37PV60 i Nka
Witam!
Od paru dni jestem szczęśliwym posiadaczem TH-37PV60E. Podłączyłem go do nbox recorder Nki po HDMI, a do DVD Pioneera po Componencie. Jakość obrazu - bardzo dobra, zarówno filmy na DVD, jak i programy na Nce (Discovery HD - bajka
). Nie zauważyłem zacinania się dzwięku po HDMI, jak to było zgłaszane przez niektórych.
Jestem zadowolony z zakupu, chociaż mam pewne pytania, głównie dotyczące współpracy tego TV z innymi urządzeniami, które posiadam.
1. Czy nie powinno być tak, że TV obudzi się sam po włączeniu dekodera Nki? Sądziłem, że HDMI obsługuje taką funkcję, ale u mnie to nie następuje. Co więcej, po włączeniu TV ręcznie, odbiornik zawsze ustawia się w tryb TV (oglądanie programów z tunera), nawet jeśli już włączony jest dekoder.
2. Mam problem z zaprogramowaniem pilota uniwersalnego (Logitech Harmony 525), aby poprawnie ustawiał wejście HDMI przy oglądaniu Nki. Niestety, wybór wejścia w TV nie następuje po wysłaniu jednego kodu z pilota, trzeba nacisnąć TV/AV, potem, w zalezności od tego, w którym miejscu menu się znajdujesz (które wejście było ostatnio używane), nacisnąć niebieski lub coś innego.... Ogólnie nie jest to przemyślane do końca. Może ktoś jednak zna sposób na włączenie dowolnego wejścia TV za pomocą jednego kodu?
Jest też parę problemów z Nką, które były już opisywane w innych miejscach. Na przykład, włączenie dzwięku Dolby Digital na złączu optycznym dekodera włącza go również na HDMI, a ten TV nie obsługuje DD, więc w TV jest cisza. Muszę więc obligatoryjnie włączać amplituner, żeby coś usłyszeć, nawet, jeśli kanał nie nadaje dźwięku DD. Jest to jednak sprawa dekodera, a nie TV.