Panasonic planuje zaprzestać produkcji LCD, cel: Plazma i OLED.

-AS-

New member
jtd napisał:
Oczywiscie ze bedzie, sony x4500 z podswietlaniem lokalnym bedzie mial czern absolutna :eek:

Życzę dużo radości z nowego produktu i mam nadzieję, że będziesz zadowolony (absolutny brak ironii)!

Pozdrawiam serdecznie

happyface

New member
hehehe :D no tak, w koncu telewizory z podswietleniem lokalnym maja czern absolutna, tak jak samsung f96
bucked.gif

jtd

New member
Bez reklam
Nie jezdzijcie tak po mnie :cool: Jesli juz go kupie to przedtem oczywiscie porownam z kuro ;) a samsung to samsung, oni nawet z samego szkla nie umieliby zrobic dobrej butelki :eek:

amadeo

New member
-AS- napisał:
Artykuł sponsorowany przez Nec i Mitsubishi - producentów LCD. ...
Ach, oczywiście, jest ich autorstwa. Producenci plazm wynajdują słabości LCD i na odwrót ale to nie oznacza, że wymyślają kłamstwa. Nie ma takiej potrzeby. Obie technologie mają swoje wady i zalety.

Amadeo

sittek

New member
w tym angielskojęzycznym artykule najbardziej spodobało mi się to:

Power Consumption
40” LCD 235 Watts
42” XGA Plasma 370 Watts

tylko jak do tego ma sie moja plazma TH 37PX80 z wynikiem 235 Watts ????
z instrukcji wynika,iż
TH 42PX80 pobiera 255 Watts.
według mnie propaganda i już. Dlaczego nie porównali do panasa?? :)

a zwolennicy lcd jeśli są ze swoim sprzętem szczęśliwi to bardzo dobrze.

tucz

Member
jesli chodzi o rezygnacje Pioneera z produkcji wlasnych paneli plazmowych to nie do konca tak. Po prostu lacza sily produkcyjne razem z Panasoniciem. Beda razem prowadzic badania i pracowac nad dalszym udoskanalaniem paneli PDP, obecnie skupiaja sie nad obnizeniem poboru pradu i wg ich zapowiedzi najnowsze panele, ktore sie pojawia na jesieni 2009r., jako owoc wspolnej pracy Panasonic i Pioneer, maja zuzywac ok. 30% mniej energii.
Zauwazcie, ze takie strategiczne nawiazywanie wspolpracy to rzecz normalna w dzisiejszych czasach, kazdy dazy do obnizania kosztow i maksymalizacji zyskow, a takie rozwiazania temu sprzyjaja.
Mysle, ze najwiecej skorzystaja na tym plazmy Panasonica, ktore bede pracowaly na nowych panelach PDP wypracowanych wspolnie z Pioneerem, a wiec na pewno beda zawierac dotychczas stosowane przez Pioneera rozwiazania. A co za tym idzie skorzystamy my, czyli odbiorcy koncowi, bo ceny beda nizsze, a i jakosc tez powinna byc lepsza.

Holt_

New member
Bez reklam
tucz napisał:
jesli chodzi o rezygnacje Pioneera z produkcji wlasnych paneli plazmowych to nie do konca tak. Po prostu lacza sily produkcyjne razem z Panasoniciem. Beda razem prowadzic badania i pracowac nad dalszym udoskanalaniem paneli PDP, .

pod szyldem gorszej marki????

tucz

Member
nie wiem jak wygladaja fabryki paneli plazmowych Pioneera i Panasonica. Byc moze wynika to z tego, ze ta Panasonica:
- jest wieksza
- nowoczesniejsza
- wiecej kasy w nia zainwestowano
- ma lepsza lokalizacje
- fabryka Panasonica wytwarza tez inne produkty i nie bylo mozliwosci jej likwidacji
- jest tansza w utrzymaniu
na pewno przed podjeciem decyzji zostaly przeanalizowane wszystkie za i przeciw.
Ale niestety my tu tylko gdybami, bo mamy za malo informacji, aby dojsc jak naprawde bylo.

ra74

New member
Holt_ napisał:

ale o co chodzi ? przecież mogą dawać własną elektronikę i sprzedawać pod własną marką. Eizo przecież też nie robi sam paneli tylko od AFAIR samsunga i tu nikt z grafików nie powie że wybierze samsunga bo panele te same przecież

ar2

Wsparcie
Członek Załogi
HD Squad
Holt_ napisał:

Z informacji prasowej wynikało, że Pioneer podzieli się swoimi patentami z Panasonicem, poza tym na rynku światowym z tego co się orientuję Panasonic jest wyżej pozycjonowany, jeżeli bierzemy pod uwagę wartość marki.

Holt_

New member
Bez reklam
ra74 napisał:
ale o co chodzi ? przecież mogą dawać własną elektronikę i sprzedawać pod własną marką.

ale mnie o te badania i ulepszanie chodzilo, o których pisał tucz. To chyba raczej Panas winien równać do Pioneera, niż odwrotnie....

ArtS007

New member
Bez reklam
Holt. Z pewnością Panasonic nie tylko będzie równał do Pioneera, ale robi to już dzisiaj. W konkurencji zawsze jest tak, że ktoś jest najlepszy, ale z historii wiadomo, że nic nie jest dane raz na zawsze. Proponuję sprawdzić czyją własnością jest np. Jaguar, Rolls-Royce.

Moim zdaniem Pioneer nie dokonał koniecznej dywersyfikacji produktów. Czyli podziału gamy modeli na budżetowe i eksluzywne. Naprawdę nic nie stało na przeszkodzie, aby wypuścić Kuro bez wielu super ulepszaczy obrazu, jako wersję budżetową. Większość liczących się producentów tak robi i wychodzi na swoje.

ArtS :)

Holt_

New member
Bez reklam
ArtS007 napisał:
Moim zdaniem Pioneer nie dokonał koniecznej dywersyfikacji produktów. Czyli podziału gamy modeli na budżetowe i eksluzywne. Naprawdę nic nie stało na przeszkodzie, aby wypuścić Kuro bez wielu super ulepszaczy obrazu, jako wersję budżetową. Większość liczących się producentów tak robi i wychodzi na swoje.

to brzmi bardzo sensownie.

RheeTCT

New member
A moim zdaniem Pioneer nie mógł tak zrobić,jak sugeruje ArtS ,bo przyjął taką a nie inną politykę cenową i byłaby to zwyczajna niekonsekwencja.Wydaje się,że chodziło o uzyskanie pozycji producenta supertelewizorów dla elitarnego odbiorcy.Nie można produkować Ferrari w wersji dla ubogich.Tylko nie każdy produkt może być Ferrari.Coś takiego musi być rzeczywiście wyjątkowe ,a nie tylko trochę lepsze.Poza tym jeden model czy nawet generacja nie wystarczy,żeby zbudować legendę i trwałą pozycję na rynku.Do tego w dzisiejszych czasach zmiany technologii są tak szybkie,że nie da się utrzymać pozycji lidera przez dłuższy czas.
Widzę ,że wielu kolegów strasznie się podnieca tą niby wyjątkową pozycją marki.Dziś jest to już trochę inaczej.Różne firmy na różnych odcinkach są dobre czy najlepsze i to tylko chwilowo.Na przykład Samsung na którym tu wszyscy "psy wieszają" robi świetne monitory komputerowe - jest tu na pewno liderem.Wiem,wiem jest jeszcze Eizo ,ale to nisza.Zresztą do ich tv też się trudno przyczepić(Samsunga).

Ostatnia edycja:

pooh1968

Klub HDTV.com.pl
VIP
Wydaje mi się, że było tak jak napisał RheeTCT. Z tym, że właśnie ta konsekwencja doprowadziła firmę do kłopotów finansowych, no i zwyczajnie sobie odpuścili.
Pioneer powinien zatrudnić Cię ArtS na doradzcę :eek:k: , bo w dzisiejszych czasach jest to jedyna droga aby się utrzymać. Robić modele budżetowe i dla elity. Mało tego te elitarne modele tworzyły by markę dla tych budżetowych. Człowiek kupujący tani model miałby świadomość dobrego zakupu. Zresztą niedaleko szukać, na podobny krok zdecydowało się wiele firm, np. DENON.
Można też robić tak jak zrobił Panasonic - pójść zupełnie w masówkę.

ArtS007

New member
Bez reklam
Rzeczywistość pokazuje to, co napisał Rhee, a co ja z oczywistych względów przemilczałem. Jednak wielu producentów wysokiej klasy produktów produkuje budżetówkę, choćby w oparciu o inną markę.

Powiem wam szczerze, że nie miałem na myśli Kuro bez jakichkolwiek dodatków, ale Kuro w wersji, która mogłaby np. konkurować bezpośrednio np. z PV80. Po prostu lepszy telewizor, ale niewiele droższy. Góra o 20%.

Pooh, dziękuję za miłe słowa.

jurek50

New member
Wchodzimy w złożone problemy dotyczące strategii firm. Nie można oczekiwać, by wszystkie firmy naśladowały Panasonica i Sony. Czy fakt, że największym udziałowcem Pioneera jest Sharp ma znaczenia dla budowy strategii Pioneera? Jakis pewno ma.

Do góry