Panasonic planuje zaprzestać produkcji LCD, cel: Plazma i OLED.

jtd

New member
Bez reklam
Sam posiadam plazme w dodatku KURO, sa dwie rzeczy jakie mi sie nie podobaja w tej technologii:

1. Slaba czern w dzien
2. Slaba biel w dzien

W nocy wszystko jest ok :cool:

RheeTCT

New member
Jest jeszcze jeden ważny moim zdaniem element -psychologiczny : "oswojenie" z LCD,i trochę "tajemnicze" PDP.Każdy przecież ma w domu monitor komputera,więc LCD zna,a plazma-różnie ludzie gadają,więc bezpieczniej będzie...Poza tym oczywiscie nie ma małych plazm,a także uchodzą one za drogie-co oczywiście jest już zupełną nieprawdą.
P.S. Jtd słaba czerń w Kuro?!!!Czy Ty jesteś samobójca?Przecież wyznawcy Kuroizmu Cię rozszarpią za takie herezje.

Ostatnia edycja:

jtd

New member
Bez reklam
Jak oceniasz ta czern?

0246106470.jpg

sittek

New member
Według mnie jesli osoba posiada LCD i jest z niego zadowolona to bardzo dobrze. To samo tyczy się plazmy. Najwazniejsze jest zadowolenie klienta.
Dobrze,że są dwie technologie, inaczej świat byłby nudny :)
Mogą byc zwolennicy i pdp i lcd. Przecież kota w worku nie kupujemy.

ps. powidoki to ma tez każdego ranka moja Szanowna Małzonka, ale na inny model jej przecież nie wymieniam:)

jtd napisał:
Jak oceniasz ta czern?
niebieska

ArtS007

New member
Bez reklam
Masta_J napisał:
Artsowi chodziło oczywiście o ekrany powyżej 37" :cool:
Myślałem, że Panasonic kończy z LCD na 32". Sorki.

Od razu zaznaczam: należę do zwolenników plazm, gdyż telewizora używam wyłacznie do oglądania DVD i publicystyki.

Postawcie się na miejscu przeciętbego klienta. Wchodzi do sklepu i widzi ze 100 modeli LCD różnorakich producentów i z 10 modeli plazm czterech producentów. Wierzcie mi, nie trzeba już sprzedawcy, który z ujmującym uśmiechem doda, że LCD jest oszczędniejsze, że plazma się wypala, że z plazmy ulatnia się gaz, a w LCD taki kontrast, że hej. Same proporcie już przygniatają. Taki klient, nawet jeśli chce kupić coś większego od 32" i tak prawdopodobnie weźmie LCD. Przyznajmy: LCD staniały i bywają tańsze od swoich plazmowych odpowiedników. Jednak każdy wie, że w takim porównaniu LCD raczej przegra. Z LCD można wycisnąć naprawdę wiele, ale dzieje się to kosztem zaawansowanej elektroniki.

ArtS :)

Ostatnia edycja:

-AS-

New member
jtd napisał:
Jak oceniasz ta czern?

Czerń widać na tym zdjęciu tylko w lewym dolnym rogu ekranu, na reszcie widać odbicie białej ściany w słoneczny dzień (zdjęcie zrobione specjalnie pod kątem pokazania słabej czerni?). Polecam rolety.

Pozdrawiam

Holt_

New member
Bez reklam
Masta_J napisał:
Myślisz, że oni wszyscy kierują się właśnie jakością? LOL

Pozdrawiam,
pomyślmy....

Ceną? Pewnie nie do końca, bo plazmy dość tanie...

Więc czym? Stado nieuświadomionych owiec?

Piszesz o pokutujących mitach....gdyby to były wyłącznie mity, to już przestalyby pokutować, tak jak przestało pokutować parę innych mitów z innych dziedzin życia.

Dla mnie decyzja Pioneera sprzed paru tygodni jest niejako symbolem końca pewenj epoki.

Ostatnia edycja:

ArtS007

New member
Bez reklam
Trudno jednoznacznie ocenić decyzję Pioneera, tym bardziej, że nie rezygnują z produkcji telewizorów plazmowych. Rezygnują jedynie z produkcji własnych matryc. Wielu producentów LCD robi przecież to samo od zawsze i jakoś końca epoki to nie stanowi.

Decyzja Pioneera może mieć przynajmniej trzy niewykluczające się przyczyny:
1. Przeinwestowanie rozwoju technologii paneli nowej generacji.
2. Zbyt wygórowane ceny na produkt końcowy.
3. Zbyt niskie możliwości produkcyjne nie pozwalające na uzyskanie poziomu sprzedaży pozwalającego na pokrycie kosztów rozwojowych i produkcyjnych.

Holt_

New member
Bez reklam
w to ostatnie jakoś nie do końca chce mi się wierzyć.....a dwa pierwsze punkty tak czy inaczej wiążą się ze spadkiem sprzedaży.....

Swoją drogą chciałbym zobaczyć wyniki sprzedaży LCD i plazm w poszczególnych krajach europejskich. i jak one się mają do a) jakości nadawanych w nich programów TV b) stopnia zamożności społeczeństw c) rozpowszechnienia w nich odtwarzaczy HD i konsol....

RheeTCT

New member
Decyzje Pioneera mogą mieć jeszcze dziesiątki zupełnie innych uzasadnień.Przecież ta firma produkuje mnóstwo innych rzeczy,a decyzje strategiczne często podejmują księgowi - niestety.Powodem może być ogólne cięcie kosztów,a więc szukanie tańszych rozwiązań.Być może uznali ,że nie opłaci się robić samemu paneli ,tylko kupować od większego producenta(możliwe,że lepsze niż ich własne).Nie mam takich informacji,ale można się domyślać,że sekret jakości leży w elektronice ,a nie w samym panelu,więc nowe Kuro może być równie dobre ,a przy tym tańsze.
O żadnym końcu epoki na razie nie ma mowy-Panasonik właśnie rozkręca produkcję,nie tylko z powodu zamówień od Pioneera.Natomiast plazma pozostanie pewnie nadal produktem niszowym,dla bardziej wymagających/uświadomionych klientów,co nie znaczy że takowych nie ma wśród nabywców LCD.
P.S.Daj spokój -AS-,przecież widać że to nie jest czerń tylko nawet niezbyt ciemny granatowy.Odbicie odbiciem ,ale to niczego nie tłumaczy.Może pomogłaby kalibracja,albo ten model tak ma ze względu na wielkość?

Ostatnia edycja:

-AS-

New member
RheeTCT napisał:
P.S.Daj spokój -AS-,przecież widać że to nie jest czerń tylko nawet niezbyt ciemny granatowy.Odbicie odbiciem ,ale to niczego nie tłumaczy.Może pomogłaby kalibracja,albo ten model tak ma ze względu na wielkość?

Mam ten telewizor w domu od roku. Uwierz mi - tak nie wygląda czerń na 8G!

Po raz kolejny widać jak duże znaczenie w odbieraniu i ocenie telewizora mają warunki, w których telewizor stoi. Już wcześniej zastanowiły mnie wypowiedzi Jtd na temat braku jasności w 8G (pierwszy raz słyszę, żeby narzekał na czerń) - białe ściany odbijające światło z odsłoniętych okien, brak rolet, okna na wprost TV, etc. potrafią zabić obraz z każdego telewizora - CRT, PDP, nawet LCD. NIe mam zamiaru tłumaczyć co i jak. Jak nie wierzysz, trudno. Trochę jednak dziwne by było, gdyby w TV znanym m.in. ze swoich kolorów oraz czerni, brakowało... czerni.

Poza tym nie ocenia się obrazu z TV na podstawie zdjęć. Polecam przekonać się na własne oczy.

Pozdrawiam

PS. Polecam lekturę wątku o 8G (na tym oraz na jakimkolwiek innym forum).

Ostatnia edycja:

ArtS007

New member
Bez reklam
Właśnie, ile zary można powtarzać, że czerń można ocenić w ciemnym pomieszczeniu?

Holt_, przedstawiłem trzy najbardziej prawdopodobne przyczyny. Być może możliwości Pioneera są wystarczające i nie może sprzedać tyle, ile by chciał, ale naturalną konsekwencją problemów w sprzedaży jest obniżka cen.

jurek50

New member
Dlaczego wiekszośc kupuje lcd? Dobry temat na badania rynkowe:) . NIektóre hipotetyczne przyczyny zostały podane. Większośc firm weszła w technologie lcd, traktując ja (być może) jako bardziej uniwersalną i mając w niej doświadczenie z monitorów komputerowych. Konsumenci również trkatują lcd i plazmy jako bliskie substytuty. Zaowocowało to wieksza i bardziej rozbudowaną podażą lcd. BYć może też dla części konsumentów lcd jest produktem bardziej uniwersalnym (tv, dvd, konsola, komputer), co podejmując decyzję o zakupie traktują jako zaletę. W tym ujęciu lcd to produkt masowy zaspokajający przeciętne gusty, a plazma nastawiona jest na konsumenta poszukującego bardziej wyspecjalizowanego produktu (głównie tv). Generalnie myślę jednak, ze główne przyczyny leża po stronie podażowej (dotychczasowe doświadczenie możliwośc łączenia doświadczeń i kosztów z innymi działami np. produkcji komputerów), a nie popytowej (gdzie jakość produktu ma niewątpliwe znaczenie).

jtd

New member
Bez reklam
Dokladnie amadeo, w dzien jesli ktos nie uzywa rolet, kontrast na kazdej plazmie spada do parametrow podanych w twoim linku

Masta_J

Active member
Bez reklam
I co na LCD będzie lepsza czerń i w dzień i w nocy?

To już lepiej zalep sobie okna a zostaw KURO ;)

Pozdrawiam,

Do góry