panasonic bd35/55

Dztka

New member
I jak Koledzy? Ktoś z posiadaczy dałby rade sprawdzić taka opcje ( przypomnienie - component - 720p - plyty BR)?

Z góry dzieki.
D.

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Dztka sprawdziłbym, bo widzę, że nikt się nie kwapi, ale trochę jestem uziemiony / chory / i nie bardzo mogę się ruszać... Jak wydobrzeję to sprawdzę, chyba, że ktoś wcześniej to zrobi.

koko64

New member
component

witam
dla plyt bd
1080i/720p/480p/480i:60hz 576i/576p:50hz tak;
1080p/1080i/720p:50hz nie;
1080/24p nie
pozdrowienia
krzysiek

Dztka

New member
Dzieki za info.

Wczoraj sprawdzilem w Saturnie w Wawie ( Arkadia). Mają podłączone powyższe odtwarzacze do ściany plazm i lcd firmy Panasonic właśnie po componencie. Leciała jakaś reklama na płycie BR i powiem ze jakość była zadowalająca.

Chyba sie zdecyduje :)

Zdam relacje z efektów :)

Pozdr
D.

DeeBass

New member
Bez reklam
Witam,
na stronie panasonica jest już nowa wersja oprogramowania 1.4 - znów playability. Zobaczymy co się zmieni - zaraz wgrywam. :)

DeeBass

New member
Bez reklam
Witam,
nowy soft wgrany. Co zmienia trudno stwierdzić, ale ktoś go po coś stworzył :) Do tej pory nie miałem zastrzeżeń czy problemów ale wgrywam kolejne aktualizacje :) Może to moje tylko wrażenie ale szybciej rozpoznaje płyty, bo samo włączenie trwa chyba tyle samo. Po ok.10sek (patrząc na sekundnik) na wyświetlaczu pojawia się napis CD bądż BR ale po następnych ok.5sek płyta CD jest gotowa do odtworzenia a BR po ok.15 więc na płytę CD potrzebuje w sumie 15 sek. a na BR ok. 30 (skarb narodów2).
Wydaje mi się, że warto wgrywać nowe aktualizacje. Może np. przy ver. 1.7 będzie coś super extra, a wówczas będzie do ściągnięcia i wgrania sześć poprzednich aktualizacji, bo każda następna wymaga wszystkich poprzednich!! :)

Tonio

New member
Idą świeta!!!

Witam kolegów i koleżanki!!!!Jak już wiadomo zawita do nas następny blu BD 60 i wyższy bd 80 ale to inna bajka .Zbieram butelki by z zakupić blu i projektor do kina.Wiem że są problemy z odtwarzaniem pewnych systemów więc zakupiłem wieloformatowca DVD Yamahy 1700.Panasa zostawie tylko na Niebieskie płytki i tu zaczyna sie dylemat!Będzie podłączony do projektora.Tenże wisieć będzie nad sufitem.Wmurowałem kabel HDMI dł. 10 m.Legendy mówią że sygnał cyfrowy w HDMI nie zostaje zakłócony w żaden sposób...to dlaczego rekomenduje sie przewody do 3 metrów???czy naprawde sygnał traci na wartości zanim dotrze do projektora???Pojawiły sie w sprzedaży wzmacniacze sygnału HDMI które wplata sie przed urządzenie odbierające:hmm:...ile w tym wszystkim prawdy??...czy ktoś wie???? Pozdrawiam!!!

zn21

Member
BD55 obsługuje kartę SD, czy film DVD zapisanany na pamięci SD będzie odtwarzany na tym odtwarzaczu czy tylko obsługuje pliki JPG?

Bartos81

Member
Bez reklam
witam, mam takie małe pytanko, czy warto kupić BD-35 za 650zł? ponoć używany 3m i nie wiem czy posiada gwarancję bo czekam na odpowiedz,

czy może za takie pieniądze da się kupić coś lepszego?

Głównie chodzi mi o BRD i jakość oglądanych płyt DVD >skalowanie do 1080p

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Cena w sumie bardzo dobra....Czy za te pieniądze kupisz coś lepszego trudno powiedzieć.

Co do jakości odtwarzanych płyt BD i DVD - według mnie bardzo dobra!
Na Twoim miejscu podjąłbym jeszcze próbę negocjacji ceny, jeżeli będzie taka możliwość...

Bartos81

Member
Bez reklam
dzięki za odpowiedz

w sumie to zrezygnowałem z tego odtwarzacza bo:

1: użytkownik raz podaje że używał go przez 3 miesiące, innym razem że oglądnął na nim tylko 3 filmy

2: ponoć po tak krótkim czasie zgubił na niego wszystkie dokumenty łącznie z gwarancją i dowodem zakupu o oryginalnym opakowaniu pudle nie wspominając

3: człowiek pisząc do niego podpisuje się z imienia i nazwiska a on zwraca się peer Pani :)

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
W takim układzie to raczej dobrze zrobiłeś odpuszczając sobie zakup tego odtwarzacza. Biorąc pod uwagę zwłaszcza punkt 3.....;)

krzychu125p

New member
dźwięk hd...

Witam
Poruszana była kwestia dźwięku HD w 35/55. Ustalono, że 35 nie ma dekoderów hd tylko wypuszcza bitstream a 55 posiada dekodery hd i potrafi wypuścić zdekodowany dźwięk po analogu 7.1.
Chciałbym się dowiedzieć czy 55 potrafi przesłać zdekodowany dźwięk hd w „formie” PCM po HDMI. (pytam się ponieważ mój denon 1908 może takowy dźwięk przyjąć po HDMI)
Czy jakiś inny BD player mniemający analogu 7.1 potrafi posłać zdekodowany dźwięk HD w formie PCM?

janusz

New member
Bez reklam
Wbrew pozorom na ten problem można nie znaleźć na 100 % wiarygodnej informacji, przynajmniej tak wynika z artykułu w miesięczniku AUDIO 4/09 ("Różne wersje konwersji" Radek Łabanowski str.18). W/g autora trudno znaleźć informacje jaki dźwięk idzie jako LPCM, bowiem często konwertowane są dane z podstawowej warstwy (rdzenia) DD i DTS . Autor twierdzi że konwersja LPCM rzadko zastąpi prawdziwy pakiet dekoderów HD w amplitunerze. Może się więc okazać, że kupisz BR sygnał puścisz po HDMI jako LPCM ale konwertowny z DD. Może ktoś na forum będzie Ci umiał polecić odtwarzacz ale warto się upewnić czy informacje są wiarygodne, gdyż często nawet w instrukcji producenci ten temat pomijają.

mat74

Well-known member
Bez reklam
<janusz> - nie czytaj glupot w kolorowych gazetach ! z calym szacunkiem dla pana Lebanowskiego ale jesli nie potrafi w prosty sposob rozwiazac zagadnienia czy dany odtwarzacz dekoduje cala sciezke dzwiekowa czy tylko "core" to dla mnie jest dupa nie ekspert i niech sie lepiej zajmie czytaniem wypowiedzi praktykow na forum a nie bezsensownym snuciem teori w kolorowych pismach !!!;)

tak wiec informacja zarowno dla ciebie jak i pana Lebanowskiego (i wszystkich tych ktorzy nie potrafia "na sluch" sprawdzic jakiej jakosci idzie dzwiek)
nalezy wziasc plyte ze sciezka dzwiekowa DTS HD MA 7.1 wlaczyc dekodowanie "on board" i poprostu sprawdzic jaki dzwiek idzie na tylne glosniki i oczywiscie czy w ogole idzie...;)

nie sprawdzalem panasa osobiscie a nie grzebalem za bardzo w necie za testem - wiec nie wiem
napewno do analogu dekoduje sony bdp-s550 - sprawdzalem- ale jest problem z puszczeniem LPCM po HDMI
z DTS HD MA nie daje sobie rady samsung 2500 - czytalem wiarygodny test- tylne glosniki milczaly....

o malo zapomnialem !!;) ps3 puszcza wszystko w ten wlasnie sposob ;)

janusz

New member
Bez reklam
Mat74 ten artukuł nie do końca mnie przekonuje, a w zasadzie to nawet są tu rzeczy niezrozumiełe, jednak Twoja wypowiedź zupełnie nie wiadomo czego dotyczy (przecież przy zwykłym DD dźwięk jest we wswzyskich ośmiu głośnikach tylko po kompresji). Nikt nie neguje dżwieku 5.1 czy 7.1 LPCM chodzi w tym artykule tylko o to że nie wiadomo czy powstaje on z formatu HD czy ze zwykłej ścieżki DTS lub HD.
Moim zdaniem (nie ukrywam, że artykuł nie do końca ma sens) jeżeli BR ma dekodery i wyjście HDMI to przez to wyjście powinien wypuiszczać LPCM ze ścieżek HD, bo w końcu do czego ma dekoder. Niemniej artykuł rzuca dziwny cień na sens kupowania BR z dekoderami. Nie potrafię na dzień dzisiejszy w 100 % tego zweryfikować, tylko podałem cytaty z artykułu, nawet nie nie ustosunkowuję się do jego rzetelności i fachowości.

PS w/g autora artykułu m.in Sony BDP-5000ESnp. z warstwy DTS HD MA wyłuskuje jedynie podstawową warstwę bez HD.

Ostatnia edycja:

mat74

Well-known member
Bez reklam
widzisz <janusz> nie masz racji ;)
dzwiek dostaniesz na wszystkie glosniki nawet ze stereo - pod warunkiem ze nalozysz na niego jakis "logic" w amplitunerze ;)

mowimy tu o przesyle "multichannel" ktory przekazywany jest na glosniki "direct" -bez ingerencji amplitunera

nie czytalem tego artykulu (dalem sobie spokoj z tymi pismami bo znajdowalem juz wieksze "eksperckie" glupoty) - ale powiedz w jaki sposob autor jednoznacznie stwierdzil ze dekodowany jest tylko "core" ?!

janusz

New member
Bez reklam
Niczego nie stwierdził, podał jedynie że nigdy do końca nie wiadomo z czego następuje konwersja. Niektórzy producenci np. Marantz informują małym drukiem iż konwersja odbywa się z podstawowej warstwy DTS i DD. NAD z kolei radzi sobie wz Dolby TrueHD, ale już z DTS HD MA wyłuskuje już tylko warstwę bez HD.
Może po prostu autor nie sprawdził jakie dekodery posiada odtwarzacz i z tąd takie głupoty pisze, nie mam na tyle doświadczenia z BR by to potwierdzić, jeżeli masz pewność, że LPCM idzie ze ścieżki HD to potwierdzałoby to co sam na logikę zawsze tłumaczyłem, niemniej artykuł wprowadził pewną niepewność.

Coi do "logic" to Ty tym razem się mylisz, może ono powstawać już w odtwarzaczu, nawewt stare DVD miały systemy sourrand.

Ostatnia edycja:

mat74

Well-known member
Bez reklam
janusz napisał:
Coi do "logic" to Ty tym razem się mylisz, może ono powstawać już w odtwarzaczu, nawewt stare DVD miały systemy sourrand.

<janusz> - naprawde nie polemizuj na temat przesylu "multichannel" z odtwarzacza BD....;) i nie porownuj "ciekawostek" ze starych playerow DVD do odtwarzaczy BD ;)
idac takim tokiem myslenia to nawet TV mozna wlaczyc w tryb surround :D- ale nie o to przeciez chodzi
co do "szanowanych producentow" - prawda jest taka ze czesto ich wyroby sa technologicznie zacofane a jesli sa "na bierzaco" to nagle okazuje sie ze to produkty calkiem innej firmy tylko przepakowane.....

tak wiec- sprawdzenie co dekoduje player BD nie jest az tak problematyczne - trzeba miec tylko odpowiedni material.

a tak na marginesie- odroznienie "na sluch" pelnej sciezki DTS HD MA od "core" nie jest wcale az tak trudne..... popytaj osob ktore maja mozliwosc odtworzenia nowych formatow

Do góry