Oszołom ?

Metroid

New member
Witam

Sam nie wiem od czego mam zaczac.
Zaczne od sprawy oczywistej chce kupic tv.
Chec zakupu telewizora zrodzila sie w momencie zmiany konsoli Nintendo Game Cube na x Boxa-360.
Aktualnie x podpiety jest do crt 29 cali i grajac na nim strasznie mi zal gier(tak tak jestem maniakiem) w ktore gram poniewaz duzo miodu w postaci grafiki idzie w las.
Wiec decyzja zapadla czas zmienic crt na lcd badz plazme.
Wybralem 32 cale (osiagniecie godne oszoloma)
Poczytalem forum wybralem jeden tv panas lx 70p i lece do sklepu (nie dla oszolomow) pierwsze co mnie zrazilo cena duzo wyzsza niz w internecie.
Kaze sobie wlaczyc sprzecik czekajac na ostry jak brzytwa obraz.
To co zobaczylem to mnie powalilo na podloge.
Mysle sobie co to kurde jest wszedzie same ah i oh a tu taka padaka.
Dostalem sygnal ze zwyklego kabla.
Poprosilem o sygnal z N'ki i okazalo sie ze jest lepiej ale... dalej kaszana.
Zobaczylem jeszcze kilka innych tv i tez rewelacji nie bylo (sygnal z N)
Najlepiej co wypadlo to Discovery HD na soniaku za 4 kafle ale i to nie bylo to czego oczekiwalem.
Oczywiscie nie porownuje hd ze zwyklym programem.

Tak sobie postalem i wyszedlem calkiem skolowany.

A teraz moje skolowane mysli na ten temat sorki jak bedzie misz masz ale tak wlasnie czuje.

Wszystkie normalne plazmy i normalne lcd dzialaja pieknie ze swoimi nagraniami pokazowymi pozniej jakosc spada na leb.

Ogladajac mecz z N'ki mialem wrazenie rozmytych postaci pikselozy i jakiejs kaszki na ekranie.
Grajac na xboxie wszystko bylo ladne i mi sie podobalo.

Przeciez nie kupuje tv tylko pod konsole pasowalo by cieszyc sie piekna telewizja.

Cyztajac wypowiedzi forumowiczow spodziewalem sie ze bedzie z sygnalem ze zwyklej kablowki troszke problemow ale nie spodziewalem sie az tego co zobaczylem no i n'ka tez sprawy nie rozwiazala a bylem przekonany ze tam bedzie zyleta.

Moze to co napisze teraz to profanacja i dostane w leb ale ja tak czuje.
Na zwyklym crt telewizja jest o wiele lepsza i obraz wyrazniejszy nie ma takiich pikseli duszkow oraz podzielonych odcieni(jednolity kolor z odciieniami ktore wyraznie sie odcinaja).

Jedyne co przemawia za lcd to jakosc grafy z x bo do czego innego dla mnie sie nie nadaje :(

Moze ja za duzo wymagam.
Moze sie nie znam i tak ma byc.
Moze trzeba wyregulowac wszystkie tv ktore widzialem.
Moze tv dla mnie kosztuja ponad 20 tys i na nich wszystko bedzie zyleta.

Jesli ktos pomoze mi z ta sprawa bede bardzo wdzieczny.
Moze jutro isc do sklepu i inaczej to wszystko potestowac, tylko jak?
Moze ja zle sie zabralem do zakupu tv?

Chcialbym rowniez dodac ze wcale nie chce udowadniac na sile ze lcd to szajs itd. chcialbym wydac kaske i kupic sobie tv taki jak zapewnia mnie ladna pani z reklamy ostrosc, ladne kolorki i mega hiper obraz z tv hd.

Pozdrawiam

ps. jakbym cos jeszcze sobie przypomnial to napisze

-AS-

New member
Zapomniałeś dodać jaki masz budżet na ten mega-hiper-super telewizor, bo jak 2-3tys zl, to się wcale nie dziwię dlaczego nie byłeś zachwycony.

Metroid napisał:
Wszystkie normalne plazmy i normalne lcd dzialaja pieknie ze swoimi nagraniami pokazowymi pozniej jakosc spada na leb.

Prosiłbym bez uogólnień. Widziałeś "wszytskie plazmy i lcd"? Co to znaczy "normalne"? Jakie w takim razie są "nienormalne"?

Jeżeli piszesz, że wybrałeś TV 32", to chciałem zwrócić uwagę na drobny fakt, iż nie ma plazm o takich rozmiarach, więc nie rozumiem czemu wspominasz również o tej technologii.

Metroid napisał:
Moze ja za duzo wymagam.

Tak mi się wydaję. Tanie i małe TV nigdy nie będą robiły takiego wrażenia, jak ich więksi bracia.

Na koniec mała rada, która przewijała się już na forum tysiące razy - jak naprawdę chcesz oceniać jakość TV, to nie zrobisz tego w sklepie w 10min.

Pozdrawiam

Metroid

New member
Mowilem ze mam zamieszanie w glowie.
Oczywiscie plazmy na ktorych ogladalem byly wieksze.
Co nie zmienia faktu ze obraz byl kiepski nawet na tv za prawie 10 kafli :(
Oczywiescie za 10 kafli obraz byl juz juz w miare.
Idac tym tokiem myslenia to ideal dla mnie to pewnie jakis pionek za okolo 30 tys.
Niestety nie dysponuje taka kasa.
Jedno mi sie w glowie nie miesci jak mozna kupowac takie tv ponizej tych 10 kawalkow skora na nich obraz jest tragiczny.
Kupie tv za 3 tysiaki i bede mial obraz z tv gorszy od mojego starego crt:(

Oczywiscie prosze nie brac do siebie moich odczuc i sie nie zloscic na lajkonika ale pisze to co widze.
Mozliwe ze zle patrze zaraz skocze poczytac testy i moze... mam nadzieje ze sie dowiem czegos fajnego i okaze sie ze po odpowiednim przygotowaniu sie to kupna tego panasia nie bedzie az tak zle jak mysle.

pozdr.

ps jesli okaza sie ze dla mnie jest tv od 30 kafli to sam nie wiem co zrobie :) kupie monitor i podepne i pc i xboxa do niego tylko 21 cali to nie 32 ;)

Hawkmoon

New member
metroid nie panikuj... ale zrozum, że to nie tylko kwestia jakości tv, ale także materiału jaki oglądasz... z gówna nie zrobisz lodów :p
a tak serio... nasze polskie platformy mają tragiczny w większości przekaz, czego nie widać aż tak bardzo na crt, a lcd z reguły wymagają lepszego sygnalu, żeby pokazać pazurki... masz więc dwa wyjścia, albo olejesz kupno nowego tv i kupisz jakisz szajsowy lcd do xboxa, albo kupisz tv nie zważając na kiepski przekaz i podłączysz go na razie do xboxa i n-ki, starając się siedzieć nieco dalej przy oglądaniu tv... w sumie kiedyś na pewno nawet nasze platformy zaczną nadawać lepszy sygnał, ale nie wiadomo kiedy...

PS: zawsze możesz oglądać filmy na dvd, wtedy przy dobrym sprzęcie też będzie ładnie wyglądać

ar2

Wsparcie
Członek Załogi
HD Squad
Idź do porządnego sklepu a nie MM, ponieważ sygnał w tym sklepie jest poniżej wszelkiej krytyki.

Metroid

New member
Tak wlasnie zrobilem jak radzicie :)
Przestalem panikowac poszedlem do malutkiego sklepu w ktorym mily sprzedawca poswieci mi ponad godzine odpowiadal na najdurniejsze pytania.
Odrazu podlaczyl tv pod odpowiedni sygnal oraz zaprosil na dalsze testy przed zakupem tylko po zamknieciu sklepu :)
To co zobaczylem bardzo mi sie spodobalo (idac doswiadczeniem forumowiczow wybralem w cenie 3500 zl okolo panasa lx 70p)
Ogladalem sport+ w hd wygladalo bardzo ladnie coprawda nie idealny krysztal bo widzialem takie male hmm rozpikselowanie (?) ale stalem 50 cm od tv z dalsza bylo fajniusio :)
Ideal kryszal to nie ta kasa :) mi narazie wystarczy gdyz mam zamiar sie przeprowadzic i wtedy zainwestowac w tv naprawde z gornej polki :) i sluszniejszych rozmiarow.
Ogolnie to tak jak mowicie z g.. sygnalu bedzie g... obraz czego sie nie dowiedzialem w mm w ktorym na moje pytanie czemu taki obraz dostalem odpowiedz bo tak.
No to tyle :) narazie bo jestem wlasnie po przyjsciu ze sklepu i moglem cos zapomniec ale ogolnie pan sprzedawca bardzo mi poprawil podejscie do lcd.
Oraz bardzo poprawil moje zdanie o lcd bo juz byle bardzo zawiedziony.
Pozdrawiam

Do góry