Panowie tak czytam od kilku dni te forum i mam juz zlansowany mozg

Byłem zdecydowany na tv do 1800 zl, potem zobaczyłem philipsa z ambi i chciałem juz mieć tylko go. Po testach za słaby kontrast, na żywo widziałem u szwagra 6754 i to gow.. nie tv.
Panowie czemu mi to robicie?
Do dziś zastanawialem sie nad q70t lub sony x900 ten z promki.
Po 2h stwierdziłem, ze n uj przepłacać i kupie Samsunga tu7000. Czytam dalej i Wy wyjezdzacie z jakimś panasem za 2000 zl, który podobno bije jakością samsungi.
Panowie, jest godzina 2 nad ranem, ja czytam i nadal nie wiem co brać?
Dopłacać 1000 zl do sonego czy q70?
Brać Panasa tego za 2000 zl? Brać Samsunga tu7000? Czy brać coś innego?
Pomocy

tv ma byc minimum 55 cali, max 58
Prawda jest taka, ze to forum to zło. Byś poszedł do sklepu, wybrał co ci się podoba, postawił w domu i był szczęśliwy. A tak po pierwsze nie wiesz co kupić, po drugie jak już kupisz to zaczniesz się zastanawiać czy to był dobry wybór, bo coś tam gra lepiej. W najgorszym przypadku oddasz go i będziesz czytał i szukał dalej. Czyli witaj w klubie [emoji846]
Z mojego krótkiego doświadczenia powiem tak: philips 58 po kalibracji od kikiego każdy chwali, chyba ze ma jakiś problem z matryca, ale to przypadki pojedyncze. Wszystkie matryce na ips można odpuścić. Tcl z qled maja zajebisty obraz ale albo spieprzoną optymalizacje albo za słaby procesor. W połączeniu z brakiem upłynniacza sprawia ze filmy klatkuja, a 4K uhd z hdr w 60 klatkach tnie. Z drugiej strony - ile takich filmow się ogląda... prawie wcale, może na początku, żeby się pochwalić przed szwagrem. I w jednym i w drugim przypadku ludzie się pieprzą z softem i aktualizacjami.
O nowych samsungach mi ciężko się wypowiedzieć, zawsze byłem fanem, mam 5 letniego i jest zajebisty. Ale te nowe.... gdzie nie pójdę to każdy odradza, ludzie tu na forum odradzają. Jak poszedłem do sklepów to odradzają, w ME jak spytałem prosto z mostu „Samsung Q70T czy Sony XH90” to tak się zaczęli śmiać, ze potrzebowali kilkunastu sekund żeby odpowiedzieć na pytanie. Dla tych co oglądają dużo Netflixa Samsungi odpadają ze względu na brał Dolby Vision.
O zaletach i wadach Panasa tu pisaliśmy. Chłopaki oddali, ja sam oddałem bo Sony wyszedł kasowo to samo. Czy było warto to nie wiem, bo mam gości na weekend i nie było jak do niego usiąść dokładnie, skalibrować go z plansza calmana i potestować. Moje pierwsze wrażenia napisałem powyżej. Jak na razie największa moim zdaniem wada tego Sony jest skalowanie obrazu z hd. Albo nie znalazłem odpowiedniej opcji w tv, bo człowiek który wymyślał u nich nazwy opcji chyba sporo ćpał. Największa wada Panasonika - system. Niby można rozwiązać to jakimś stickiem czy mi boxem ale mi się coś z firestickiem 4K nie dogadywał. I Netflix i Prime i YT grał przez sticka gorzej niż z natywnej aplikacji w TV.
Różnicy między 100 Hz a 50 ja nie widzę, ale to wiedziałem i przed zakupem, bo materiałów czy źródeł w 100 Hz praktycznie nie ma.
Nie napisałeś chyba ile chcesz wydać i do czego ma służyć ten tv, czy tv
@Petru a ty kalibrowałeś tego Samsunga?
Ja w ogóle nie rozumiem kupna HX830 w tym roku, wg suchych parametrów jest gorszy od GX830 prawie we wszystkim, a kosztuje 4 tys. Wg testów - to taki sam tv jak rok temu.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk