Panasonic PY85

chromus

New member
Po tygodniu użytkowania stwierdzam, że rysy na podstawce pojawiają się w zastraszającym tempie. Czy macie jakiś sposób, żeby je wyretuszować ? Generalnie odnoszę wrażenie, że pojawiają się od kurzu co jest bardzo dziwne. Macie to samo ? Czy mój egzemplarz jest specyficzny ?

jedrek_125

New member
Mam juz ten tv od miesica i nie mam rys :) , a tobie radze w razie czego puszka spray lakieru sam . zalatwi sprawe na wiele lat :)

dario135

New member
hi to jeszcze raz ja

mam jescze jedno pytanko w jakiej odleglosci od ekranu plazmowego moga stac, wisiec kolumny, bo niewiem co terz zrobic z moimi bw601s3 gdzie je ulokowac zeby bylo bezpiecznie dla tv
z gory dziekuje za pomoc

ArtS007

New member
Bez reklam
Ja się zbliżę do swojego CRT, też widzę strukturę plamek luminoforu. Najwyraźniej w LCD technologia pozwala te przerwy zmniejszyć. Przy normalnym oglądaniu nie ma to znaczenia. Nie martwiłbym się o to.

ArtS :)

dario135

New member
czekam narazie na telewizor , ale beda staly okolo 20cm od tv viec martwie sie ze to za blisko i pewnie bede je musial do sciany zamontowac, niewiem jak w stosunku do plazmy bo do crt magnesy powoduja znieksztalcenia barw a nie chce uszkodzic mojej plazmy(zamowiona mam dostac w ciagu 7dni) wiec chce je rozmiescic prawidlowo

Sansei6

Member
Bez reklam
dario135
Hmm jakiej mocy są? Ja mam dwie 100 jedna bezpośrednio pod tv i nie widzę, żadnych skutków ubocznych, plazmy chyba są na to "ekranowane" a jak jeszcze będą stały 20 cm od i nie będą przy przewodzie antenowym itp, to chyba będzie spoko, ale za pewne okaże się jak już tv przyjdzie i wszystko ustawisz, podziel się wrażeniami wtedy ;)

dario135

New member
dzieki za pomoc tez tak zrobie (kolumny to b&w 601 s3 100w max moc amplifire) , ewntualnie powiesze plazme lub kolumny, chcialbym dokladnie wiedziec czy sa przeciwwskazania na zbyt bliskie ustawienie kolumn kolo plazmy,

DracoHD

New member
TVN24 na PY/PZ/85

Na wstępie witam Szanownych Forumowiczów, to mój pierwsy post.

Pytanie do użytkowników powyższych plazm:
Jak się zachowują maryce przy kilkugodzinnym ogladaniu TVN24 (masa ststycznych pól), z tego co wyczytałem na forum, plazmy radzą sobie z tym lepiej lub gorzej.
Jak to jest w tym przypadku?

Pozdrawiam
Draco

ArtS007

New member
Bez reklam
Dzisiejsze kolumny są ekranowane, a ponadto problem wpływu pola magnetycznego dotyczył CRT, gdzie kierunek wiązki elektronów był sterowany przez ukształtowanie pola ekektromagnmetycznego. W plaźmie każdy piksel wiedzie samodzielne życie, więc problem wpływu pola magnetycznego na obraz nie istnieje.

amazon

New member
ustawienia

W każdym razie dzięki pomocy kolegów z forum mam już ustawione odpowiednie parametry obrazu zmodyfikowane o moje upodobania i wszystko ok. Może niektórzy ludzie mają inne parametry wzroku i dlatego im migocze :))). Kurcze nawet biały nie migocze :)))[/quote]

witam
to moze podasz te ustawienia wszystkim ...
pozdrawiam:)

leszcz

New member
Proszę nie cytować poprzednika. Wiem, że wiesz, ale i tak wiadomo, o co chodzi. ArtS :)

wiem ze nie należy cytowac takich postów

ale prosze tez o te ustawienia

Ostatnio edytowane przez moderatora:

savior

New member
Witam
Dostałem w końcu swojego 46PY85P i bardzo mi sie podoba wyświetlany obraz (mam go dopiero jeden dzień). Jako źródło sygnału jest tuner sat Dreambox. Zamierzam kupić sobie Dreamboxa HD i zobaczyć jak wyglada obraz FullHD na moim tv.
Także polecam ten telewizor jak najbardziej.

PS Jak wyglda na nim obraz z PS3 bo zamierzam kupić.

ANDGAJ

New member
savior

No to cieszymy się razem z Tobą.
Fajnie by było jakbyś skrobnął coś więcej.
Np. jakim sygnałem wychodzisz z Dreamboxa-RGB,component (nie wiem czy takowy jest w tym tunerze).Z jakiej odległości najlepiej Tobie się ogląda.Czy zadowolony jesteś z formatowania 4:3 SD do 16:9.Itd.

savior

New member
Aż tak nie znam sie jaki sygnał wychodzi z drima
ale połączony mam kablem Euro.
Telewizor mam na przeciw okna a okno na wschodzie i jak sie człowiek dobrze wpatrzy to widać delikatnie odbicie na TV ale jak sazłonie rolete to nic sie nie odbija (tego sie najbardziej obawiałem). Telewizje oglądam z odległości 2.5 - 3 metry i nie musze latać wzrokiem po ekranie :) .
Najbardziej to mi sie nie podobają znaczki stacji w rogu. W tych miejscach widać ze obraz jest słaby.
Format 4:3 - jest tak ze nieraz są pasy u góry nieraz rociągniety na cały ekran w zależności jaki program (przy rozciagnieciu obraz te jest ładny).
Format 16:9 np na kanale c+film - bardzo mi sie podoba obraz taki jak powinien być (zero rozciagnieć), na kanale HBO2 bardzo słaby sygnał widać jak film 3h "zdivixowany" na jedna płyte cd (na niektórych kanałach tak widać znaczki stacji o czym juz wspominałem).
Pzdr

Ostatnia edycja:

ANDGAJ

New member
W menu tunera można sprawdzić jaki sygnał wybrany jest na Eurozłączu.Przynajmniej tak w jest mediasatach.
Co do formatowania z 4:3 na 16:9 to uważam, że jest dobrze wtedy, gdy buźka "nie tyje".Tutaj przoduje JVC-jest super.W moim soniaku 36" crt też nie jest najgorzej ale mogłoby być lepiej.Moje eksperymenty w panasach w wersjach oczko niżej (seria PV/PY 70-700) nie wypadły zbyt dobrze np. w porównaniu z Pioneerem 8G.
Nie wiem czy algorytmy przetwarzania nie są obwarowane jakimiś ograniczeniami patentowymi.Z moich obserwacji najgorzej wypadają w tym przypadku LG i Samsungi.

ArtS007

New member
Bez reklam
To jest tylko kwestia stopnia szerokątności obrazu. Mianowicie systemy rozszerzające w stopniu zadowalającym w środku ekranu rozciągają ponad miarę krawędzie obrazu. Widać to szczególnie boleśnie na kanałach informacyjnych, gdzie literki przesuwając się z prawej do lewej, najpierw chudną, a następnie tyją. :)

goostaff66

New member
a ja doceniam Auto. Nie trzeba zmieniać z 4:3 na 16:9 itd. TV sam zmienia format zarówno przy Cyfrze (DTF1) jak i przy DVD i XBOX-ie.
Jeśli można się do czegoś przyczepić, to czasem długo trzeba czekać na zmianę (generalnie zmienia bardzo szybko). Miałem już takie sytuacje, że TV nie zmienił mi formatu i dopiero jak zmieniłem "z palca" i później z powrotem na Auto to ustawił jak należy.
Za 2 tygodnie chce kupić Fergusona 8900HD i wtedy opisze wrażenia z HD.

Przy okazji, po prawie tygodniu użytkowania muszę przyznać, że w nocy, przy wyłączonym dźwięku słychać wentylatorki, ale jak dla mnie jest to na tyle ciche (i nie drażniące), że napewno nie jest to wada.

Do góry