Hmm, dołączam do grupy poprzedników - również jestem bardzo zaskoczony zarówno wynikiem, jak i.. sposobem przeprowadzania testu.
Na początku zaznaczę, że doceniam ilość pracy w to włożoną, ilość zdjęć, komentarze do nich, omawianie wad/zalet itd.
Jednak, po chwili zastanowienia - trochę rzeczy wydaje się nieco dziwnych:
-ten pobór prądu - było mierzone z trybem ECO on, czy off? Bo w takim jasnym pomieszczeniu to jasne, że tryb ten tylko powiększał zużycie - powinieneś dla porównania dać wyniki z wieczornych pomiarów (swoją drogą wyraźnie wynika, że na trybie kinowym w przyciemnionym pomieszczeniu wynik może być dosyć ciekawy) - ale z drugiej strony pobór przekraczający podawany pobór maksymalny to ciekawa sprawa
-tryb oszczędzania - jak wpływa na obraz? Bo zakładając, że byłby włączony - to wyniki pobierania prądu tak strasznie nie powinny być zawyżone
Ogólnie ładnie potraktowałeś tą plazmę. Super nasłonecznione pomieszczenie, tryb ECO włączony, tryb oszczędzania wyłączony, tryb dynamiczny - czyli "najprądożerniejsze" zestawienie - więc właściwie to nie ma się co dziwić, że tak wyszło
.
-plazma nie radzi sobie najlepiej z odbiciami - okej - tylko większość osób jest tego świadoma i stara się nieco poprawić warunki - także przeprowadzenie testu w bardzo nasłonecznionym pomieszczeniu i na podstawie tychże wyników komentowanie - wydaje mi się trochę nie na miejscu (właściwie tylko trzy zdjęcia w końcówce testu na SD wydają się odbywać w przyciemnionym pomieszczeniu). A narzekanie na odbicia po ustawieniu plazmy tuż obok dużego okna w słoneczny dzień (na początku testu) wywołało u mnie szeroki uśmiech
.
-ostatnie zdjęcie - chyba nie zrozumiałem - ale chyba miało chodzić o to, że jeśli popatrzymy na wyłączone TV to Pioneer ma czarniejszą matrycę? ;>
-porównanie do LCD - rzeczywiście trzeba przyznać, że SD wydaje się wyraźniej i lepiej obrysowywać ten Sony, ale znowu nie przesadzajmy - na Panasie to znowu aż tak bardzo nie odstaje - jak się troszkę dłużej przyjrzeć. Inna sprawa - czy tylko ja zwróciłem uwagę na kolory? Na tym LCD nie ma czarnego - jest tylko niebieski. Porównajcie kolory kamizelki/garnituru prowadzących, bądź też tła studia. Albo twarz prezenterki - dla mnie różnica w ogólnych kolorach jest bardzo wyraźna.
Aha, no i ogólnie mówiąc - pozostałe zdjęcia obrazów SD wypadły całkiem nieźle.
-sprawa komputera - hmm, dziwna sprawa, ale naprawdę nie chce mi się jakoś uwierzyć, że tylko akurat te modele nie mogłyby udźwignąć sygnału 1920x1080 z komputera? Może wina leży gdzie indziej (nie wiem, sposób ustawienia, karta graficzna czy coś)? Bo to się wydaje przynajmniej dziwne..
-sprawa płynności - zobaczyłem kadr z bilardem i.. "ej, to już gdzieś było", otwieram temat z Pioneerem 60cali i tam identyczne ujęcie - może to po prostu wina materiału nagrania? Rzuciłem okiem na kilka tematów o LCD, by zobaczyć, jak to powinno wyglądać, jednak nie udało mi się znaleźć tego zdjęcia.
Zmartwiła mnie informacja o szarpaniu - serio tak jest? Ciągle, czy tylko się wyjątkowo tak zdarzyło? W innych scenach również? Zapowiadali poprawę płynności, a tu coś takiego?
A, no i czemu przy testowaniu (według zdjęć) IFC on/off był jakiś materiał konferencji? A może by tak w dynamicznych scenach? Ogólnie zabrakło mi testu tego panelu Neo PDP w warunkach dynamicznych, gdzie na całym ekranie jest szybka akcja itp.
-kwestia dźwięku - mógłbyś coś więcej napisać, poza oceną końcową? Jak w porównaniu do modeli konkurencji; czy jakaś poprawa w stosunku do zeszłorocznych modeli?
I teraz kilka drobiazgów:
-opis IFC i poszczególnych rozwiązań technologicznych - dałeś link do opisu zeszłorocznych modeli. Polskiej wersji jeszcze nie ma do obecnych. Ewentualnie jest angielska - tutaj:
http://panasonic.net/avc/viera/eu/product/g10_plasma.html
-z końcowych zdjęć też to z pociągiem wyszło nieostro (co ciekawe powyżej jest ostrzejsza wersja) oraz..
-..myślę, że część zdjęć jest niepotrzebnie dwa razy zamieszczona, raz na końcu by wystarczył
-no i jeszcze jedno - czy mógłbyś podawać ustawienia, przy jakich był ten TV testowany? Taka notka na początku - "ustawienia użyte podczas testowania to..". Chodzi przede wszystkim o tryb obrazu, włączenie/wyłączenie trybów eco i oszczędzania energii itp.
-
edit: no i przy tym porównaniu LCD i PDP z kadrem z filmu "Deja Vu" - wypadałoby poprawić opcję skalowania obrazu, bo porównywanie przy takim rozciągnięciu na jednym, a "normalnych" proporcjach na drugim jest takie hmm...
Aha, i ostatnia sprawa. Nie wiem, czy rzeczy wspomniane przeze mnie na początku to niedopatrzenia, czy w pewnym stopniu efekt.. nie przepadania za produktami Panasonica? Nie ukrywam, że darzę tą firmę pewną sympatią i mam zupełnie inny punkt widzenia - stąd też cały ten post. W każdym razie coś chyba jednak coś jest na rzeczy - bo metodyka wydawała mi się mieć na celu tylko jedno..
EDIT:
Kiki,
http://ces.cnet.com/best-of-ces/
Sam dół, czyli:
http://ces.cnet.com/8301-19167_1-10137077-100.html?tag=mncol;blogFeed
Co prawda model nie na nasz rynek, ale jednak.
Chyba o to chodziło?