Koledzy, czy ktoś z Was używa pełnego zestawu 7.1.4 z RZ-830 / 840 z podczepioną końcówką mocy / wzmacniaczem? Jeśli tak, to czy jesteście zadowoleni i ile trzeba przeznaczyć PLNów na taki 2 kanałowy wzmacniacz aby napędzić sufitowe Klipsche, np: CDT 5650II ?
Chciałbym narzucić sobie jaką logiczną rozbudowę systemu, ale przynajmniej w dwóch taktach.
Dziś używam z wielkim powodzeniem TX-NR929 z set'em 7.2 Klipscha RP i za nic nie zrezygnuję z tego ustawienia. Dla mnie tylne i boczne surroundy to must have, podobnie jak dwa suby które w końcu zlikwidowały problem rezonansów w najniższych rejestrach
Z kolei w suficie podwieszanym cierpliwie czekają fioletowe purple rain na swoją kolej, zarówno nad frontami (wiem że lepiej byłoby w 1/3 pomieszczenia ale tak musi zostać) jak i nad kanapą (tutaj to samo).
Ponieważ lubię dozować zakupu sprzętu audio, kombinuję tak:
- dokupić 2 x CDT 5650 C-II i podpiąć je na razie jako front high (929 obsłuży 9.2.)
- przeczekać trudny czas (brak dostępnych ampli RZ) , a potem albo kupić RZ-840 albo jego następcę
- dokupić wzmacniacz 2 kanałowy i razem z nim dwa kolejne CDT 5650 C-II nad kanapę odsłuchową , bo to bez sensu mieć atmos tylko z frontu
- w najgorszym razie przejść do stajni marantz/denon (np X6700) , ale to raczej nie moja liga, wolałbym set onkyo 4,5k + wzmak 1,5-2k
Pochwalcie się doświadczeniami z 7.1(2).4