Onkyo mocniejsze od H/K?

lighthammer

New member
No właśnie... kombinowałem chyba z 30min i nie mogę znaleźć takiej opcji. W końcu udało mi się odpalić OSD (ale nie po HDMI, tylko przez S-Video), ale takiej opcji brak.

Teraz walczę z przepuszczaniem sygnału video (HDMI - PS3, Xbox) przez amplituner, jak na razie mam czarny ekran :D

A wracając do HK vs. Onkyo, powiem tak: mi także brakuje trochę głębokiego basu w mojej konfiguracji, jeśli chodzi o pozostałe dzwięki to jest bardzo "bogato". U mnie rozwiązanie problemu bedzie banalne, lecz kosztowne (no chyba, że uda mi się uzyskać lepszy efekt po autokonfigu EzSet/EQ II, bo jeszcze tego nie robiłem). W nowym roku wciągnę suba L 8400P. Jeśli będzie za słaby, to kupie drugiego (żart) :D.

Edit:
Albo jestes naprawde uposledzony, albo masz 13 lat. Mnie osobiscie smiesza tacy ludzie jak ty.
Weź człowieku wyluzuj, ciebie śmieszy @darkmajin, a mnie śmieszysz ty. Postawiłeś jakąś słabą tezę i każdego, kto ją podważa atakujesz swoim cepem. Jeśli wiesz lepiej, to po cholere pytasz?

Ostatnia edycja:

darkmajin

Member
Bez reklam
hehe spodziewalem sie ze sie wkurzysz strach sie bac :D

niemam sie za audiofila powiem wiecej mało sie znam na sprzecie powyzej 5000. pozatym niewiem gdzie wyczytales o moich preferencjach bo jeszcze sie nie chwalilem. testuj sprzet jak lubisz przeciez w zadnym poscie ci nie zabronilem tylko mowie ze robisz to zle to nie traktor zeby mu wcisnac gaz i zobaczyc ile uciagnie, ale faktycznie pomysl z pre outem jest dobry bo sam takowego rozwiazania uzywam przynajmniej nie musze narzekac jak słabe sa ampli w stereo :)

mk-2

New member
light.. pytam sie po to, aby ludzie podzielili sie swoimi opiniami. A nie pisali do mnie w glupi sposob jak to zaczal robic dark. W jego wypowiedzi nie znalazlem nic co by wskazywalo co jest lepsze onkyo czy h/k. Czyli nic na temat. A cwaniakowania bardzo nie lubie. Wiec nie przesadzaj, ze atakuje kazdego. ;)

Dark.. A gdzie ty wyczytales o moich preferencjach ze od 3 stron starasz sie mi wcisnac ze slucham go go techno, aby glosniej aby wiecej basu? :) Nie prosze cie tez o rady jak testowac sprzet. Podziel sie swoimi spostrzezeniami przy odsluchu onkyo i h/k. O pre-out tez chetnie poczytam. Moze za duzo wymagam, ale strasznie mnie drazni jak fronty graja na 50% mozliwosci. A jak bym chcial duuuuzo basu to kupilbym sobie 2 suby jak zaproponowal kolega wyzej.

darkmajin

Member
Bez reklam
tomter i znowu pojazd na hk po nieudanym zakupie :)

akurat własnie modele hk i w kinie i jak na amplituner w stereo ( choc mocowo słabo ) graja bardzo dobrze jak bym miał brac to

hk>denon/yamaha>onkyo

zaznaczam ze po odsluchu jest to moja opinia ( zeby mi tu posiadacze innych nie wypominali zaraz )

ps.: na pm nie dopisalem bo masz zawalona skrzynke :rolleyes:

przemowroc

New member
lighthammer mamy podobne sprzęta 645 i 745 i rzeczywiście w menu OSD brak częstotliwości odcięcia (ustaw gł. na large-powinno być dobrze). Natomiast w amp. 347(nowszy amp)jak pamiętam ze sklepu gdzie odsłuchiwałem jest w menu opcja odcinania częstotliwości , progami(co 20 kHz) jak mnie pamięć nie myli.
Z drugiej strony dziwi mnie fakt braku basu u Ciebie. Bo ja go mam czasami w nadmiarze szczególnie że amp wysterowany jest na zero.
Pomysł z pre-out zaczyna mi kiełkować w głowie. I teraz co polecicie do na początek 1000zł???

darkmajin

Member
Bez reklam
troche mało kasy mysle ze za 2000 kupisz cos co pasuje do hk teraz jeszcze sie zastanow czy dedykowana czy wzmak... ja mam ampli+wzmak ale wiecej nie mowie bo tomter znowu mi zarzuci ze sie chwale :)

lepp

New member
Bez reklam
Kłopot z peroutem jest taki, że najlepiej kupić wzmacniacz wypozaźony w wejście direct, wtedy przy pracy w kinie głośność jest nieaktywna we wzmacniaczy, pracuje jako końcówka mocy. Takich modeli jest niewiele, a już szczególnie do tysiąca. Poza tym w takiej cenie nie będzie dużej różnicy w brzmieniu, chyba, że z drugiej ręki. Dorzucisz tysiączek i już wybór większy.

tomter

New member
darkmajin napisał:
troche mało kasy mysle ze za 2000 kupisz cos co pasuje do hk teraz jeszcze sie zastanow czy dedykowana czy wzmak... ja mam ampli+wzmak ale wiecej nie mowie bo tomter znowu mi zarzuci ze sie chwale :)

pisząc o HK nie miałem nic złego na myśli i nie zamierzałem Cię atakować, sorry jak to tak zabrzmiało...:)

przemowroc

New member
Myślałem o używce za tego tałzena. Jak macie jakieś typy to proszę(ma to współpracować z Heńkiem645-jeśli to możliwe) szczególnie że tematyka wzmaków, końcówek mocy, przedwzmacniaczy jest mi narazie obca-ot chcem się pobawić brzmieniem. Kolumny to B&W DM309 o satelitach i frontach nie piszę bo i po co;)) Jakieś brytole kilku letnie....

lighthammer

New member
@przemowroc, ogólnie jestem bardzo zadowolony z tego sprzętu. Jeśli chodzi o jakość dźwięku przy spokojnej muzyce (np. ENYA - "And Winter Came", Enigma czy przy muzyce poważnej), to dałbym 10pkt. na 10 możliwych. Scena, "bukiet" dźwięków zwala z nóg. Po pierwszym podejściu do odsłuchu tych płyt, musiałem zbierać swoją szczękę z podłogi...

Brakuje mi trochę basu przy muzyce współczesnej, np. Rammstein, Prodigy. Przy tych gatunkach brak mięsa daje się odczuć. Po prostu to jest muzyka z kickiem, czy tam "powerem". Go Go Rammstein :D

Być może jest to kwestia nie wygrzanych głośników i kabli (wczoraj dopiero podłączyłem docelowe kable Klotz 4mm). Oczywiście fronty mam ustawione na large. Będę kombinował, muszę dzisiaj zrobić EzSet/EQ II i zobaczymy.

Pozdrawiam

mk-2

New member
Jak trzeba Dark cos interesujacego napisac to nie chcesz ;)
Napisz jak to chodzi u ciebie wszystko w pre-out. Jaki masz av, jakiego wzmaka i opisz roznice w brzmieniu w stereo.
Ale jesli wzmacniacz nie ma funkcji direct, to jesli ustawie (jak gdzies to czytalem) galke glosnosci na polowe i odpale autokalibracje to jakos to sie zgra?

darkmajin

Member
Bez reklam
avr255 + hk980 + cd990 + kondycjoner gigawatt pc-1 (tylko cd) + da vinczi

kino> avr i hk jako pre out probowalem na połowe ale to dla mnie za malo puzniej przełaczyłem na 0dB :D pre outy w tym avr sa strasznie ciche dodam ze hk980 pozostaje lecitko cieply prawie wogole sie nie grzeje na 0dB
avr zaleznie czy film czy tv max -25dB moge do -15dB ale to juz zbyt duzy hałas nawet przy filmie..docelowo zjechałem na -10dB jest spoko no i tu zostane zbluzgany ale dla mnie najlepsze kino w tej cenie avr255+es'y

stereo> hk + cd muza kryształ jak to zawsze w harmanach i jbl troche wycofana srednica a do basu uzywam suba bo dla mnie musi schodzic nisko same kolumny moze i zejda ale spadek dB jest slyszalny. jednak stereo perfekcyjnie ta 980 trzeba bedzie zmienic na model wyzszy ale poczekamy co to bedzie.

ale wracam do tematu hk980 spisuje sie swietnie jako koncowka mocy wystarcza do es90 w sam raz mysle ze poradził by sobie z es100 fakt pilota musze kierowac na lewo jak podgłaszam ale nie jest to zbytnio uciazliwe zwlaszcza ze itak czesto slucham cd

dla mnie sam wzmak jest zdecydowanie lepszy niz avr255 np przy wysokich tonach dlatego nie musze sie martwic o zmniejszenie jakosci podlaczajac preouta Enya tez mi chodzi swietnie chociaz kolumny klase gorsze :)

ale szczerze mowiac jak bym miał kase lub niemial najpierw kupionego wzmaka to zainwestował bym w naprawde porzadny ampli głownie dlatego ze jest wygodniej bez wzmaka jako koncowki ale jako ze stereo tez slucham a w przyszłosci planuje rozdzielic systemy to bylo najlepsze rozwiazanie.

jeszcze jakies pytania bo w sumie nie wiedzialem na co odpowiadac jezeli chodzi o to czy sie sprawdza to tak sprawdza sie bardzo dobrze :)

lepp

New member
Bez reklam
Najlepszym rozwiązaniem jest wzmak z możliwością prazy jako końcówka mocy. Jeśli nie odpowiada Ci brzmienie 645 w stereo ( dobrze wiem co mówię bo miałem 635 ) to musisz wydać przynajmniej 2 razy tyle. Zakup wzmaka z taka opcją to koszt około 4 tysięcy i efekty będą dużo lepsze. Z czasem mozna dokuić monobloki na inne kanały. Potem wymiana samej elektroniki nie będzie taka kosztowna.

mk-2

New member
No w koncu temat pieknie sie rozwija :) Mi tez osobiscie bardziej pasowaloby miec 1 amplituner dobry tu i tu. Wciemno bralbym harmana, ale te onkyo mi troche namieszalo. Z kolei mocno sie zastanawiam czy i tak wlasnie najlepszym wyjsciem nie bylaby opcja z pre-out.
Tutaj pytanie do lepp: z Twojego doswiadczenia, lepiej pchac sie w av typu h/k 645 (635)/onkyo 705/805 czy jednak pre-out ze wzmakiem.
Jesli chodzi o wzmacniacz to kupilbym narazie cos ze staaarej serii yamahy (ax-500, ax-700) albo h/k (np pm655). Zbieraja bardzo dobre opinie na forach a i w razie niezadowolenia koszt jest smieszny.

archi79

New member
Kupiłem właśnie ostatnio PM655 (ma main-in), pracuje razem ze starymi tonsilami. Mam pytanie jaki najtańszy amplituner 5.1 z pre out byście polecili? Kolumny docelowo jamo 606 HCS 3, tonsile pójdą do drugiej strefy. Fajnie jak by miał nowe kodeki, skalowanie do 1080p i współgrał z PS3 i recorderem n-ki po HDMI. Myślałem o rxv-663 ale 7.1 nie potrzebuje. Czy to dobry pomysł? Jakieś inne rekomendacje? Może cos tańszego?

lepp

New member
Bez reklam
Ja sam wybrałem opcję z tańszym ampli, H/K 635 ustapił miejsca Marantzowi 6003, co prawda nie jest to drastyczna zmiana w dół, ale tylko dlatego, że potrzebowałem 2 wyjścia hdmi. Najchętniej kupiłbym sam procesor, ale to niestety zupełnie niezgodnie z logiką dużo większy wydatek.
Jeśli brakowałoby Ci mocy ze słabszego ampli, zawsze można tanio dokupić wzmacniacze które zajmą się tylko wzmocnieniem poszczególnych kanałów.

mk-2

New member
I jak Archi Ci smiga ten wzmak?
W sobote zrobie ostatnia konfrontacje h/k i onkyo. Postaram sie tez przyrownac to jakos do jakiegos wzmacniacza jesli bede mial taka mozliwosc. Napisze co wybralem, moze sie komus przyda..

Do góry