kamilos876
New member
A jak to sprawdzić, tzn jaka dokładnie to jest opcja w ustawieniach?
W każdym typie sygnału masz za ciemny obraz? Bo generalnie opcje dotyczące jasności i kontrastu powinny być różnie ustawione dla HDR i SDR. Dla HDR i DV zwiększenie jasności powinno być na maximum jeśli chcesz nie ograniczać maksymalnej jasności telewizora. Wtedy tez oczywiście kontrast oled i zwykły kontrast na 100 i dl HDR opcja HDR perfect na minimum, bo w wyższych opcjach już gubią się detale w bielach. Jasność nigdy nie więcej niż 50 bo go z kolei steruje poziomem czerni. Dla sygnału SDR opcja zwiększenia jasności nie może być na max, najlepiej dać na min. Dla sdr tez kontrast oled i zwykły kontrast najlepiej dać między 80 a 90. Ważna tez jest gamma. Dla HDR i DV prawidłowa gamma =0, dla SDR warto dać na 2. Jakiś czas temu znalazłem takie ustawienia jako prawidłowe wg jakiegos hiszpańskiego kalibratora i dla mnie są Ok. Aha jeszcze DV ciemny podobno gubi detale w czerniach i lepiej korzystać z DV jasny.
mam Philipsa 856 w 55 calach,przerwa jest.Nie mam powieszonego na scianie,wiec nie powiem.
Witam.Jakie sa różnice miedzy tymi dwoma modelami.Wielkosc 55 cali jeden kosztuje 5199zl drugi 856 kosztuje 6999zl.Chodzi mi o jakosc obrazu itd.Czy warto tyle doplacac.Wiem ze 706 ma 3-stronny ambi a 856 czterostronny.Jesli tylko ambi sie roznia to raczej szkoda doplacac.Głównie mi zalezy na obrazie.