Witam!
Jestem częstym bywalcem forum,ale raczej czytającym.Postanowiłem zabrać głos w sprawie krytyki tego modelu Pansa.Kupiłem go rok temu.Po przeczytaniu setek stron,testów,rankingów po prostu zgłupiałem i postanowiłem kierować się własnymi potrzebami.Szukałem telewizora o najlepszej jakości obrazu HD w tym Blueray.Bo według mnie o to chodzi w telewizorach nowej generacji,żeby obraz był jak najbardziej zgodny z rzeczywistością.Z pośród Sony,Samsunga,Sharpa wybrałem Pansa Plazme.
Z początku byłem bardzo zadowolony,ale czytając komentarze o jakości czerni,zacząłem się martwić iż może mój wybór był błędny.I wprost obsesyjnie w nocy sprawdzałem jakoś czerni.I faktycznie w porównaniu do otaczającej mnie czerni
różnica była znaczna,ale z biegiem czasu nic się nie zmieniało.
Po pierwsze mam dobry wzrok.I oceniam według niego,a nie opisów na pudełku producenta.Nie mam sprzętu do pomiarów,testów ani możliwości zabrania 10 tv do domu na testy wizualne.Moim skromnym zdaniem najlepszym testerem są MOJE ŚLEPIA
Mój pans jest 42' i patrze na niego z odległości 2,5-3m przeważnie wieczorem bez oświetlenia ogólnego.Mam też N-kę i PS3 oczywiście po HDMI 1.3.
Dzisiaj moja żona wybrała się na zakupy,a że nie lubię chodzić po marketach z nią
to poszedłem sobie po centrum pochodzić ,aby zobaczyć co się zmieniło w RTV w ciągu tego roku.
I zobaczyłem niesamowite wystawki Sony,Samsunga,Philipsa,sharpa,pansa typu led,plazma,lcd,3d,bravia itp.itd.I jakież było moje rozczarowanie tym sprzętem na korzyść mojej "starej" plazmy.
Moje spostrzeżenia na oko:
Oceniałem tv 40-42' w kategorii cenowej 3000-4500 pln.Na pierwszy rzut oka obraz "bajera".Ale po podejściu do odległości 2,5-3m już nie taki bajer.Albo smużenie albo 200Hz kratki albo płynność albo kolory.Jakże w duszy zacząłem "przepraszać" mój kochany TV.Jakości czerni nie było mi dane sprawdzić przy tych jarzeniówkach,ale przypuszczam,że w ciemnym pokoju też nie była by najlepsza,a choćby nawet to pozostałe wady skreśliły te modele,jak dla mnie.
PS.Sprawdzałem czy na wejściach jest sygnał HD i kabel HDMI.
A więc do tych narzekających."Cudze chwalicie,swego nie znacie"
Moje obserwacje po roku użytkowania plazmy,N-ki,PS3:
-obraz SD na plazmie lepszy niż LCD
-brak lagów w grach
-płynność perfekcyjna
-jakość obrazu HD jak dla mnie "boska"
-porównywanie HD Z platform cyfrowych do FullHD z Blueray to jak porównać tv SD do HD-bez szans dla pierwszej,
-różnica w jakości obrazu na kablach HDMI różnej jakości-kolosalna(mam 3 w cenach 30,60,150)mogę wkleić zdjęcia dla zainteresowanych.
Doradzam tym co chcą kupić nowy TV.Kierujcie się
dległością z jakiej oglądać będziecie TV,do czego będziecie używać tv(Film,gry,telewizja) i własnymi gałkami ocznymi
Pozdrawiam!