Witam serdecznie !
Jako że od poniedziałku jestem szczęśliwym posiadaczem Panasonic'a 26-LX70P (a raczej moi rodzice, bo to prezent dla nich) chciałbym podzielić się kilkoma spostrzeżeniami.
Po pierwsze podziękowania dla kiki'ego. Telewizor zamówiony przez GG

przyszedł niecały tydzień później. Żadnych problemów, wszystko w idealnym stanie. Instrukcja polska -jest; gwarancja - jest. No to jedziemy z koksem !
Design
Jeżeli chodzi o wygląd to jest raczej bez szaleństw, ale złego słowa też nie można powiedzieć. Plastik dobrej jakości o strukturze matowej. Telewizor umieszczony na obrotowej nóżce z możliwością obrotu o około 15 st. w płaszczyźnie poziomej. Brak jakichkolwiek wentylatorków.
Jeżeli chodzi o pilota to jest podobnie. Brak jakiegoś designerskiego szaleństwa, jak w przypadku pilotów PHILIPS'a ale poza tym jest naprawdę dobrze. Osobiście uważam że pilot o wiele lepiej prezentuje się w rzeczywistości niż na zdjęciach. Kształt typowo Panasonic'owski (czyli wszystko prostokątne), przyciski dostatecznie miękkie w dotyku, a zarazem dostatecznie twarde i sprężyste podczas wciskania.
Praca
Włączamy tv i sprawdzamy.
Żadnych błędów na powierzchni matrycy nie stwierdzono. Nie ma żadnych pasów poziomych ani pionowych. Równomierność podświetlenia oceniam na dobry+. Matryca podświetona równomiernie, z ciemniejszymi miejscami przy samych narożnikach (normalka)
Kąty: jest dobrze. Oceniam je na około 170st. Mniej więcej od 75 st. (licząc w kącie połówkowym) obraz zaczyna robić się lekko ciemniejszy, a kolory mniej nasycone.
Telewizorek chodzi cichutko, nic nie buczy. Jeżeli wyłączyć mu zupełnie głos, to można przy zupełnej ciszy (w nocy) usłyszeć pracę transformatora - normalka.
Lekko się zdziwiłem próbując włączyć/wyłączyć telewizor. Wszystko chodziło normalnie, a podczas włączania bądź wyłączania telewizor nie zawsze reagował. Wszystko dobre, co się dobrze kończy: okazało się że przy tych dwóch operacjach trzeba przycisk nacisnąć i przytrzymać.
Jeżeli miałbym na coś narzekać, to jedynie na czas zmiany kanałów. Zmiana kanału z jednego na drugi zabiera około 3-4 sekund. Jest to o tyle dziwne, że jeżeli zmieniam kanały poprzez przcisk KANAŁ+ / KANAŁ- to zmiana trwa około 1,5 sekundy.
Druga rzecz do poprawy w przyszłych modelach to dodanie manualnej regulacji podświetlenia matrycy. Czujnik podświetlenia czujnikiem podświetlenia, ale jak dla mnie to za mało. Ogólnie nie można narzekać na poziom czerni - jest dobrze, ale osobiście (gdyby była taka możliwość) zmniejszyłbym wartość podświetlenia o około 10-15%
Obraz
Tak jak już tutaj wspominano, wszystko zależy od jakości sygnału. Telewizor jest na razie podłączony do zwyczajnej anteny naziemniej i muszę powiedzieć, że nie jest źle....NIE JEST ŹLE. W zależności od audycji (nawet w obrębie tego samego kanału) czasami jest lepiej, czasami gorzej ale ogólnie nie ma na co narzekać. Kolorki OK, formatowanie też niezłe.
Jeżeli chodzi o smużenie, to jestem w stanie zaryzykować stwierdzenie, że nie występuje ono nawet przy słabym sygnale.
Niestety nie da się włączyć/wyłączyć opcji 100Hz, więc nie wiem ile ona w rzeczywistości daje. Jest domyślnie włączona i tyle. Jak już wspomniałem smużenia nie ma żadnego i obraz jest bardzo ładny, natomiast zgodzę się z kiki'm, że w tej chwili nie kwestionowanym mistrzem płynności obrazu jest jednak Sharp RD2E.
DVD
Hmmmm....nie miałem jeszcze okazji podłączyć
XBOX 360
Ustawiamy 720p i.......wygląda BOSKO. Ustawiamy 1080i i..........wygląda tak samo.....Szczerze, nie widzę różnicy - co nie zmienia faktu że w obu przypadkach obraz jest fenomenalny. Odpowiednie nasycenie kolorów robi swoje
Smużenia nie ma obsolutnie żadnego - przetestowałem na FORZA 2, Colin DIRT, Rainbow Six: Vegas i Gears of War. Jeżeli ktoś boi się o smużenie w szybkich grach, to naprawdę nie ma powodu. Obraz BAJKA !
Pdsumowanie
Jeżeli ktoś chce dobry telewizor w niewielkim rozmiarze, to LX-70 to jeden z najlepszych, o ile nie najlepszy, z możliwych wyborów. Telewizorek bije na głowę Samsungi z serii S8x i R8x oraz JVC 26-X70. Jest ponadto 100Hz (to chyba jedyny 100Hz telewizor w rozmiarze 26") i ma się pewność, że w środku siedzi dobra matryca IPS Alpha, a nie jak w przypadku Samsunga, gdzie nie wiadomo co pakują (a pakują ostatnio matryce AUO). Jedyne wady jakie jestem w stanie wytknąć, to brak manualnej regulacji podświetlenia matrycy i trochę długi czas przełączania kanałów. Ogólnie POLECAM ! W skali 1-10 oceniam do na: 8.
pozdro
P.S. Jak tylko odzyskam aparat, wrzucę jakieś fotki