Onkyo TX-SR607 czy TX-SR608

SternQuest

New member
Mam pytanie może banalne ale wybaczcie. Jak się podpina pod tylny panel poszczególne głośniki? np. 5.1?

SURROUND: Dwie kolumny główne Left i Right?
FRONT: Dwie "satelitki" Left i Right?
CENTER: głośnik centralny?

To w takim razie gdzie się podpina subwoofer?

Subwoofer podpinasz pod gniazdo z oznaczeniem "subwoofer" :)
Nie podpinasz go kablem głośnikowym ponieważ większość z nich posiada własny zasilacz napędzający głośnik niskotonowy.

bogdanzieba

New member
Czyli w w przypadku amplitunera TX-Nr616 subwoofer podłącza się jednym przewodem rca-rca o takim.

A obok tego gniazda subwoofer są jeszcze dwa oznaczone: Zone 2 i Zone 3 czy one też służą do podłączenia subwoofera?

Czyli radzicie zakupić amplituner ONKYO TX-SR609 lub TX-NR616?

Czy cena 1499 zł za 2 letniego TX-NR616 jest OK?

Ostatnia edycja:

SternQuest

New member
Tego nie jestem do końca pewny czy w jedno różowe czy w dwa może właśnie trzeba użyć kabla Y. Niech się wypowidzą koledzy co mają subwoofery. Dalej masz strefy odsłuchowe - tam napewno nie podpinasz. Odnośnie ceny to trochę przydrogo. Sam parę dni temu sprzedałam 636 (niecały rok z gwarancją) za tylko trochę wyższą kwotę.

bogdanzieba

New member
Chyba w jedno, bo w to drugie podłącza się kolejny subwoofer, bo ten amplituner umożliwia podłączenie dwóch takich urządzeń.
Gdzie tam widzisz kolor różowy? Chyba to jest fiolet ;)

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Panowie, a czy przypadkiem z tego co pamiętam 609-tka nie borykała się z pewnymi problemami? Były to chyba szumy w kolumnach przy cichym odsłuchu i w pewnych seriach padające płytki HDMI? Ja mam 608 i jestem zadowolony, do tego chyba jako ostatni z aluminiowym frontem a nie z tworzywa. Osobiście, to jak chcesz w dobrej jakości posłuchac audio, to nie proponuję żadnego z tych modeli. Onkyo jest świetne w kinie i niech tak pozostanie, bo to są sprzęty kinowe. Jak chcesz muzykę w dobrej jakości to dokup wzmak stereo. Można tez za dobre pieniądze wyrwać. Na 608 tez muzyki przyjemnie posłuchasz, tylko trzeba w miarę dobre kolumny podpiąć. Wczesniejsze serie 7xx miały pre out ( teraz chyba już brak), więc tez dobry pomysł żeby w przyszlości podeprzeć się dodatkowym wzmacniaczem stereo. Na allegro widzę Onkyo 708 za niecale 1100 zł.

rafa@rafa

Active member
Bez reklam
Bardziej jestem nastawiony na markę ONKYO, pierw myślałem o zakupie:

1. TX-SR507,
2. TX-SR577,
3. TX-SR-607,
4. TX-SR-608.

A teraz wybieram pomiędzy TX-NR609 a TX-NR616.
Jak się na nich słucha muzyki?

Ja tez miałem Onkyo. 608 i 828.
608 dynamiczny jest ale reszta...detal, środek, kontrola basu, stereofonia - słabiutko. A to wszystko w muzyce jest bardzo ważne.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Ale w kinie jest dobrze, a na takie sprzęty należy patrzeć z tej perspektywy. Ja zawsze byłem zdania, że dany sprzęt powinien slużyć do tego do czego został zaprojektowany. Tylko teraz jest tendencja, że np. telefony komórkowe robią zdjęcia, nagrywają filmy, gry, internet itd, tylko nigdy jakość nie będzie taka jak z kamery, aparatu cyfrowego czy konsoli do gier lub dobrego kompa. Jeżeli ktoś szuka w jednym pudełku w miarę dobrej jakości w muzyce i filmie, to ja bym szedl w marki Denon, Matrantz, czy HK. Ogolnie wybrałbym Marantza, ze względu na niską awaryjność i dobrą jakość dźwięku. Denon nie zawsze chętnie współpracowal z kolumnami o niższej impedancji, a HK też miało swoje wpadki, więc uraz jakiś pozostaje. Minusem jest że sprzęty Marantza trzymają cenę.

mors111

Active member
Bez reklam
Panowie, a czy przypadkiem z tego co pamiętam 609-tka nie borykała się z pewnymi problemami? Były to chyba szumy w kolumnach przy cichym odsłuchu i w pewnych seriach padające płytki HDMI?

Krzysiek

pewnie były , pisali o tym na forum , u mnie nic takiego nie ma od 4 lat , może to dobra sztuka

w kinie rewelka , w stereo po kalibracji też nieźle daje radę 609-tka

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Dlatego trzeba uświadomić kolege, że może takie coś się trafić:razz: Nie mówię że tak będzie, ale... Zobacz że w innych markach jakoś nie slyszy się o padających płytkach HDMI? Sam mam sprzęt tej marki i też już ponad 3 lata sobie chwalę. Zależy jak się trafi.

bogdanzieba

New member
Panowie, a czy przypadkiem z tego co pamiętam 609-tka nie borykała się z pewnymi problemami? Były to chyba szumy w kolumnach przy cichym odsłuchu i w pewnych seriach padające płytki HDMI? Ja mam 608 i jestem zadowolony, do tego chyba jako ostatni z aluminiowym frontem a nie z tworzywa. Osobiście, to jak chcesz w dobrej jakości posłuchac audio, to nie proponuję żadnego z tych modeli. Onkyo jest świetne w kinie i niech tak pozostanie, bo to są sprzęty kinowe. Jak chcesz muzykę w dobrej jakości to dokup wzmak stereo. Można tez za dobre pieniądze wyrwać. Na 608 tez muzyki przyjemnie posłuchasz, tylko trzeba w miarę dobre kolumny podpiąć. Wczesniejsze serie 7xx miały pre out ( teraz chyba już brak), więc tez dobry pomysł żeby w przyszlości podeprzeć się dodatkowym wzmacniaczem stereo. Na allegro widzę Onkyo 708 za niecale 1100 zł.

Serdecznie dziękuję koledzy za fachowe rady dla mnie jako nowicjusza w tej dziedzinie są bardzo pomocne. Czyli radzicie, abym kupił TX-NR609 lub TX-NR708?

Rozumiem, że TX-NR708 to model wyższy od TX-NR609.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Tak to model wyższy, mocniejszy i wyposażony właśnie w pre-out. Kiedyś jak byś chciał poszerzyć swój zestaw o wzmacniacz stereo, to tylko kupujesz taki z wejściami np. Main In i bezkolizyjnie podpinasz pod amplituner, z poziomu którego sterujesz w kinie. W przypadku kiedy ampli nie ma pre-out byś musiał przepinać kable w kolumnach lub dokupić osobny dzielnik. Przydatny bajer;)

bogdanzieba

New member
A jak z tym przednim aluminiowym i plastykowym panelem? W modelu TX-NR708?
Wiadomo, że lepiej, aby on był wykonany z aluminium niż plastyku. Cena chyba też niezła tylko, że to model z UK.

Do góry