nie pobiera prądu cały czas (sprawdzone miernikiem). Pobiera prąd z kondensatorów i jak mu się kończy - to pobiera z sieci. I wtedy właśnie słychać to cyknięcie. Przez kilka chwil pobiera ok. 12W i potem słychać znowu cyknięcie i przestaje pobierać prąd.
BTW - był temat o poborze prądu. Przy LCD pobór niewiele się zmienia. Przy plazmie pobór prądu zmienia się drastycznie w zależności od jasności sceny. Więc wszelkie pomiary trzeba uśredniać - a to już jest tendencyjne. Jeden ustawi jaśniej i zmierzy na filmie, inny zmierzy przy mrocznym filmie oglądanym w nocy na przyciemnionym TV.
Przy moim 46" zużycie to:
- jasne sceny 400-450W
- sceny ciemne poniżej 150-200W
Myślę, że można przyjąć średnie zużycie z 320W. Ale to przy moich ustawieniach (wyłączone oszczędzanie energii). Myślę, że podane w instrukcji 400W jest ze znaczącym zapasem.
Przy okazji mam inną obserwację - zmianę jasności. Jakby TV miał jakieś ograniczenie maksymalnego pobieranego prądu do 450W a dla wyświetlenia białego całego ekranu potrzebuje więcej.
Zauważyłem to przypadkiem - ale proponuję wykonanie pewnego eksperymentu.
Podłączam TV do komputera. W komputerze ustawiam czarne tło i otwieram jakiś program z białym tłem - np. notatnik w małym oknie. Mamy więc małe, białe okienko na czarnym tle.
Żeby wyeliminować złudzenie i oszukiwanie oczu można zrobić z notatnika wąski pasek z brzegu ekranu i przesłonić resztę ekranu (obecnie czarną).
I na zmianę dajemy notatnik na cały ekran i do wąskiego okienka.
Czy u Was też biały jest jaśniejszy przy okienku i ciemniejszy przy całym ekranie? A tak naprawdę przy pełnym białym ekranie nie ma dla mnie koloru białego - jest szary.
Oczywiście do takich testów można użyć komputerowych testów monitora.