Witam wszystkich
Jestem posiadaczem SD900 od ok 4 tyg. i chciałbym się podzielić swoimi uwagami.
Pobrałem sampla panasa TM700 z avmagazine.it
i musze powiedziec ze moj SD900 nagrywa jednak lepszy obraz pod względem nasycenia kolorów, ostrości i kontrasu.Napewno to udany model, jednak ma kilka mankamentów ale do rzeczy.
Obraz 1080/50p jest żyleta (przy dobrym świetle oczywiście), jednak pojawia sie lekkie smużenie lub szarpanie przy przesuwaniu na boki z większym zoomem.Nie wiem czy jest to przypadłośc stabilizatora, nie testowałem tego przy wyłączonym stb.Ale nie wygląda to aż tak jak na tym czeskim filmiku z YT !
Mikrofon faktycznie "łapie" zbyt mocno wiatr, szczególnie nad morzem jest to wkurzające i zmiana ustawień mikrofonu niewiele daje,myślę o przyklejeniu jakiegoś "futerka" na mikrofon. Pomogło mi to w starszym Panasonicu i nie wyglądało aż tak psiejsko

Co do wentylatorka dla tych bardziej wrażliwych uszu, pomaga wyłączenie trybu surround na np. stereo
Obiektyw jest dobry, ale na zdjeciach przy zoomie po lewej stronie kadru obraz jest lekko rozmyty, czytałem gdzieś tu o tym i potwierdzam, nie jest to tragedia ale w takim sprzęcie to chyba parodia. W trybie video tego nie widać.
Lampa w trybie foto czasami lubi spier...ć zdjęcie, tzn. nie tyle przepala ale przekłamuje kolory,są jakby bardziej szaro-fioletowe.W moim starszym JVC 575 aparat z lampą działały wyśmienicie.
I apropo JVC, wiekszy oryginalny aku kosztował 400 zł. Zarydzykowałem

i kupiłem jakiś chiński zamiennik i ... byłem bardzo zadowolony, za 90 zł miałem aku które trzymało prawie 5 godz. !
Czy może słyszeliście gdzieś o zamiennikach do Panasa seri 900 ? Jak narazie nie mogę znaleźć a wydawać 550 zeta na aku to przesada.
Oczywiście że polecam SD900 a nie TM,1000 zl. różnicy to sporo. Jednak nie wiem jak z nagrywaniem 1080/50p na karcie class 4 i 6, w tym trybie zapis jest na poziomie 27Mb/s.Ja wolę SanDisca, na Kingstonie już się przejechałem
To tyle moich spostrzeżeń
Pozdro