OPPO 105 jak sprawdza się w stereo?

xgutti

New member
Bez reklam
ok. mam dużo muzy na kompie, jak pewnie każdy z nas. Mam już dość wrzucania plików na cd by posłuchać muzy, tak więc czy OPPO 105d może coś z tym zrobić?

popej

New member
Jak sygnał przez ten syf przejdzie to już nic z niego nie zostanie.:blagam:
Możesz słuchać z rezonansami pomieszczenia, możesz mieć róźne charakterystyki kolumn w stereo, odbicia od sufitu. Ucho się zaadaptuje :)

Dobry odtwarzacz i porządny wzmacniacz stereo to było topowe rozwiązanie jakieś 30 lat temu. Ale wtedy panowało powszechne przekonanie, że najlepiej przenosi emocje muzyki lampowy wzmacniacz SE i winylowa płyta.

Nawet w tak bezwładnej dziedzinie jak audio, technika idzie naprzód szybciej niż świadomość konsumenta ;)

to Ty jeszcze wtykasz ? Ja już nic nie muszę wtykać, a gra i to jak !:eek:k:
To był tzw. przykład :)
W rzeczywistości mam muzykę głównie na CD/DVD a planuję ją przenieść na router.

TomekOp

Member
Serio ktoś tak słucha :confused: To tak jakby wywalił kasę w błoto. Nie po to w 105d jest oddzielna sekcja stereo względem 103d, żeby słuchać po hdmi, już niezaleznie od modelu, do stereo hdmi to najgorszy możliwy rodzaj połączenia. Tylko rca/xlr. HDMI niech zostanie tam gdzie jego przeznaczenie - KD. :-|

Czyli jak ja na swoim tanim sprzęcie z ps3 do ampli mam polączenie obraz przez HDMI i optyk dźwięk to dobre przyzwyczajenie na przyszłość mimo, że oba sa cyfrowe? :grin:

Nazir007

New member
Obstawiam, że "miażdży" jest mocno przekoloryzowane. Miażdżące różnice, to mogą być pomiędzy kolumnami za 2k i za 10 k ale nie między odtwarzaczami tych klas.

Nie wiem o jakim sprzęcie rozmawiamy.
Dla porządku. Jeśli weźmiemy Harman Kardon HD 990 - to jest to solidny ale jedynie budżetowy odtwarzacz klasy C.
Nawet dużo starszy model - Oppo 83 Special Edition jest lepszy w audio od HD 990.
Oppo 105 to sprzęt na pograniczu klasy A.
Oczywiście moja opinia nie ma tu znaczenia.

Niezależne testy w Stereophile, Stereoplay czy w Audio Video potwierdzają klasę audio Oppo 105. Dodatkowo lektura AVS forum. Tutaj nie ma mowy o jakiejś zmowie.

Być może Oppo 105 podłączone pod słabsze elementy zestawu nie pokazuje pełni swojej klasy ale z pewnością dorównuje bardzo dobremu odtwarzaczowi cd/sacd o wartości ok 5000 - 6000zł.

Ostatnia edycja:
P

PlayStation

Guest
Dla porządku. Jeśli weźmiemy Harman Kardon HD 990 - to jest to solidny ale jedynie budżetowy odtwarzacz klasy C.
Nawet dużo starszy model - Oppo 83 Special Edition jest lepszy w audio od HD 990.

Niezależne testy w Stereophile, Stereoplay czy w Audio Video potwierdzają klasę audio Oppo 105. Dodatkowo lektura AVS forum. Tutaj nie ma mowy o jakiejś zmowie.

Być może Oppo 105 podłączone pod słabsze elementy zestawu nie pokazuje pełni swojej klasy ale z pewnością dorównuje bardzo dobremu odtwarzaczowi cd/sacd o wartości ok 5000 - 6000zł.

Zgadza się ;) :D
Oppo 105D jest.... :eek:k:

popej

New member
Czyli jak ja na swoim tanim sprzęcie z ps3 do ampli mam polączenie obraz przez HDMI i optyk dźwięk to dobre przyzwyczajenie na przyszłość mimo, że oba sa cyfrowe? :grin:
W kontekście tej dyskusji hdmi czy połączenie optyczne to jest to samo - nie wykorzystuje wyjścia analogowego, którego konstrukcją chwali się Oppo.

P

PlayStation

Guest

Święta racja ;-)
Koledzy ;-) Stereophile wiedzą co dobre Oppo 105 D :eek:k:

Nazir007

New member
ok. mam dużo muzy na kompie, jak pewnie każdy z nas. Mam już dość wrzucania plików na cd by posłuchać muzy, tak więc czy OPPO 105d może coś z tym zrobić?
Jeśli Ci na tym zależy, to się w ogóle nie zastanawiaj. Jak czytasz we wcześniejszych opiniach - jest to doskonały odtwarzacz stereo, sieciowy, sacd itd.....

OPPO nie czyta ISO.
Jest na to sposób. Do wersji sprzedawanej w USA lub nawet w Rosji (wersja nie EU) można dokupić jailbreak.

TomekOp

Member
Harman Kardon 990 sprzęt klasy C za ponad 5 tys zł ale jaja myślalem ze to kosztuje z 2 tys złotych.
Porównywać go do sprzętu klasy A i pisać, że gra lepiej od OPPO to też profanacja.

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Piszesz o wzmacniaczu HK990? Bo on kosztuje ponad 5k i ciężko go porównać do Oppo bo jeśli dobrze kojarzę to oni nie mają wzmacniaczy zintegrowanych.

Do góry