Panasonic DT30E - wrażenia z użytkowania

michal09

New member
Witam!

Od pewnego czasu zastanawiam się nad wyborem telewizora. po obejrzeniu kilku modeli różnych firm zastanawiam się mocno nad Panasonic TX-L37DT30E . W związku z tym mam kilka pytań i prośbę o sprawdzenie możliwości do posiadaczy ww telewizora. Mianowicie:

1. czy tv obsługuje nośniki sformatowane na ntfs a jeżeli nie to czy odtwarza pliki większe niż 4GB z nośników sformatowanych do ex-fat?
2. czy na wyjściu optycznym jest sygnał 2.0 czy 5.1 oglądając film z USB nagrany w 5.1. w sklepie sprzedawca twierdzi że wszystkie tv maja tylko stereo a brat ma plazme i optyk mu daje 5.1 na amplituner
3. tv głównie będzie służył do oglądania telewizji naziemnej cyfrowej z DVBT , bluray i pliki z usb. I tu mam pytanie jaka jest jakość obrazu z DVBT. po prostu nie mam gdzie tego sprawdzić a w sklepach wszędzie mówią że nie ma możliwości podłączyć u nich takiego sygnału
4. czy można do niego podłączyć jakikolwiek dysk przenośny 2.5" czy musi być to dysk konkretnego producenta i dany model. I jakiej pojemności największy dysk juz ktoś podłączył. w sklepach mówiono mi że mogą wystąpić problemy z 1T i więcej z powodu zasilania przez USB. jak to z tym jest?
5. jak jest w tym modelu z podświetleniem led. czy też tak jak w samsungu jest widoczny cloudingczy na całym ekranie czy w panasie tego nie ma. w sklepie nie ma szans na sprawdzenie tego. Piszecie że dolny narożnik jest tylko wieczorami jaśniejszy. jeśli Można to poproszę o jakąś fotkę.
6. wiadomo że można sobie nagrywać programy na dysk USB z DVBT. czy taka możliwość też jest jeżeli chodzi o tuner satelitarny?
7. czy jest w tym modelu otwarta przeglądarka a jeśli tak to proszę o sprawdzenie czy z przeglądarki można uruchomić stacje tuba.fm i słuchać wybranej stacji
8. czy jest możliwość zmiany czcionki i podświetlenia jej podczas oglądania filmów z napisami
9. jak działa podłączona przez usb klawiatura do wpisywania tekstu zamiast wybierania literek z pilota. ktoś się juz tym bawił bo w specyfikacji piszą że można podłączyć klawiaturkę

Generalnie nie zależy mi na 3D ale chciałbym aby w tv był tuner satelitarny wbudowany.Głównie będę oglądać tv naziemną cyfrową, bluray, i pliki z usb. W przyszłości planuję podłączyć do tv konsolę.Porównywałem na str panasonica 37DT30E z TX-L42E30 i poza 3D, DVB-S, panelu 400Hz bls IFC pro w DT30 a 200Hz blb IFC pro w E30 i podświetlenia z lokalnym wygaszaniem w DT innych różnic nie zauważyłem. Zastanawiam się więc czy warto płacić 800zł więcej za DT, chociaż w E30 nie ma DVB-S. Ktoś porównywał obydwa modele pod względem jakości obrazu, bo różnią się częstotliwością i lokalnym wygaszaniem podświetlenia, czy te różnice są widoczne podczas oglądania telewizji?

Generalnie nie jestem tylko za panasonickiem. Myślę jeszcze nad sony KDL40EX725. czy może ktoś porównywał tego EX725 i DT30E. Który z nich ma lepszy obraz?

Jeżeli ktoś ma ten model i mógłby się wypowiedzieć na te tematy byłbym bardzo wdzięczny.

xeo151

New member
Bez reklam
Kolejna dziwna kwestia zauważyłem, że obecnie cena dt35 37" ok 3300zł utrzymuje się ciągle na tym samym poziomie, a plazmę gt30 42" można kupić już za 2700zł.

Do góry