Onkyo TX-SR607 czy TX-SR608

bogdanzieba

New member

mors111

Active member
Bez reklam
Witam przymierzam się do zakupu amplitunera marki Onkyo i Was jako fachowców w tej dziedzinie proszę o poradę jaki amplituner wybrać:

1. Onkyo - Produkty ť Kino domowe ť Amplitunery kina domowego ť TX-SR608
2. Onkyo - Produkty ť Kino domowe ť Amplitunery kina domowego ť TX-SR607

Czy one się różnią? Tylko tym:

1. HDMI v1.3a z RIHD: 6 wejść (1 na panelu przedni) / 1 wyjście,
2. HDMI v1.4a z RIHD: 6 wejść (1 na panelu przedni) / 1 wyjście.

Im nowszy tym lepiej , szukaj 609 - wg mnie gra sporo lepiej od 608 , więcej wejść , USB , LAN z radiem internetowym ... THX ...

bogdanzieba

New member
Właśnie chciałbym taki uniwersalny amplituner, aby dobrze sobie radził z filmami i muzyką a nawet śmiem twierdzić, że więcej będę słuchał muzyki. Więc radzicie TX-SR609?

Dodam, że obecnie mam takie kolumienki:

1. kolumny główne Magnat Art. 145 080, moc 120/220 Watt, impedancja: 4-8 Ohm, pasmo przenoszenia: 20-30.000 Hz,

2. głośnik centralny Magnat Vector Needle Center 10 o mocy znamionowej 70 W, mocy maksymalnej 100 W, pasmie przenoszenia 38 Hz - 30.000 Hz, impedancja 4 - 8 Ohm.

Planuję jeszcze zakupić jakieś satelitki też z Magnata.

Ostatnia edycja:

rafa@rafa

Active member
Bez reklam
To może lepiej powiedz jaki masz budżet na ten amplituner.

Miałem 608 i jako pierwsze ampli do filmów jest OK. Gra całkiem dynamicznie.
Do muzyki nie koniecznie jest najlepszym wyborem ale wiele również od kolumn zależy. Tzn gra, wiadomo ale w bezpośrednim porównaniu można by patrzeć tez w kierunku np Harman Kardon.

Henry

Active member
Bez reklam
Dołożysz 2 stówy i masz nowe Pionka 529, Denona X1100, no i Yamahy, o których rafa pisze....posłuchaj, porównaj.... fakt, że te Onkyo, to wyższe modele od proponowanych, ale tutaj masz 2 lata, a w przypadku Denona 3 lata gwarancji....

Henry

Active member
Bez reklam
Odsluchaj I porównaj.
Pomyśl też o Pioneerze 924, jeśli szukasz dobrego brzmienia w stereo, to tam jest preout, będziesz miał możliwość podłączenia wzmacniacza w przyszłości

bogdanzieba

New member
No tak ale jak odsłuchać jak zestaw kolumn mam już w domu a chcę dokupić amplituner. Przecież mi do domu nie wypożyczą amplitunerów.

Mój zestaw kolumn wygląda już tak:

1. kolumny główne Magnat Art. 145 080, moc 120/220 Watt, impedancja: 4-8 Ohm, pasmo przenoszenia: 20-30.000 Hz,

2. kolumny "satelitki" Magnat Art. 145 020, moc 80/150 Watt, impedancja: 4-8 Ohm, pasmo przenoszenia: 38-25.000 Hz,

3. kolumna centralna Magnat Vector Needle Center 10 o mocy znamionowej 70 W, mocy maksymalnej 100 W, pasmie przenoszenia 38 Hz - 30.000 Hz, impedancja 4 - 8 Ohm.

Ostatnia edycja:

jaco.37

Member
Bez reklam
Kup sobie Onkyo 609/616 ,miałem oba warto w tych pieniądzach zdecydowanie.A o tych amplitunerach od Yamahy to zapomnij, bez mocy i werwy,dźwięk płaski jak Step Kazachski.
Rób jak uważasz.

bogdanzieba

New member
Bardziej jestem nastawiony na markę ONKYO, pierw myślałem o zakupie:

1. TX-SR507,
2. TX-SR577,
3. TX-SR-607,
4. TX-SR-608.

A teraz wybieram pomiędzy TX-NR609 a TX-NR616.
Jak się na nich słucha muzyki?

jaco.37

Member
Bez reklam
Z tych czterech Onkyo co wymieniłeś nie miałem u siebie tylko nr.2 ,ale też go nie polecam.
609 i 616 grają w muzyce wyraźnie lepiej,nawet całkiem przyjemnie.
Wyposażeniem wręcz deklasują tamte.Dlna,muzyka z usb /flack,mp3/,czytają wszystkie dyski /fat32 ,ntfs/.

bogdanzieba

New member
A co myślicie o moim zestawie kolumn:

2. kolumny "satelitki" Magnat Art. 145 020, moc 80/150 Watt, impedancja: 4-8 Ohm, pasmo przenoszenia: 38-25.000 Hz,

3. kolumna centralna Magnat Vector Needle Center 10 o mocy znamionowej 70 W, mocy maksymalnej 100 W, pasmie przenoszenia 38 Hz - 30.000 Hz, impedancja 4 - 8 Ohm.

Ostatnia edycja:

Henry

Active member
Bez reklam
Mi ciężko coś o nich powiedzieć ,bo ich nie słuchałem , z Magnatów słuchałem tylko Quantum.

Miałeś parę modeli Onkyo, to może więcej coś na ten temat wiesz...... Pytanie czy te Onkyo dadzą radę napędzić Magnaty?
Znajomy ma właśnie Quantum w parze z Yamahą (chyba 771) i odnoszę wrażenie, że ona dostaje przy nich zadyszki ;)

jaco.37

Member
Bez reklam
Słuchałem Onkyo 609 z Magnat Quantum 675.Ten Onkyo spokojnie z nimi dawał radę.Modele Onkyo z seriii 5xx są słabe mocowo do jakiś małych plastików w sam raz.
Jeśli chodzi o Yamahę to najwyższy model jaki słuchałem był z serii 6xx, nie pamietam już dokładnie który to był model ,słuchałem ją z kolumnami Tonsila Maestro 2 180 i było widać że Yamaszce brakowało "pary"

bogdanzieba

New member
Mam pytanie może banalne ale wybaczcie. Jak się podpina pod tylny panel poszczególne głośniki? np. 5.1?

SURROUND: Dwie kolumny główne Left i Right?
FRONT: Dwie "satelitki" Left i Right?
CENTER: głośnik centralny?

To w takim razie gdzie się podpina subwoofer?

edit: Chyba znalazłem poprzez Chinche?
Jak jest 7.2 to znaczy, że mogę podpiąć dwa subwoofery? Pasywne czy aktywne?

Ostatnia edycja:
Do góry